Manic Street Preachers - Rewind the Film (2013)

Label: Sony

1. This Sullen Welsh Heart (4:13)

met Lucy Rose

2. Show Me the Wonder (3:18)
  3. Rewind the Film (6:36)

met Richard Hawley

4. Builder of Routines (2:28)
  5. 4 Lonely Roads (2:54)

met Cate Le Bon

6. (I Miss the) Tokyo Skyline (3:46)
  7. Anthem for a Lost Cause (3:51)
  8. As Holy as the Soil (That Buries Your Skin) (3:20)
  9. 3 Ways to See Despair (3:16)
  10. Running Out of Fantasy (4:09)
  11. Manorbier (4:31)
  12. 30-Year War (5:07)
avatar van thetinderstick
Een nieuwe Manics is altijd iets om naar uit te kijken. In Nederland naar mijn idee altijd een beetje ondergewaardeerd. Zeker als ik de scores zie voor 'Generation Terrorists'(3,19), 'the Holy Bible' (3,75) (mensen, dit is een meesterwerk!), en 'Journal for Plague Lovers' (3,69) (ook een fantastische plaat). De vorige 'Postcard from a Young Man' vond ik ook een prachtige plaat, waar ik toen bijna niemand over gehoord heb.

Genoeg geklaag, binnenkort kunnen we 'Rewind the Film' beluisteren, hun 11e album alweer. Het is bekend dat ze aan twee albums hebben gewerkt. Een rustige akoestische plaat, en een plaat met harde gitaren. Dit zou dan de akoestische plaat moeten zijn.

'Rewind the Film' met Richard Hawley klinkt als geen enkel ander Manics nummer. Prachtig nostalgisch sfeertje (ook door de video) en mooie zang van Hawley en Bradfield.

YouTube - Manic Street Preachers - Rewind The Film ft. Richard Hawley

avatar van vigil
Zou het toeval zijn net nu er een MSP spel bezig is op MuMe er gelijk een album van de mannen uit komt. Dat lijkt me niet, ik denk dat ze er gewoon op gewacht hebben

Maar goed, wel weer iets om naar uit te kijken idd.

avatar van SirNoodle
Ze refereren zelf naar 'this is my truth' als richting voor dit album, en dat is voor mij net 1 van hun mindere albums, maar 'rewind the film' klinkt dan inderdaad wel weer heerlijk sferisch/melancholisch

De gouden tijden van The Holy Bible zijn misschien voorbij (4st 7lb, faster, ifwhiteamerica, ...) Ze slagen er toch nog in om op elk album wat klassiekers toe te voegen aan hun schitterende catalogus (Jackie Collins Existential Question Time... oh mommy, what's a sex pistol ), dus het komt wel weer goed!

avatar van thetinderstick
Op Manic Street Preachers - manicstreetpreachers.com is de eerste single, 'Show Me the Wonder' te horen.
Vrij poppy nummer (mij bevalt het wel) met een prominente rol voor de blazers.

TheArtfulDodger
Sterke nummers, Show Me The Wonder en Rewind The Film, ik hoop dat de rest van het album
ook zo klinkt.

De eerste 2 nummers komen me tot nu toe enigszins saai en ingetogen over.
Hoop dat er wat ruiger werk aan zit te komen want dat is meer mijn smaak

avatar van pdonidvie
Ik ben helemaal mee. Dat het maar rap september is !

avatar van Arno
Ik hou eigenlijk van alle Manicsfacetten. The Holy Bible en This Is My Truth waren totaal verschillende albums, maar zijn desodanks mijn nummers 1 en 2. Met name het titelnummer op deze nieuwe plaat doet erg aan This Is My Truth terugdenken ('rewind', o ja). Ik popel om de rest te horen!

hier verheug ik me op

niemand heeft een stem uit gebracht en toch al op 4

Steve McQueen
Hij is gelekt. Nu is dat niet zo moeilijk want vanaf 1.00 vanmorgen is hij te koop in de nederlandse itunes store
Heb hem nu op staan en als het de bedoeling van de Manics is een harder en een akoestisch album uit te brengen dan is dit de akoestiche plaat.
Klinkt erg tof allemaal.

avatar van hidalgo
dan spoed ik me ff naar het lek steve

avatar van keijzm73
Oh, die zag ik niet aankomen. Een.., nee twee nieuwe Manic Street Preachers albums. Ik heb er nog niets van gehoord. Maar druppelt momenteel binnen. Ben benieuwd.

