Riot - Thundersteel (1988)

Rock / Metal
Label: CBS

1. Thundersteel (3:50)
  2. Fight or Fall (4:25)
  3. Sign of the Crimson Storm (4:39)
  4. Flight of the Warrior (4:17)
  5. On Wings of Eagles (5:41)
  6. Johnny's Back (5:32)
  7. Bloodstreets (4:39)
  8. Run for Your Life (4:08)
  9. Buried Alive (Tell Tale Heart) (8:55)
  10. Bloodstreets [Alternate Ending Version] * (4:41)
  11. Buried Alive (Tell Tale Heart) [Alternate Version] * (7:25)
  12. On Wings of Eagles [Live 1988] * (5:35)
  13. Flight of the Warrior [Live 1988] * (4:12)
  14. Johnny's Back [Live 1988] * (5:26)
  15. Thundersteel [Live 1988] * (4:04)
avatar van Rinus
RIOT back in business. Dit is een heavy album, snelle en krachtige nummers, zoals ik de band nog niet had horen spelen. Maar wel met de kwaliteit, die ik van de eerste 3 albums ken, en waar vele andere band niet aan kunnen tippen. Goede CD dus.

avatar van wizard
Wow, op youtube klinkt deze cd erg lekker. Maar eens zien of ik de cd ergens kan vinden.

avatar van wizard
Ik heb deze band dit jaar op Sweden Rock Festival gezien. Waar ik gezapige hardrock verwachtte, kreeg ik een veel harder spelende band te zien, wat me stukken beter beviel. Naar aanleiding daarvan deze cd maar eens opgespoord.
Dit is een van de betere cd's die ik de afgelopen tijd ben tegengekomen. Een soort van Amerikaanse powermetal: snel en fel. De hoge uithalen van de zanger komen hier beter tot z'n recht dan live. Op het einde wordt de plaat iets minder. Ik vind Bloodstreets niet echt het hoogtepunt van het album, en in Buried Alive verslikt de band zich in een poging een lang nummer te maken. Het nummer kan me niet boeien, en past voor mijn gevoel niet echt bij de rechttoe-rechtaan sfeer die de rest van de plaat uitademt.

Bloodstreets! geweldig. jammer dat de rustige intro niet wat langer duurt.Thundersteel,sing of the crimson storm en johnny's back zijn ook toppertjes

avatar van wizard
Naar aanleiding van het overlijden van Mark Reale nog maar eens weer gedraaid.
In Run for your Life hoor ik altijd Run for your wife, maar dat zal wel aan mij liggen.

Ozric Spacefolk
Ik kende Riot niet. Ik dacht ook dat het een hardrock band betrof, maar het is classic heavy metal, misschien mag ik het zelfs powermetal noemen.

Uiteraard is Mark Reale de ster op deze plaat en ook al hoor ik twinleads, hij is de enige gitarist van de band.

Ik kan me echter alleen met moeite door de zang heen worstelen. Het is hetzelfde probleem wat ik heb met Maiden en Priest. Dit soort heel hoge zangstemmetjes, kan ik maar heel slecht waarderen.

Desondanks is dit een beest van een metalplaat, met lekkere tempo's en soms zelfs best thrashy klinkt.

avatar van jailhouserocker1
@Ozric: als je Riot niet kent, kan ik je het 2e en 3e album (en live in London) ten zeerste aanraden. Dat is nog met de oorspronkelijke zanger. Echt geweldige jaren 80 metal.

avatar van Broem
Yes, het album Narita met het gelijknamige nummer. Super.

avatar van Kronos
Narita en vooral Fire Down Under zijn onmisbaar. Maar voor wie de latere hoge zang wel kan waarderen is ook Thundersteel Riot op z'n best. Wat een album. Eigenlijk een comeback toen, want tussen het ook wel prima Born in America en deze zit 5 jaar tussen. En in die tijd had Riot zichzelf heruitgevonden.

buizen
Verschrikkelijk lelijke hoes. En bij vlagen geweldige beukende muziek, vooral de drums staan als een huis.
De zang staat me echter enorm tegen. En dan met die 'glamrock'foto op de achterzijde van het album.. Riot leek na hun jarenlange retraite wel een compleet andere band geworden.
Nee, Fire Down Under blijft hun klassieker. Guy Speranza en Mark Reale zijn veel te vroeg gestorven, R.I.P.

avatar van Kronos
Wat een vage reactie. Uit je conclusie dat Fire Down Under hun klassieker blijft zou je denken dat daar een redenering aan vooraf gaat, maar dat is niet zo.
Dan lijk je nog te suggereren dat het iets met de dood van Guy Speranza en Mark Reale te maken heeft, maar Mark Reale is er hier gewoon bij. Zanger Guy Speranza niet, maar die leefde toen ook nog wel.

avatar van wizard
Riot en mooie hoezen gaan niet echt samen wat mij betreft...die hoezen met dat zeehondenhoofd zien er ook niet uit. Thundersteel is geweldige muziek en die zang vind ik er precies bijpassen. Dit album vind ik veel spannender en beter dan Fire Down Under.

buizen
Al die gevolgtrekkingen hanteer ik niet hoor Kronos. Ik kijk terug op de trieste dood van twee bandleden, ik koppel dat niet aan een album.
Riot lijkt met Thundersteel o.a. door die andere zang wel een compleet andere band, voor mij. En Fire Down Under blijft, voor mij, hun klassieker. Dat heb ik elders al eens toegelicht.

buizen schreef:
Al die gevolgtrekkingen hanteer ik niet hoor Kronos.

