Therion - Vovin (1998)

Zweden
Label: Nuclear Blast

1. The Rise of Sodom and Gomorrah (6:46)
  2. Birth of Venus Illegitima (5:15)
  3. Wine of Aluqah (5:05)
  4. Clavicula Nox (8:50)
  5. The Wild Hunt (3:49)
  6. Eye of Shiva (6:19)
  7. Black Sun (5:10)
  8. The Opening - Draconian Trilogy I (1:28)
  9. Morning Star - Draconian Trilogy II (3:34)
  10. Black Diamonds - Draconian Trilogy III (2:58)
  11. Raven of Dispersion (6:58)
  12. Crazy Night * (3:44)
avatar van notsub
Het openingsnummer is gelijk het hoogtepunt. Verder klinkt het erg vertrouwd, maar net niet speciaal genoeg. Therion staat bol van de klassiek beïnvloede zangers en zangeressen tegen een achtergrond van relatief eenvoudige Metal-sfeer-muziek. Het album heeft een serene sfeer en dat doen ze goed. Dat maakt dat het niet vermoeiend wordt. Ik heb het gevoel dat de score nag wat kan gaan stijgen.

tip_of.yourstar
Zalige muziek. Een vrij rustig metal-album met op de juiste momenten een beetje meer power.

Mijn favoriete nummers zijn Wine of Aluqah en Clavicula Nox. Vooral die laatste is echt een parel.

Super album. Na Theli en Sirius B/Lemuria de beste van een toch al topband.

Mooi melodieus, genot om naar te luisteren.

Akron777
Geweldig album. Vooral het reusachtige gebruik van een koor is prachtig. Zeker weten een van hun beste platen, misschien wel de beste. De nummers draaien gewoon lekker door in je hoofd, iets wat ik ook erg had met de nummers op Lemuria. Anders dan Theli of Lepace Kliffoth. Het zijn juist deze albums die de andere zijden en diversiteit van het Metal genre laten zien/benadrukken. 5*

avatar van Edwynn
Vovin is een mooi vervolg op Theli. Het ligt iets minder zwaar op de maag dan Theli, maar het is er niet minder prachtig om. Clavicula Nox alleen al rechtvaardigt de aanschaf. Een schitterend zwaarmoedig stuk dat qua sfeer wel wat naar The Siren Of The Woods neigt.
Verder is de giftige uitspatting The Wild Hunt met gastvocalen van Ralf Scheepers ook zeker de moeite waard.
De koren in Birth Of Venus Illegitama zorgen ook voor instant kippevel.
Kortom, niets mis met Vovin.

avatar van ricardo
Dit album heb ik ook beluisterd, net als Theli. Deze is wat steviger en er staan hier wat zwaardere riffs op dan op Theli staan, maar ook hierop word de stijl weer wat verder doorgevoerd, en is duidelijk te horen dat ze steeds meer de sound van Lemuria en Sirius B gaan spelen.

avatar van Spock2011
Misschien we de beste van Therion. Op The Wild Hunt na zijn alle nummers van zeer degelijke kwaliteit. De plaat heeft een bepaalde grootsheid die ongeëvenaard is in het metalgenre. Clavicula Nox en Sodom en Gomorrah zijn de twee toppers.

avatar van Edwynn
Clavicula Nox is dé absolute uitblinker in mijn beleving. Ik krijg het al koud als ik alleen al aan het nummer denk.
Deze versie is ook nog eens veruit superieur aan die versie met mannelijke solovocalen die op The Crowning Of Atlantis staat.

avatar van Spock2011
Ja, Clavicula Nox is echt geniaal. Heb je hem ooit gehoord op The Miskolc Experience? Daar klinkt hij ook echt schitterend.

avatar van Edwynn
Nee, die versie ken ik niet. Ooit komt mijn Therioncollectie nog wel compleet

avatar van ricardo
Algemeen gezien is dit misschien wel het meest complete album van deze band. Harde snelle en woeste riffs worden afgewisselt door mooie rustige passages. Ik kan me best voorstellen dat deze door de grote massa het best gewaardeerd word, en misschien is dit zelfs wel het meest verkochte album van deze band.

