Oathbreaker - Eros|Anteros (2013)

Belgiƫ
Metal / Punk
Label: Deathwish

1. Beeltenis (2:34)
  2. No Rest for the Weary (3:23)
  3. Upheaval (3:12)
  4. As I Look Into the Abyss (2:30)
  5. The Abyss Looks Into Me (9:02)
  6. Condor Tongue (2:35)
  7. Offer aan de Leegte (4:49)
  8. Agartha (4:23)
  9. Nomads (2:46)
  10. Clair Obscur (11:25)
avatar van Don Cappuccino
Een nieuwe Oathbreaker, daar heb ik veel zin in! Het laatste nummer is 11 minuten lang met shoegaze en post-metal invloeden. Als deze band net als Deafheaven zich op hun tweede album enorm kan overtreffen gaan we iets heel moois krijgen.

avatar van JSPR_G
Juij, Nederlandstalige nummers!? (Tenzij ze doen zoals Gojira, een nummer een Franse naam geven, maar geen Franse lyrics )

Hier kijk ik reikhalzend naar uit!

avatar van kobe bryant fan
Erg benieuwd naar!
Vorige plaat mocht er zeker zijn en Deathwish is bijna altijd kwaliteit. Overigens kan het net zoals bij Jan Swerts zijn dat we Nederlandstalige titels krijgen maar Engelse zang.
Van mij mogen ze in het Engels blijven doorgaan, denk niet dat Nederlands zo'n leuke taal is om in te schreeuwen.

avatar van Don Cappuccino
Volgens mij is het net als bij Jan Swerts.

avatar van JSPR_G
Amenra heeft ook een Nederlandstalig nummer en dat vind ik prachtig. Dus ik hoop er hier echt wel op.

avatar van Don Cappuccino
Condor Tongue is in ieder geval al fantastisch.

avatar van JSPR_G
No Rest for the Weary is bruut!
(video toegevoegd)

avatar van AOVV
Deze zet ik alvast op mijn "te beluisteren" lijst.

avatar van Don Cappuccino
Het lijkt erop dat Oathbreaker nog wat meer black metal in hun explosieve muziek heeft gegooid en daar word ik alleen maar blij van.

avatar van AOVV
'Condor Tongue' is toch wel een behoorlijke splinterbom, de black metal is goed te horen! Erg straf nummer, en het doet me plezier dat ik dit over een Belgische band kan zeggen. Chauvinistisch? Nu ja, een beetje misschien..

sxesven
Eerste tracks klinken fucking puik, zin in. Goed jaar voor Deathwish zo.

avatar van CWTAB
Het eerste nummer "Beeltenis" is alvast in het Nederlands (het laatste stukje toch) , uitstekende plaat alvast

avatar van Don Cappuccino
Hij staat nu op Spotify. Vandaag maar eens beluisteren.

avatar van Don Cappuccino
Wat zit er bij de Belgen in het water? Ik weet het nog steeds niet, maar Eros|Anteros is alweer een fantastisch album uit dat kleine landje. Het album is vele malen gevarieerder dan Maelstrom en vooral een stuk grimmiger. De black metal invloeden zitten er wat dikker op. Ook zitten er wat meer cleane vocalen in en daar ben ik erg blij mee. Caro heeft namelijk erg mooie cleane zang die lief klinkt, daarna trekt ze haar strot open en word je weggeblazen. De langere tracks zijn de hoogtepunten wat mij betreft.

Ik moet zeggen dat ik de Metallic Hardcore assault (de soundtrack bij de storm) wel mis, maar deze versie van Oathbreaker vind ik ook prima te pruimen. Het chaotische heeft plaats gemaakt voor gestructueerde clean-ruw zang. Waar je in Beeltenis Vlaamse spraakzang à la Neske Beks en Eva de Roovere hoort, komt in No Rest for the Weary het beest in Caro naar buiten. Het had zo een titel van een Petitioning the Empty Sky kunnen zijn maar de Oathbreaker hoeft zich nergens aan te ontlenen. Geen Converge meer, Amenra dus. Met een beetje van Chelsea Wolfe. Een frisse wind in de hele Entombed-covert-powerviolence wave waar we in zitten. Echt awesome. 4*

avatar van AOVV
Net voor het eerst beluisterd, ik blijf toch wel een tijdje wezenloos achter. Bijzonder straf spul, lang geleden dat ik nog zo'n injectie van intensiteit en obscuriteit heb gehad. Fantastisch, weergaloos!

