Nhor - Within the Darkness Between the Starlight (2013)

1 stem

Label: Prophecy

1. A Forest Draped in Moonlight (2:40)
  2. Within the Darkness Between the Starlight (10:00)
  3. Patient Hunter, Patient Night (11:26)
  4. The Fall of Orion (10:25)
  5. An Awakening Earth (3:19)
  6. Rohmet Etarnu (9:27)
  7. The Temple of Growth and Glimmer Ascends (13:53)
  8. Alnilam (5:15)
avatar van Mindscapes
Mijn recensie voor iO Pages

Nhor is een 25-jarige soloartiest uit het Verenigd Koninkrijk en zeggen dat hij black metal maakt, is misschien iets te kort door de bocht. Op vijf jaar tijd is hij al aan z’n vierde plaat toe, waarop de invloeden van zijn vorige albums worden gecombineerd. Die reiken van klassiek over ambient tot black metal (instrumentaal en vocaal). Op deze nieuweling is de black metal nog sterk aanwezig, maar wordt die mooi gecomplementeerd met hoog engelengezang, rustige stukken en in het algemeen een geslaagde impressie van de duistere natuur. De langspeler werd dan ook geschreven en opgenomen in een houten hut nabij zijn huis, die uitkijkt over een bos.

Nhor is spiritueel verbonden met de natuur, leeft voor herfst en winter, de noordelijke wouden en ziet zijn muziek als een vertaling van wat die natuur hem biedt. Het is inderdaad zo dat wanneer je naar Within The Darkness… luistert, je er de lugubere Scandinavische winden en bossen vol vreemde wezens figuurlijk bij moet trotseren. Nhor haalt de diepste demonen uit z’n ziel en laat ze gierend op je los. Dit manifesteert zich in de vorm van klassieke pianostukken, filmische soundtrackmuziek, maar vaak ook via de zwaarst mogelijk krakende gitaarriffs en het repetitieve en snelle drumspel (met name de snaredrum, voor de muzikanten onder ons), een vaak voorkomend black metal kenmerk. Of in de vorm van een dromerig pianodeuntje in slotnummer Alnilam, misschien nog de beste instaptrack.

Ik heb echter het gevoel dat de productie wat beter kon. De heaviness van de zwaardere stukken komt niet altijd even krachtig uit de verf. Within The Darkness… zal waarschijnlijk slechts een minderheid aanspreken, maar het kan geen kwaad om zich zonder al teveel vooroordelen in deze duistere wereld te storten. Je verwachtingen zullen misschien op een andere manier worden ingelost dan je had gedacht.