Newsted - Heavy Metal Music (2013)

Label: Chophouse

1. Heroic Dose (5:26)
  2. Soldierhead (4:17)
  3. ... as the Crow Flies (5:58)
  4. Ampossible (4:00)
  5. Long Time Dead (4:32)
  6. Above All (4:35)
  7. King of the Underdogs (5:58)
  8. Nocturnus (6:12)
  9. Twisted Tail of the Comet (5:14)
  10. Kindevillusion (5:21)
  11. Futureality (5:26)
  12. Spiderbiter * (4:32)
  13. Godsnake * (5:16)
  14. Skyscraper * (6:35)
avatar van AstroRocker
Heroic Dose klinkt al errug lekker! Ga deze zeker aanschaffen.
Het nummer is te beluisteren via Metalfan.
Metalfan.nl: Newsted's debuutalbum

avatar van hellboy123
En de hele plaat is inmiddels te streamen op youtube:
YouTube - NEWSTED - Heavy Metal Music [FULL ALBUM in HD]

avatar van AstroRocker
@hellboy123: Effe geluisterd: heerlijk! Metal zoals metal bedoelt is! Laten Metallica (albums na 1990) wel een poepie ruiken is mijn eerste indruk.... Ga hem zeker aanschaffen.

avatar van hellboy123
Na 1 keer luisteren vind ik het ook al wel een goede plaat, alleen af en toe wat eentonig. Deze gaat hier ook in de collectie komen, blijft een toffe gozer die Jason

avatar van Edwynn
Ik ben vooralsnog iets minder enthousiast. Hij doet zijn best goed voor de dag te komen. Een moderne heavy insteek, doen het hoofd wat op en neer deinen. Maar na een kwartier slaat hij met een razendsnel combo op je oogleden. Wegzakken in diepe slaap is het gevolg. Af en toe veer ik weer op. Bij Black Sabbathode Nocturnus mag er best zijn. En Long Time Dead ook wel. Maar dat is potverdikke toch een pure Motörhead rip-off? Newsted werd me toch een partij songschrijverskwaliteiten toegedicht. En wat was het een schande dat hij nooit aan de beurt kwam bij dat vlaggeschip waar hij zijn huisjes en zijn autootjes van heeft kunnen betalen. Mij bekruipt het gevoel dat die zogenaamde kwaliteiten lang geleden al opgeraakt zijn aan Doomsday For The Deceiver. Afgezien van enkele aardige momentjes, is het maar een saaie bedoening geworden. Alle goede bedoelingen ten spijt.
Voor Jason heb ik het volgende advies: ga gauw weer gewoon bassen bij een toffe band. Lijkt me veel beter.

avatar van Dieter
Op zich klinkt het wel lekker, maar heel bijzonder en vernieuwend is het niet.

avatar van Dieter
Heb de plaat nu drie keer beluisterd en hoor duidelijk een mix van Metallica, Voivod, Megedath en Motörhead. Verveling slaat nu al toe en ben er eigenlijk al wel klaar mee nu. Zal het over een tijdje nog eens proberen...

avatar van toucan
Klinkt wel lekker maar je hoort duidelijk de Metallica invloeden. Doomsday For The Deceiver is idd een geweldig album Edwynn.

avatar van AstroRocker
Heb hem nu enkele dagen gedraaid en vind het een lekker album. Niet vernieuwend of zo, maar degelijke metal. En moet het vernieuwend zijn dan?
Echte uitschieters staan er niet op, zwakke broeders ook niet. Ik hou het voorlopig op 3,5 ster.

avatar van hellboy123
Plaat nu een aantal keren geluisterd, goeie "heavy metal music"! Nee, origineel is het niet meer het luistert verdomt lekker weg. Die stem van Jason past precies bij de "donkere" sound van de nummers. De beste nummers tot nog toe vind ik Soldierhead, King of the Underdogs, Ampossible en Nocturnus.
Qua cijfer zit ik te twijfelen tussen een 3 en een 3.5, vooral vanwege de redelijk eentonigheid. Uiteindelijk toch 3,5 ster gegeven, als de volgende CD wat meer variatie in de nummers heeft kan het helemaal een topper gaan worden.

