Sinds 3 dagen heb ik dit album in huis. Bij het eerste nummer hoor je al dat je een heel ander album van (the) Soft Machine in handen hebt dan de
voorgaande. De nadruk ligt nu sterk op improviserende blazers. Geen zang meer van drummer Robert Wyatt en dit is ook tevens het laatste album waaraan hij als groepslid meewerkte. Hij verliet de band, omdat zoals hij zelf zei "They did not asked me to stay." Hij voelde aan dat ze op zoek waren naar een "professionelere" muzikant. Wyatt vond zichzelf "the ulitmate amateur" en zijn hang naar absurditeit paste niet meer bij de muzikale richting die de groep opging. Welnu het zij zo:
Robert Wyatt heeft daarna schitterende albums gemaakt.
De muziek is, gelet op de vele discussies om het in een hokje te stoppen, sterk improviserend van karakter en laat zich misschien nog het best omschrijven als "jazz-rock". De rock invloeden worden wat mij betreft door het drumwerk van Wyatt ingebracht. Net zoals de muziek van Frank Zappa uit die tijd geen etiket kon worden opgelegd blijf ik grote verwantschap horen met het instrumentale werk van The Mothers of Invention uit die tijd. Zappa bleef echter wel vasthouden aan het absurdisme.
Teeth en
Fletcher's Blemish worden sterk bepaald door de improviserende blazers.
De
Virtually Suite vind ik hypnotiserende muziek waar de keyboards van Ratledge sterk aan bijdragen. Mooi die wah-wah op het orgel.
King's and Queens vind ik het mooiste nummer. Schitterende hoe de muziek als het ware je huiskamer "binnensluipt".
Het album kent weer veel bekende meespelende muzikanten.
Staande bas - Roy Babbington (foutje in cd-boekje, daar staat
Roy Babington)
Trombone - Nick Evans (o.a. King Crimson)
Cornet - Mark Charig (o.a. King Crimson)
Altfluit, basclarinet - Jimmy Hastings (speelde mee op "3")
Tenorsaxofoon - Alan Skidmore
De laatste is een muzikant die ook eerder regelmatig te horen was in
John Mayall's Bluesbreakers
Sterk album; ik doe niet moeilijk gewoon 5 sterren.
Vast wel eens eerder gehoord in 1971, maar nu pas door mij gewaardeerd tijdens mijn (her)ontdekkingsreis naar de muziek van de Soft Machine.
Tip! Koop niét de dubbelaar waarop 4 en 5 gezamenlijk geperst zijn. Koop déze uitgave uit 2007. Het geluid is hoorbaar beter. De 4 en 5 combi gaf door de koptelefoon bij Plato in Utrecht al een "schetterig" geluid. Te veel hoog. De verkopers aldaar zeiden dat "het niets uitmaakte, want beide opnames zijn van Sony!" Hoe misleid kun je worden.....
Deze uitgave van "4" is er een uit de serie "Soft Machine Remastered - The CBS Years 1970-1973"
Als je de CD uit het doosje haalt, zie je dat staan aan de binnenkant.
Een ander pluspunt is het verzorgde boekje waarin, kort, nog eens de avonturen van (the) Soft Machine worden verhaald door Mark Powell van
Esoteric Recordings (interessante uitgeverij!), zoals hij dat ook op de andere uitgaven uit deze serie doet.
Opdat we blijven herinneren en genieten.