mijn dag kan niet meer stuk tis ook nog vrijdag de 13

avatar van keijzm73
Verrassend album. Een mooi ingetogen begin en een prachtige samenzang met de mooie stem van Lucy Rose en vervolgens de opbouw van 'Show Me the Wonder', compleet met blazers en wat niet meer. En dat op een 'akoestisch' album. De titeltrack haalt de vaart er vervolgens weer uit en laat weer een compleet ander (jaren '60 / '70) geluid horen. De daaropvolgende nummers neigen ook wat naar deze sound. En dan ineens uit het niets mooie vioolklanken in '(I Miss the) Tokyo Skyline'. Gevolgd door twee nummers met een behoorlijk popgehalte. Twee Robbie Wiliams achtige nummers; 'Anthem for a Lost Cause' en 'As Holy as the Soil (That Buries Your Skin)'. Waarbij deze laatste - zoals de titel al doet vermoeden - veel weg heeft van een 'Songs Of Worship' nummer. De rest van het album; vanaf '3 Ways to See Despair' klinken zoals ik eigenlijk had verwacht toen ik dacht te gaan luisteren naar een akoestisch album van de 'Manic Street Preachers', met 'Manorbrier' als instrumentaal tussendoortje. De afsluiter '30-Year War' klinkt nog het meest vertrouwd zoals ik Manic Street Preachers ken. En dus meer dan genoeg redenen om het gehele album af te luisteren.

Al met al een boeiende en onderhoudende trip. Goed album. Oké, geen zware gitaren. Dat valt bij Manic Street Preachers sowieso best mee, maar ik zou dit ook geen akoestisch album willen noemen. 'Rewind the Film' heeft juist een veel rijkere sound dan ik gewend ben van de band. Geen 'standaard' rocknummers (waar niets mis mee is) maar meer uitgesponnen en op het middenstuk zelfs licht psychedelische composities.

woordenaar
Enig idee wanneer dat tweede album dan komt? Want dit klinkt mij net teveel binnen de lijntjes voor de Manics.

Steve McQueen
2e album heet Futurology en staat gepland voor begin volgend jaar.

Dit is niks. Het niveau van Lifeblood gaan ze nooit meer halen.

Misschien binnen de lijntjes, het is wat softer maar daarom niet minder mooi.
Ik vind het wel sfeervol gedaan eigenlijk. Het titelnummer vind ik zelfs erg goed.

Steve McQueen
Paar keer gedraaid maar steeds meer van onder de indruk.
Gedurfd van de Manics. Met de hoofdtelefoon ontdek ik steeds meer in de mix. Dat was nog wel eens anders bij de heren.
Ik vind dat ze na Lifeblood niet echt meer een constant album hebben gemaakt. Meer platen waar ik vaak 4 a 5 nummers van skip. Vooral de laatste plaat 'Postcards' was zo'n skipper.

Wat ik ook erg tof vind zijn de blazer arrangementen en ook de viool in Tokyo Skyline is een kippenvelmomentje. James is erg goed bij stem. Luister naar de harmonieen in As Holy As The Soil.
Mooie gitaarsolo in 3 Ways en met Manorbier een instrumentale song die een mooie aansluiter is op 30 Year War waar het tempo aan het eind iets omhoog gaat.
Lang geen slecht album al is het niet iets wat we van de Manics zijn gewend. Anders? Ja. Slecht? Nee.

Dit is niks. Het niveau van Lifeblood gaan ze nooit meer halen.

oefff dat komt hard aan zeg

avatar van coldwarkids
Ja na Lifeblood hebben ze geen goed album meer uitgebracht. Ze zijn volgens mij ook allemaal geflopt.

coldwarkids schreef:

Send Away the Tigers heeft het erg goed gedaan ook de single Your Love Is Not Enough. Lifeblood daarentegen is qua Manics maatstaven wel geflopt ook al is dat een beter album vind ik.
Ook Journal en Postcards hebben het veel beter gedaan dan Lifeblood. Raar maar waar
De laatste echte topper was trouwens This is My Truth als we de verkoopcijfers er op na slaan dan

avatar van coldwarkids
Ja oke daar kan ik me wel in vinden. Al vind ik Your Love Is Not Enough ook niet echt een topsingle.

avatar van Mctijn
Je hoort aan de stem van Bradfield dat het hier gaat om de MSP. De arrangementen er omheen kunnen van elke willekeurige pop/rock-band zijn. Is dat slecht? Niet perse, want erg origineel zijn de MSP nooit geweest. Ze hebben enkele geniale nummers gemaakt, maar ook albums vol missers. Ik vrees dat het overgrote deel op dit album ook onder de laatste noemer geschaard kan worden.....

avatar van Xueriv
Beter dan de laatste paar albums. De nummers doen mij denken aan de sound van de b- kantjes van de manics, minder gitaargeweld en mooie melodieën.

Dit is niks. Het niveau van Lifeblood gaan ze nooit meer halen.

Laat staan dat van The Holy Bible of This Is My Truth, want Lifeblood was al een flink stuk oninteressanter dan het oudere werk.

De single met Richard Hawley vind ik overigens niet verkeerd, maar echt beklijven doet het niet meer.

Send Away the Tigers was toch wel een goede cd

Nee, voor mij niet. Als ik hem niet voor 1 euro uit de uitverkoopbak had gevist, had ik hem ook niet gekocht.

respect voor jouw mening Herman,maar de meningen gaan hier van 1.5 tot 4.5
dat begrijp ik ook niet