Gorki - Homo Erectus (2006)

Belgiƫ
Rock / Pop
Label: Lipstick Notes

1. Adem in en Uit (3:29)
  2. Joerie (3:14)
  3. Morse (3:29)
  4. Sneller Dan Joerie (3:03)
  5. Homo Erectus (3:26)
  6. De Zomer van de Liefde (3:38)
  7. In de Wolken (4:11)
  8. Een Nieuw Seizoen (3:07)
  9. Een Bekend Verhaal (3:21)
  10. Wees Eens Stil Jongens (3:33)
  11. Winternacht (3:03)
  12. Mijn Oude Hart / Ria [Remix] / Wij Houden Stand (15:47)
Leuke titel voor een album.

Als Meneer De Vos nu ook eens leert zingen
Songs schrijven kan ie al, goede teksten ook... nu nog zingen...

avatar van VanDeGriend
Ach...Radiohead is er ook groot mee geworden...

haha, VanDeGriend

nicolas
die mens is wel al 43 hé, hij zingt al hoe lang? 15 jaar? zijn stem is haast niet veranderd... één van de bands die echt sfeervol is...

avatar van c-moon
Nicolas: ja, hij is al 43.. al 15 jaar bezig en helaas maar nog kan hij niet zingen..

Ach ik heb het niet met Devos, ik weet niet waarom, maar die mens is mij iets te alom aanwezig in de De Laatste Show en andere Bekende Vlamingen-inflatie shows... de paar keren dat ik Gorki live zag waren telkenmale zulke tegenvallers.. mede door het feit dat ik me maar bleef ergeren aan die afgrijselijke zang. Dus: mijn probleem: Devos als persoon, maar meer nog dat lelijke stemgeluid..

Nochthans: de man KAN goed nummers schrijven.. de teksten zijn vaak prachtig ook, in beste The Smiths-traditie (als absoluut compliment bedoeld hoor!) maar als ie nou eens een zanger de teksten liet inzingen

mefyfrancky
Mensen toch, weten sommigen wel wat goede muziek is ?
Zowel de teksten, de muziek als de stem van "Voske" zijn subliem ! Noem mij eens 5 betere groepen in Vlaanderen !

Mag een popster nu niet meer aanwezig zijn op TV-programma's ? Ik zag Gorki ook reeds meerdere keren live en telkens waren de optredens erg geslaagd.
En kom nu niet af met de opmerking "je gaat waarschijnlijk nooit naar optredens !". Reeds meer als 30 jaar heb ik alle groten gezien zoals: Bruce Springsteen, Pearl Jam, Pink Floyd, Led Zeppelin, The Who, Thin Lizzy, Neil Young, Jeff Buckley, Rolling Stones, Noordkaap, The Walkabouts, The Eagles, Steve Harley met Cockney Rebbel, ....

Als men zich al op voorhand ergert aan "die afgrijselijke zang" dan luistert men met voor ingenomen doppen in de oren !

Proficiat Luk en zijn Gorki voor deze nieuwste schitterende CD ![

nicolas
vele groepen staan bekend om "zogezegd" slechte zang. in het begin van nirvana vroeg iedereen zich ook af waarom die schorre stem van cobain zo populair was. anthony kiedis kan naar het schijnt ook niet zo goed live zingen, toch? of vergis ik me?

titan (crew)
Tsja, goede zangstemmen gaan daarentegen weer vaak samen met steriele, risicoloze en emotieloze muziek (denk Celine Dion, Mariah Carey, Barbra Streisand etc...). Dan hoor ik 10x liever de gruizige en doorleefde stem van Luc de Vos.

avatar van Safri
Volledig met titan eens

titan (crew)
Weer een prima plaat van Gorki hoor, maar hiermee voegen ze niets en dan ook echt HE-LE-MAAL niets toe aan hun discografie. Ik zie het deze keer nog door de vingers, 3,5*.

avatar van jeroen1904
Heb de cd een weekje en vind het weer een leuke Gorki plaat die de vos helemaal opgebouwd heeft rond de russische kosmonaut joeri gagarin . Typische gorki sound en typische teksten zoals alleen Luc de Vos die kan schrijven. De single joerie is in Belgie al een bom. De 2 hidden tracks vallen ook goed wee.

een citaat van Tom Barman

"je moet niet goed kunnen zingen om mooie muziek te maken. Je moet het alleen maar menen wat je zingt"

en hij heeft gelijk.

titan (crew)
Helemaal mee eens, al moet het niet te gek worden. Wie zo vals als een kraai zingt hoef ik echt niet te horen, ook al meent hij of zij het voor de volle 200%.

avatar van bonothecat
Deze cd groeit en groeit. De teksten zijn soms briljant, dan weer grappig, dan weer absurt....de muziek is overal goed verzorgd....en zelfs de zang vind ik mooi. 4*

titan schreef:

In welke zin was Vooruitgang dan wel een toevoeging aan hun discografie? Ik ben na Eindelijk Vakantie! al afgehaakt, omdat het me weer meer van hetzelfde leek, maar als ik me daar in vergis, dan ga ik daar wel alsnog achteraan.

titan (crew)
Vooruitgang was dat (ondanks de titel) ook niet. Op plan B trok Gorki wat feller van leer, maar Homo erectus sluit weer aan op Eindelijk vakantie en Vooruitgang.

nicolas
heb op 18 februari in de handelsbeurs in gent gorki gezien. ik had hem nog nooit live en als fan wil je dan logischerwijze een subliem concert zien. ondanks de voddenbalen om luc zijn lijf, was zijn show geweldig. hij grapte, schreeuwde, was emotioneel, stapte tijdens een instrumentaler nummer het podium af om in de zaal handjes te schudden, nee niet zoals het belgisch vorstenpaar, maar ook nog een praatje te slaan met de toeschouwers. en 'k heb z'n plectrum hehe! echt een gezellige mens, die luc. op deze cd vind ik die riff van "joeri" echt mooi! easy om te spelen, maar zo mooi. live nog beter. ook bij "mia" was de hele zaal (kleine 300 man) geëmotioneerd. cheers!

nicolas
de nieuwe cd by the way vind ik ook meer dan geslaagd.

avatar van krang74
Homo Erectus is weer een prachtplaat van een band die in Nederland, helaas, veel te weinig wordt gedraait op de radiostations.
Zo zal Gorki nooit voet aan aarde krijgen in ons land.
Erg jammer, vooral omdat het een redelijk eind rijden is, naar België, voor een concert.

Enne, degenen die niets hebben met de stem van de Vos: dan luister je toch gewoon niet!!
Ik vind dat het stemgeluid van Luc perfect past in het Gorki geheel!

avatar van Waldo Jeffers
Alweer een voltreffer voor Luc de Vos deze Homo Erectus. Een album volgens het beproefde Gorki-recept... kan eigenlijk niet fout meer gaan, gezien de populariteit van Gorki & vooral Mia hier. Toch bleek HE eigenlijk voor mij als fan een groeiplaat te zijn. Uitschieter is Een Bekend Verhaal

nicolas
Ja, de lyrics in de track vormen ook verschillende bekende verhalen. Luisterend kan je al raden waarover hij het zal hebben...

avatar van mic
mic
Heel mooi album. Vind alle tracks echt goed.
En 'Mijn Oude Hart' is wel heel erg prachtig.

yoeridedeygere
ik versta ook niet waarom mensen gorki goed vinden maar Luc De Vos z'n stem niet. Het is net de stem die het hem doed!

Cd ken ik niet volledig, het enige wat ik wel kan zeggen is dat mijn oude hart een prachtig lied is.

EVANSHEWSON
yoeridedeygere schreef:

natuurlijk is het die stem van Vossie die het hem doet, maar deze plaat ken ik niet meer... ik vond Gorki's werk van pakweg na het album "Vooruitgang" eerder een achteruitgang...
Ik ben de band niet meer op de voet blijven volgen...

Hun eerste paar platen zijn dan ook van een duizelingwekkend hoog niveau.

Maar eigenlijk kan ik me over dit album niet uitspreken omdat ik het niet gehoord heb.

avatar van Zandkuiken
Persoonlijk vind ik ook wel dat deze Homo Erectus vooral meer van hetzelfde is. Ook de teksten van de Vos, die alom geprezen worden, doen het niet helemaal meer voor mij. Toch is deze achtste studioplaat van de Gentse groep zeker geen tegenvaller. Van begin tot einde weet Gorki te boeien, met als hoogtepunt voor mij het prachtige Een Bekend Verhaal. Homo Erectus is een stap vooruit na het mindere Plan B en kan de vergelijking doorstaan met Vooruitgang, maar het niveau van de jaren negentig halen de Vos en zijn kornuiten wat mij betreft niet meer.

avatar van Strangeways
Zandkuiken schreef:
Homo Erectus is een stap vooruit na het mindere Plan B

Ik vind Plan B een veel en veel betere plaat; schandalig dat het van alle Gorki albums het laagste gemiddelde heeft.

avatar van Omsk
Wat dit album toevoegt aan Gorki's biografie? Welnu, het schitterende Joerie. Een van de mooiste Nederlandstalige nummers ooit.

avatar van Strangeways
Ik sta er eigenlijk van versteld dat Joerie hier zo populair is (kijkend naar de voorkeurstemmen). Vind het zeker niet het beste nummer op Homo Erectus, laat staan een van de mooiste Nederlandstalige nummers ooit. Dit is in mijn beleving, samen met Monstertje, nog altijd het minste album van Gorki, maar mijn waardering is wel gestaag groeiende en het is daarmee iets dichter naar Vooruitgang toe gekropen. Er staan namelijk ook een aantal echte parels op, zoals Een Nieuw Seizoen, Een Bekend Verhaal, het titelnummer en als bonustrack de remix van Ria.

Luc de Vos