Wat me opviel is dat deze plaat tot dusver erg goed ontvangen wordt door de bladen (
http://www.metacritic.com/music/rewind-the-film/manic-street-preachers), maar de geluiden hier zijn tot nu toe wisselend. Nu heb ik altijd het idee gehad dat MSP hier standaard wordt ondergewaardeerd, dus wie weet heeft het daar mee te maken. Of hebben de critici het verkeerd?
Van de Manics worden algemeen 'the Holy Bible' en 'Everything Must Go' genoemd als beste platen. Ook wordt de periode 2001-2007 algemeen gezien als de periode waarin ze hun minste werk uitbrachten (Know Your Enemy - Lifeblood - Send Away the Tigers). Hier ben ik het wel mee eens, al vind ik deze albums nog heel behoorlijk met een paar prachtige singles.
Wat mij betreft waren ze in 2009 weer helemaal terug met Journal For Plague Lovers, hun beste werk sinds jaren. Met Postcards from a Young Man leverden ze weer een prachtige plaat af. Een zeer toegankelijk album dat elementen bevatte van alle eerdere albums. Jammer dat weinigen die laatste twee platen hebben opgepikt.
Nu dan zijn er maar liefst twee nieuwe albums opgenomen. Futurology verschijnt volgend jaar en nu is Rewind the Film uitgekomen.
RTF is een rustige, sfeervolle plaat die nog het dichtst in de buurt komt van This Is My Truth, Tell Me Yours uit 1998 (niet mijn favoriete album overigens). Toch hoor ik hier geluiden die ik niet eerder van deze band heb gehoord, wat op zich best knap is na zoveel jaar en zoveel albums. Als je een plaat had verwacht als the Holy Bible, Journal for Plague Lovers of Everything Must Go, komt je van een koude kermis thuis. Het is een rustige, rijk gearrangeerd plaat die je even op je in moet laten werken. Ik hoor in ieder geval prachtige nummers als 'This Sullen Welch Heart', 'Rewind the Film', 'Builders of Routines', '4 Lonely Roads', '(I Miss) the Tokyo Skyline', '3 Ways to See Despair' en '30 Year War'. Mooie gastbijdragen van Cate le Bon, Lucy Rose en Richard Hawley. Bij een paar nummers mis ik nog een klik, omdat ze op het eerste gehoor wat middle of the road klinken: 'Anthem For a Lost Cause', 'As Holy As the Soil (that buries your skin) en in mindere mate de single 'Show Me the Wonder'.
Er wordt volop teruggekeken naar de idealen uit hun jeugd en wat daar van terecht is gekomen. De tijden die voorbij zijn en momenten die je graag nog zou willen herbeleven of over zou willen doen. Heeft het allemaal zin gehad? Hebben we iets kunnen veranderen? Hoe moet het verder? Dat soort thema's komen aan de orde.
Het levert een introverte en melancholisch klinkende plaat op, met prachtige nummers, hoewel hier en daar het gaspedaal wat meer ingetrapt had mogen worden (bewaren ze wellicht voor Futurology). Wel horen we een nieuw geluid voor deze band, wat ik alleen maar kan toejuichen.
Het is even afwachten of en hoe deze plaat gaat groeien de komende tijd, maar voorlopig zet ik in op 4*