Vicious Rumors - Vicious Rumors (1990)

Label: Atlantic

1. Don't Wait for Me (4:16)
  2. World Church (5:07)
  3. On the Edge (3:10)
  4. Ship of Fools (4:30)
  5. Can You Hear It (3:26)
  6. Down to the Temple (5:16)
  7. Hellraiser (4:20)
  8. Electric Twilight (1:54)
  9. Thrill of the Hunt (4:02)
  10. Axe and Smash (3:45)
avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Voorganger Digital Dictator is een meesterwerk in mijn ogen, tevens een album met een heel goede, knallende en vlijmscherpe productie, niet altijd evident voor de Shrapnel stal. Natuurlijk zijn mijn verwachtingen hoog wanneer twee jaren later dit album op een major uitkomt, Atlantic, en met dezelfde line-up. Dit kan toch niet mis gaan?

Logischerwijs verwacht je dat Vicious Rumors zo mogelijk een nog beter album aflevert en het aanwezige talent bevestigt. Een major platenmaatschappij betekent ook betere studio’s en meer centjes, zolang de platenbonzen niet te veel door het sleutelgat van die studio loeren en zich bemoeien met de opnames. Helaas is dat niet altijd zo. Dit is hun derde album en toch heet dit album Vicious Rumors? Het begint al, Atlantic wekt voor hun doelpubliek de schijn op dat dit het debuutalbum is, mijn bloed begint al te borrelen.

Het gaat er bedaarder aan toe, is dat de keuze van de groep geweest al dan niet onder zachte dwang? Bij een major platenmaatschappij moet je “product” opbrengen, bij een kleiner label is men al blij als het een succes blijkt en men uit de kosten is. Die bedaarde gang van zaken uit zich in de ziel van de nummers, de kracht van de zang en de bezieling van de muzikanten. In vergelijking met de voorganger hoor je weinig van die drie elementen terug. Komaan, zanger Carl Albert (RIP) is een schim van zichzelf en ik denk dat drummer Larry Howe vaak moest opletten om niet in slaap te vallen achter de drums. Als je bij de helft van de nummers zit te wachten op de gitaarsolo’s om op te veren, dan voel ik en weet ik dat er iets niet klopt.

Als het niet al goud is dat blinkt, dan is het ook niet al slecht. Nummers als Don’t Wait for Me, On the Edge, Ship of Fools en Hellraiser zijn voor mij de betere nummers. Ik heb me al de vraag gesteld welke van dat kwartet een plaatsje waard zou zijn op Digital Dictator. Geen enkele, vrees ik, want daarvoor is Digital Dictator te goed en lost deze Vicious Rumors mijn hoge verwachtingen absoluut niet in.