Door te besluiten met: "Nee, Fire Down Under blijft hun klassieker.", wek je wel de indruk dat er een redenering aan voorafgaat.

Riot klinkt hier inderdaad wel heel anders dan op Fire Down Under. Als je het debuut van Iron Maiden naast Seventh Son legt, ook met zeven jaar ertussen en een andere zanger, dan geldt precies hetzelfde. Gelukkig maar dat er ook bands zijn die echt evolueren en dat ze niet allemaal zoals Motörhead en AC/DC zichzelf eindeloos blijven herhalen.

Natuurlijk staat Fire Down Under bekend als hun klassieker. Dat heeft echter vooral te maken met muziekgeschiedenis.

avatar van gigage
Iemand enig idee waarom Thundersteel aan elkaar wordt geschreven terwijl op de albumhoes dat niet wordt gedaan? Het betreft niet alleen deze site, maar in het algemeen.

avatar van Kronos
Op de zijkant van de lp of cd staat de titel aan elkaar geschreven, op de lp of cd zelf ook. Het titelnummer wordt eveneens aan elkaar geschreven.

De titel op de hoes is volgens mij trouwens ook aan elkaar geschreven, maar dan op deze wijze: ThunderSteel.

avatar van gigage
Ik word hier toch niet zo heel enthousiast van. Kan ook aan de mix liggen maar het houdt een beetje het midden tussen speed en powermetal. Daarmee zou het moeten wedijveren met bands als Helloween en die strijd verliest Riot vanwege de vrij simpele composities die hier op je worden afgevuurd. (Bijna) Elke riff is een vrij simpele stacato. De zanger is alleen sterk in de hoge regionen en voor de rest komt hij power tekort. Maar dan komen de solo's van Mark Reale en oh boy, wat kon die vent spelen. Alleen daarvoor is het de moeite waard om dit album een spin te geven. Ook al klinkt het vaak of dat deze er afzonderlijk later overheen geplakt zijn.
Het is dan ook niet zo vreemd dat juist Hammerfall een cover heeft opgenomen van Flight of the Warrior.

avatar van ASman
Bwah ik vind dit toch een pak meer ballen aan het lijf hebben dan dat olijke gepingel van Helloween sedert Kiske. Geef mij dan maar Walls of Jericho met een kermende Hansen achter de micro en een portie stevig beukende riffs.

avatar van gigage
Het ontbreekt niet aan cojones maar het is niet in dezelfde league als de speedmetal van Death Angel noch als de US power metal zoals Crimson Glory bijvoorbeeld uit die tijd. (Helloween hangt daar ook wat tussen, vandaar de vergelijking )
En het lijkt al helemaal niet meer op de Riot van in den beginne. Dat geeft allemaal niks, mooi hoog gemiddelde hier, maar ik haal het er niet uit vanwege de eerder genoemde redenen.

avatar van ASman
Death Angel ben ik eerlijk gezegd nooit echt zo'n liefhebber van geweest. Voor een of andere reden blijft het spul dat de heren maken me niet echt bij.

Crimson Glory is een ander paar mouwen. Al vind ik hun sound iets "zweveriger" (op een goede manier weliswaar); deze Thundersteel is wat meer down-to-earth.

avatar van LinkinPark90
Thundersteel, het zesde album van Riot en meteen ook mijn favoriete plaat van hen.

Mark Reale (gitarist) is als enig origineel lid nog te horen op deze plaat, dit is ook de eerste met Tony Moore op zang.

Het geluid op deze plaat is wat harder dan op het voorgaand werk, sommige gitaarriffs klinken zelfs richting speed/thrash metal.

Het eerste nummer ‘Thundersteel’ is al meteen een goede opener en een klassieker in hun live sets. Daarna ‘Fight or Fall’ dat instrumentaal zeer vet opent en ook een fantastisch refrein heeft. ‘Sign of the Crimson Storm’ is ook een meezinger met een herkenbaar refrein. ‘Flight of the Warrior’ is mijn favoriet nummer, de manier dat Moore het refrein ‘’Through the darkness and light you are flying, with the wind in your hair, the flight of the warrior’’ zingt is geweldig. ‘On Wings of Eagles’ en ‘Johnny’s Back’ zijn ook geode nummers. ‘Bloodstreets’ bevat ook geweldig gitaarwerk. ‘Run For Your Life’ klinkt ook goed, maar is niet mijn favoriete nummer, laat mij een beetje aan Iron Maiden (het begin carrière) denken ook. ‘Buried Alive (Tell Tale Heart)’ is ook nog een mooie afsluiter met een mooie opbouw.

Al bij al een geweldig album met ook een prachtige hoes.

Recentelijk herontdekt toen ik een berg oude LP's tegenkwam uit de jaren tachtig, maar na 1x draaien zit hij weer helemaal in mijn hoofd. Geweldige goeie jaren 80 metal, hoort absoluut bij de beste platen die ik ken in dit genre.

Vooral Thundersteel, Flight of the Warrior en On Wings of Eagles (hoogtepunt!) zijn toppers op het album.Begint wel sterker als het eindigt, daarom een half puntje aftrek.