Arc Angel - Harlequins of Light (2013)

Label: Frontiers

1. Harlequins of Light
  2. As Far as the Eye Can See
  3. War (Battle Wounds of Life)
  4. Voice of Illuminati
  5. Through the Night
  6. Amnesia (The Rest of Your Life)
  7. Fortune Teller 2
  8. California Daze
  9. Tonight... Forever
  10. Get to You
  11. Diamonds and Gold
  12. Legend of the Mary Celeste
avatar van BlauweVla
Een nieuwe Arc Angel! Nou klinkt het afgaande op de stukjes die op YouTube staan ook wel als een meer up-tempo/vlottere Cannata (het vervolg project van Jeff Cannata op de Arc Angel klassieker uit 1983), maar daar vind ik niks ergs aan. "Fortune Teller" is opnieuw opgenomen en wederom; lijkt me leuk voor de heb (net als eerdere her-opgenomen nummers door Cannata). De oude oorspronkelijke versie vind ik in zijn hi-tech aanpak beter, maar ik moet wel zeggen dat ik de nieuwe versie niet helemaal gehoord heb natuurlijk. Verder lijkt me "Through the Night" ook een oude klassieker in een nieuw jasje, Cannata heeft ook een nummer met die titel en laat dat één van de beste rock ballads zijn die ik ken! Het overige materiaal ben ik zeer benieuwd naar, zoals gezegd komt het wat sneller over als de laatste eigen werken van Cannata en lijkt het onder de Arc Angel naam een terugkeer naar het meer echtere pomprock werk. En is "Tonight... Forever" een vervolg op "Rock Me Tonight" uit 1983? We zullen het horen...

avatar van glenn53
Klinkt echt prima, goede AOR.

avatar van BlauweVla
Band- of liever gezegd projectleider Jeff Cannata volgde het legendarische Arc Angel album op in 1988 onder de naam Cannata. Na een tweede album onder die noemer haalde hij in 2002 de naam Arc Angel er weer bij op de hoes van het Arc Angel Cannata album, genaamd "Tamorok". En dat is eigenlijk maar goed ook, want de allernieuwste Arc Angel "Harlequins of Light" zal best goed liggen bij mensen die alleen de Arc Angel klassieker uit 1983 kennen, maar het nieuwe werk heeft veel meer weg van wat het tussenliggende Cannata materiaal te bieden had, namelijk: goede rocksongs met veel bombast, cool hees gezongen met teksten die redelijk diep gaan en vaak de mystieke kant opzoeken, en de rockende gitaar die lekker ruw klinkt mag ook vermeld worden, want dat is in deze hoek zeker niet altijd gebruikelijk. Wat opvalt is dat het redelijk vlot is allemaal op deze plaat, daar zijn "As Far as the Eye Can See" en "Get to You" goede voorbeelden van, die laatste heeft ook nog es een jaren '70 feel. Tja Jeff was toen ook al actief in de muziek met Jesper Wrath, samen met James Christian (later House of Lords zanger). Al met al is dit een prima album. Maar een klein puntje van kritiek heb ik ook, namelijk de remake van "Fortune Teller", wat erg overbodig is en wat mij betreft de hi-tech van het origineel mist. En "Through the Night" is op wat digitale cello na in het intro, precies hetzelfde als de 1993 versie volgens mij (maar het blijft wel één van de beste rock ballads die ik ken!)
Maar het kan de pret niet drukken, want daar is de rest te goed en uniek klinkend voor, met best een eigen geluid. Vooral met een koptelefoon hoor je diverse details die anders aan je voorbij zullen gaan. Mooie plaat waarvan ik blij ben dat het nog gemaakt wordt!

avatar van jailhouserocker1
Goede AOR/Pomprock CD. Lijkt erg op Magnum, al vind ik die wel beter (ben het dus niet eens met BlauweVla mbt het unieke geluid). Magnum is over het algemeen wat steviger en ik vind de zang van Catley sterker, waardoor er wat meer emotie in de muziek zit. Dit blijft toch wel redelijk vlak allemaal.

avatar van BlauweVla
Het best eigen geluid komt voor mij vooral door de uit duizend herkenbare zang van Jeff Cannata en er staan wat eigenaardigere stukken op (bijvoorbeeld track 6 en 10). Maar ik ken dan ook niet alles van Magnum. Aan welke periode van die band lijkt het?

avatar van jailhouserocker1
Ik vind de zang juist erg op Bob Catley lijken, maar dan met minder emotie. Ik kan zo niet zeggen welke periode van Magnum, ik denk aan alle periodes. Magnum heeft, buiten de eerste albums en de echte OAR-periode in de jaren 90 wel dezelfde soort muziek gemaakt, epische, bombastische hardrock. Maar als je dit mooi vindt, kan ik je On a storytellers night of Vigilante aanraden vwb de jaren 80 en Princess Alice en Escape vwb de laatste 10 jaar (en natuurlijk het livealbums The Spirit of Wings of Heaven live) Als je puur AOR wil horen zijn Wings en Goodnight toppers.

avatar van BlauweVla
Puur A.O.R. ben ik wel voor!
Jeff Cannata vind ik juist zeer melodramatisch klinken, blijkt maar weer hoe iedereen muziek anders ervaart