Ik ben nu natuurlijk zeer lyrisch, en ga er nog geen score aan kunnen vastknopen. Toch doet het enorm deugd dat ons kleine landje zulke hoge kwaliteit blijft voortbrengen.

avatar van Tha)Sven
Deze blijft maar groeien. In eerste instantie was ik niet zo onder in de indruk, maar hoe meer ik hem luister hoe meer ik ervan geniet. Erg lekker dat er zoveel verschillende invloeden uit de metalwereld te horen zijn.

avatar van Lukas
Heerlijk afwisselend plaatje waarop gelukkig veel meer te beleven valt dan alleen ziedende screams. The Abyss Looks Into Me gaat erg hoog scoren in mijn lijstje favoriete nummers van 2013. Het daar vrij nadrukkelijk aanwezige indie/postpunksausje past mij als een zomerjas op een zachte herfstdag. In de cleane zang doet de schreeuwster/zangeres me trouwens erg denken aan Tanya Donelly (Belly, Throwing Muses).

avatar van itchy
Lukas schreef:

Verdomd als het niet waar is

avatar van crosskip
Dit was gister in het voorprogramma van AmenRa toch redelijk briljant zeg, het hoofdprogramma moest toch flink z'n best doen om daar overheen te komen. Maar eens gauw hier achteraan.

avatar van MDV
MDV
Sfeervolle muziek die elementen van de black metal vermengt met rauwe punk, met vrouwelijke vocalen. Zo'n beschrijving doet in mij de naam Gallhammer opkomen, maar even goed zou het kunnen slaan op dit Oathbreaker. Of althans, op het album Eros|Anteros.

Ik ben hier zeker over te spreken. De instrumentatie is lekker simpel en stevig, maar nergens overdreven hard. De eerder genoemde variatie is zeker de grootste kracht van Eros|Anteros. Screams, cleane zang en gefluister behoeden elkaar van het saai worden. De beukende riffs en rustigere, meer melodische stukken, zorgen ook voor de nodige dynamiek. De zang is verborgen achter de instrumentatie, op een manier die wel wat wegheeft van het geluid van menig metalband na een te korte of niet geslaagde soundcheck. Hier is het wegmoffelen van de vocalen echter de bedoeling, en heeft het een mysterieus effect.

Eros|Anteros is een goed album dat een gemiddelde van meer dan 4 sterren na 20 stemmen zeker verdient. Ik moet wel zeggen dat ik niet bepaald ondersteboven ben met de lange maar niet zo spannende afsluiter en dat het spaarzame tot afwezige gebruik van Nederlandstalige teksten voor mij een beetje teleurstellend is. Maar een beetje, dus het is niet erg.

avatar van AOVV
Vandaag nog 'ns beluisterd in de auto; ik was haast vergeten hoed goed deze plaat is. De rauwe mengeling van black metal en bikkelharde punk zorgen op de hardere, puntigere nummers voor een intensiteit die bij momenten zijn weerga echt niet kent. Tracks als 'No Rest for the Weary', 'Upheaval' en het briljante 'Condor Tongue' herbergen daarbovenop ook nog eens iets dissonants in zich, wat in al die razernij op de koop toe voor een licht ongemakkelijk gevoel zorgt. Onheilspellend.

De langere tracks laten een andere kant zien van Oathbreaker, met frontvrouwe Caro die laat horen dat ze een prachtige stem heeft. De afsluiter zal best een lange zit zijn voor menigeen, maar ik kan er zonder problemen naar blijven luisteren tot het bittere eind. De beste song is echter 'The Abyss Looks Into Me'; een waar juweeltje, dat door Lukas hierboven al prima wordt beschreven.

Jammer dat ik de band een beetje uit het oog ben verloren (de opvolger heb ik nog niet beluisterd, denk ik..), maar deze herbeluistering zorgt er wel voor dat dit er spoedig van komen gaat!

4,5 sterren

avatar van Lau1986
Dit is een heerlijk sfeervol album van deze band. De afwisseling is genieten. De vocalen brengen net dat beetje extra en op de laatste track laat ze zich ook van een andere kant horen. Heerlijk.