avatar van james_cameron
De EP 'Metal' die hieraan vooraf ging beloofde al weinig goeds; deze volledige debuutplaat is zo mogelijk nog vlakker, eentoniger en vooral saaier. En dan die ongeïnspireerde titel! Deze dekt overigens amper de lading, want echt 'heavy' zijn de songs niet bepaald. Saai dus wel, zoals reeds gezegd. Erg saai. Een paar songs kunnen er mee door, zoals opener Heroic Dose en het van de EP reeds bekende Soldierhead, maar voor de rest is dit behoorlijk doorbijten. Vreemd en ironisch overigens dat de plaat me meer dan eens deed denken aan het misbaksel St. Anger van Metallica, het eerste album waar Newsted niet meer op meedeed...

avatar van buso
leuke plaat (op mijn versie staan de laatste drie nummers wel niet, zijn dat bonusnummers?). Origineel is het in de verste verten niet en hij pretendeert ook niet dit te willen zijn. Het is gewoon lekkere metal. Alleen jammer dat er iets te weinig variatie in zit. Na een aantal nummers heb je het wel gehoord. De zang van Newsted valt al bij al mee, al is hij ook wel beperkt in zijn bereik.
Dit lijkt me een leuke band om op een festival mee te maken.

avatar van buso
Blijft toch wel een leuke plaat om zo af en toe eens door de boxen te laten knallen. Wordt misschien wel tijd dat er een vervolg op komt ...

avatar van Eddie
Wat een oersaaie plaat is dit. De naam 'newsted' triggerde logischerwijs iets in me, pas bij de eerste luisterbeurt zag ik overigens dat de plaat al een jaar of 6 uit is. Als dit zo hoor begrijp ik heel erg goed waarom hij bij metallica 'slechts' basgitarist was, hij lijkt simpelweg niet in staat om memorabele songs te schrijven. Ik krijg constant het idee dat ik naar een left-over plaat van Grip-inc luister. Ik kan werkelijks niks ontdekken wat me blijft boeien op deze plaat, productioneel vlamt het niet, er blijft geen enkele riff hangen, vocaal is het zeer beperkt. jammer maar helaas.

avatar van milesdavisjr
Na een periode gebast te hebben bij zijn hobbyproject; Echobrain wilde Newsted weer enigszins terugkeren naar zijn muzikale roots.
Hij nam zelf de vocalen voor zijn rekening en het materiaal is zwaar en log.
De mosterd heeft hij klaarblijkelijk bij bands als Motörhead, Sabbath en Megadeth vandaan gehaald.
Qua zang houdt het allemaal niet echt over, ik moet steeds denken aan Jeff Waters en Dave Mustaine, ook al geen wonders achter de microfoon.
De composities an sich klinken mij niet eens zo slecht in de oren, hoewel een gebrek aan variatie en compositorisch vernuft de plaat opbreekt.
Als Newsted hier een EP van had gemaakt zou het materiaal wat frisser hadden geoogd. Nu duren veel songs een dikke twee minuten te lang en daarmee kan ik een geeuw niet onderdrukken.

Het is mij trouwens een raadsel dat de bonustracks niet tot de reguliere tracklist behoorde: Godsnake is een sfeervolle song en had uit de pen van Ronnie James Dio kunnen komen.
Spiderbiter is een ander nummer waar weinig mis mee is, een vlotte track met veel soleerwerk en had voor de nodige afwisseling kunnen zorgen.
Skyscraper is een grote ode aan Sabbath en steekt aardig in elkaar.
Had deze 3 nummers op de reguliere plaat gezet en het oordeel was bij mij iets positiever uitgevallen.