De Kast - Met Andere Ogen (2001)

Label: ProActs

1. Door het Vuur (4:07)
  2. Grijze Stad (4:32)
  3. Op M'n Lippen (4:57)
  4. Door het Donker (5:09)
  5. Ik Weet Nog Niet Waar Jij Mij Straks Zult Vinden (4:16)
  6. Dan Heb Je Mij Nog (3:08)
  7. Let op M'n Woordern (3:52)
  8. Alles van Mij (3:54)
  9. Zonder Reden (3:37)
  10. Met Andere Ogen (5:22)
  11. Mal Mei Dy (3:44)
  12. Zeven Glazen (3:59)
  13. In de Diepte (4:31)
  14. Op Karakter (4:28)
  15. Moarn Sil de Sinne Skine (4:53)
  16. Helemaal Klaar (10:37)
avatar van edje1969
16 nummers maar liefst. Kiezen meer om pure muziek te brengen en daarmee een stap terug van voorganger Onvoorspelbaar. Door Het Vuur, Ik Weet Nog Niet, Zonder Reden en vooral Moarn Sil zijn de kastkrakers (om hun eigen term van hun verzamelaar maar eens te gebruiken). Alles Van Mij is een rustiger versie dan de bekende singleversie. Waarom een 3? Album kabbelt soms wat aan en In De Diepte en Helemaal Klaar vind ik ronduit slechte nummers. Fijn album waar je menig nummer even moet skippen.

avatar van Wandelaar
Op z'n minst twee raakvlakken heb ik met De Kast en dat zijn: mijn Friese afkomst (geboren, getogen, maar woon er niet meer) én de verbinding met Kayak. Toen deze band rond 2000 weer bij elkaar kwam, was dat mede door toedoen van zanger Syb van der Ploeg. Op hun eigen label ProActs kon Kayak hun terugkeer-albums Close to the Fire en Night Vision uitbrengen.

Syb is een prima zanger, die ik goed kan hebben en de liedjes zijn van een heel behoorlijk niveau.
Ik Weet Nog Niet Waar Jij Mij Straks Zult Vinden heeft een fijne countryrock-stijl. Natuurlijk mogen de Friestalige nummers niet ontbreken en daarvan is Mal Mei Dy een tikje te sentimenteel en Moarn Sil de Sinne Skine aardig, maar een beetje simpel. Ja, verstaan doe ik alles, ik waarschuwde al voor mijn geboortegrond. Opener Door het Vuur is heel fijn, Alles van Mij een lekker nummer, Zeven Glazen is ook prima en de rest van het album is wat wisselvallig van songkwaliteit, maar nergens zakt het door het ijs, al ben ik snel klaar met de afsluiter Helemaal Klaar.

Al met al een sympathiek album. Syb ging hierna een tijdje verder zonder de Kast en zong recent met Maarten Peters in zijn huistheater in Kûbaard liedjes van Simon & Garfunkel. Van alle markten thuis zullen we maar zeggen.