Mooi album dat zeker, maar geef mij Therion maar in zijn meest stevige vorm daar geniet ik het meest van als ik ze eens wil horen.

Aan dit soort albums kan voor mij Within Temptation, Epica of Nightwish beslist niet tippen. Dit doet mij gewoon een stuk meer en voelt meer af.

avatar van Edwynn
Stevig, robuust en iets minder gepolijst? Misschien toch ook even Theli proberen.

avatar van ricardo
Theli heb ik al eens gehoord, maar die beviel mij niet zo, vooral omdat het metal element mij daar niet zo opviel. Theli is een album die bij mij in de kast blijft liggen dat weet ik nu al wel.

avatar van Edwynn
Het metalelement viel niet op?

Dat is een nieuwe.

avatar van ricardo
De stevige uitschieters vielen mij niet op. Theli is metal in optima forma natuurlijk, maar hij bevalt mij gewoon niet vanwege het ontbreken van mooie uitschieters.

Zo beter?

Dit album bevalt mij een stuk beter, en heb ik al erg vaak beluisterd. 1 van de beteren van Therion.

avatar van ricardo
Het eerste nummer en het nummer The Wild Hunt springen er voor mij echt uit als mooiste nummers. Vooral de verwoestende explosie bij het begin van The Wild Hunt vind ik echt super. Verder vind ik het een erg mooi album met een constant niveau het gehele album door.

avatar van Firequest
Firequest
ricardo schreef:

Zo beter?

Theli is metal in optima forma??
Wanneer ik een metal album wil horen is Theli zeker niet het eerste album dat ik zou kiezen, als je het bij Therion wil houden zijn Beyond Sanctorum en/of Lepaca Kliffoth veel meer "metal" albums. (of voor een echt "metal" album zet je natuurlijk Reign in Blood op.....)

avatar van Firequest
Firequest
...... maar Vovin bevat uitstekende muziek natuurlijk; heerlijke plaat!

avatar van OzzyLoud
Mijn eerste kennismaking met Therion! De recensie in de aardschok trok mijn aandacht en met de eerste klanken van The Rise Of Sodom And Gomorrah wist ik al dat dit een bijzondere plaat moest zijn...... alleen was/ben ik totaal niet van opera(achtige) stemmen........dus een mengeling van verwondering en afgrijzen speelde mijn parten......Na een paar draaibeurten konden mijn oortjes het steeds beter verdragen en werd de plaat dus beter. Je moet ervan houden maar op gebied van symfonische metal is Therion wel toonaangevend. Alhoewel "metal" daadwerkelijk alleen terug te vinden is in The Wild Hunt en Wine Of Aluqah. Met dit nummer bewijst Therion dat up-tempo metal zeer goed verweven kan worden met orkest en koor. Iets wat bij Metallica volledig de mist in ging (als excuus kan aangedragen worden dat die nummers er niet op waren gearrangeerd)
Alle nummers zijn van hoog niveau met als hoogtepunten het zeer fraai gedragen Eye Of Shiva, het tot het bot tergende Raven Of Dispersion waarbij het Doom Metal verleden van Therion weer tot de oppervlakte rijst. Het mannenkoor en prachtige vrouwelijke zanglijnen (Sarah Jezebel Deva) maken het helemaal af. Maar het absolute hoogtepunt danwel eentje van de buitencategorie (= 6 sterren) is Clavicula Nox. Die hier ook alom geprezen wordt (das alleen niet terug te zien in de statistieken ). Een donker nummer waarin heel ingetogen gemusiceerd wordt en juist daardoor heel machtig klinkt, werkelijk prachtig!
Is er dan niets op aan te merken?..... Jazeker wel, ik vind dat de koren veel te veel in de muziek gemixed zijn. Daardoor klinkt het onverstaanbaar en zelfs met teksten onder je neus moet je goed opletten dat je nog bij de juiste tekst bent! Daarnaast is het zowiezo verstandig om de teksten erbij te houden als je de muziek helemaal wilt doorgronden.
Al met al is dit wel een serieus goede geweldige plaat!