The Last Successor - The Last Successor (2010)

China
Uitgebracht in eigen beheer

1. Intro (1:57)
  2. Way Back (6:45)
  3. Abyss (5:53)
  4. Yesterday (6:05)
  5. See Jasmine Again (7:31)
  6. Release (6:51)
  7. Behind Lies (7:00)
  8. Time (6:10)
  9. The World (7:22)
  10. Love of Billions (5:52)
avatar van The_CrY
The Last Successor is een Chinese progressieve metalband die ook aardig wat eigenlandse folk-elementen erin weet te verwerken, zonder dat het kitsch en songfestival-achtig gaat klinken. Invloeden van een Dream Theater of een Symphony X zijn uiteraard aanwezig, maar toch hebben ze een eigen geluid, als zal dat voornamelijk komen door de Chinese teksten, waar ik niks van versta. Voornamelijk op de rustigere nummers als "Intro", "See Jasmine Again" en "Love of Billions" komen die typische Chinese folk-klanken de hoek om kijken. De invloeden van C-pop breiden zich ook uit naar de rest van het album, dat een stuk steviger is, maar waar de refreinen vaak meezingers zijn met soms zelfs een verdwaald dansritme op de achtergrond ("Abyss").

Instrumentaal is het verder van hoog niveau, zoals je mag verwachten bij een progband. Vooral de toetsenist weet mijn hart te stelen met zijn snelle, kundige piano loopjes. De zanger is verder wat je als niet-kenner van C-pop verwacht van een Chinese band, maar dan goed aangepast op het metal-repetoire, met zelfs een paar grunts op strategische plekken. De gitaristen zijn goed met riffs, maar de solo's vind ik niet altijd even strak. Komt soms nogal slordig over, maar er wordt ook niet enorm veel gesoleerd, dus dat is maar een klein minpuntje. Ander minpuntje is de productie, die naar mijn idee iets zwaarder mag en kan. Vooral de drums klinken wat blikkerig.

Maar over het algemeen is het songmateriaal gewoon erg goed. Mijn favorieten zijn "Way Back", "Release" en de prachtige folk-ballade "See Jasmine Again". Dit zou ik echt willen aanbevelen aan alle progmetal liefhebbers, omdat het de Westerse stijl met Oosterse folk weet te mengen en daarnaast het nog kwalitatief goed weet te houden.

avatar van The_CrY
Inmiddels de originele CD uit China binnen. Verpakt in een houten doosje, geleverd met plectrum. In het doosje dan het boekje, met nog een aparte hoes voor de CD, en nog een kalender van twee jaar terug. Eén van de meest aparte, maar prachtige uitgaven die ik ooit gezien heb.

avatar van pos
pos
Prachtplaat inderdaad. Ik heb de cd reeds een tijdje in huis. Heel apart om chinees gezongen progmetal te horen. Ben wel benieuwd wat de status van deze band inmiddels is. Ik heb destijds internet afgespeurd naar een site van ze. Maar dit is in China nog niet echt doorgedrongen vrees ik. Weinig informatie dus.

avatar van The_CrY
Leuk dat er nog een tweede Nederlander is die van deze band af weet! Ik kan ook niet echt iets vinden op het internet, maar ik heb connecties bij het festival ProgPower Europe, en de organisatie vond dit goed klinken, dus als zij op één of andere manier contact kunnen leggen met The Last Successor spelen zij misschien wel op ProgPower 2014! Maar misschien is dat wishful thinking...

avatar van pos
pos
Dat zou gelijk reden genoeg zijn om weer eens naar Baarlo te gaan. Als de band tenminste nog bestaat.

avatar van The_CrY
Ik hoop het. In ieder geval de ProgPower lineup maar weer in de gaten houden dus

avatar van jasper1991
Degelijke progmetal met goede zang en keyboards. De Chinese invloed is soms erg doeltreffend, zo hoorde ik ergens een heerlijk Oosterse pianosolo, maar soms ook een beetje cheesy zoals bij het intro. Grotendeels wordt gevoel voor melodie omlijst door sterk gemixte zware riffs. Ook See Jasmine Again doet het goed bij mij, hoewel ik een zwak heb voor krachtige ballads.

Spread the Word!