Therion - Vovin (1998)

Zweden
Label: Nuclear Blast

1. The Rise of Sodom and Gomorrah (6:46)
  2. Birth of Venus Illegitima (5:15)
  3. Wine of Aluqah (5:05)
  4. Clavicula Nox (8:50)
  5. The Wild Hunt (3:49)
  6. Eye of Shiva (6:19)
  7. Black Sun (5:10)
  8. The Opening - Draconian Trilogy I (1:28)
  9. Morning Star - Draconian Trilogy II (3:34)
  10. Black Diamonds - Draconian Trilogy III (2:58)
  11. Raven of Dispersion (6:58)
  12. Crazy Night * (3:44)
avatar van OzzyLoud
Mijn eerste kennismaking met Therion! De recensie in de aardschok trok mijn aandacht en met de eerste klanken van The Rise Of Sodom And Gomorrah wist ik al dat dit een bijzondere plaat moest zijn...... alleen was/ben ik totaal niet van opera(achtige) stemmen........dus een mengeling van verwondering en afgrijzen speelde mijn parten......Na een paar draaibeurten konden mijn oortjes het steeds beter verdragen en werd de plaat dus beter. Je moet ervan houden maar op gebied van symfonische metal is Therion wel toonaangevend. Alhoewel "metal" daadwerkelijk alleen terug te vinden is in The Wild Hunt en Wine Of Aluqah. Met dit nummer bewijst Therion dat up-tempo metal zeer goed verweven kan worden met orkest en koor. Iets wat bij Metallica volledig de mist in ging (als excuus kan aangedragen worden dat die nummers er niet op waren gearrangeerd)
Alle nummers zijn van hoog niveau met als hoogtepunten het zeer fraai gedragen Eye Of Shiva, het tot het bot tergende Raven Of Dispersion waarbij het Doom Metal verleden van Therion weer tot de oppervlakte rijst. Het mannenkoor en prachtige vrouwelijke zanglijnen (Sarah Jezebel Deva) maken het helemaal af. Maar het absolute hoogtepunt danwel eentje van de buitencategorie (= 6 sterren) is Clavicula Nox. Die hier ook alom geprezen wordt (das alleen niet terug te zien in de statistieken ). Een donker nummer waarin heel ingetogen gemusiceerd wordt en juist daardoor heel machtig klinkt, werkelijk prachtig!
Is er dan niets op aan te merken?..... Jazeker wel, ik vind dat de koren veel te veel in de muziek gemixed zijn. Daardoor klinkt het onverstaanbaar en zelfs met teksten onder je neus moet je goed opletten dat je nog bij de juiste tekst bent! Daarnaast is het zowiezo verstandig om de teksten erbij te houden als je de muziek helemaal wilt doorgronden.
Al met al is dit wel een serieus goede geweldige plaat!