Carcass - Surgical Steel (2013)

Label: Nuclear Blast

1. 1985 (1:15)
  2. Thrasher's Abbatoir (1:50)
  3. Cadaver Pouch Conveyor System (4:02)
  4. A Congealed Clot of Blood (4:14)
  5. The Master Butcher’s Apron (4:01)
  6. Noncompliance to ASTM F899-12 Standard (6:07)
  7. The Granulating Dark Satanic Mills (4:10)
  8. Unfit for Human Consumption (4:25)
  9. 316L Grade Surgical Steel (5:20)
  10. Captive Bolt Pistol (3:17)
  11. Mount of Execution (8:25)
  12. Intensive Battery Brooding * (4:43)
avatar van wizard
Aangezien dit album best hoog scoorde in diverse jaarlijsten, heb ik me eind vorig jaar ook maar eens onderworpen aan Carcass’ chirurgische metaal. Van Carcass kende ik verder niks, dus dit album was voor mij de kennismaking met deze Engelsen.

Surgical Steel als uithangsbord dus. Niet een bord dat me de bijbehorende winkel in heeft weten te trekken, in ieder geval. Het album begint erg sterk met het intro 1985 en Thrasher’s Abbatoir. Daarmee heeft de band ook zo’n beetje al het kruid verschoten, lijkt het. De rest van het album is een degelijke death metalplaat, die echter nergens spannend wordt en langzamerhand verzandt in z’n monotonie. Hier en daar komt er een melodieuze gitaarlijn bovendrijven die me even weet te grijpen. Ook 316L Grade Surgical Steel en Mount of Execution zijn de moeite nog best waard, maar die nummers weten het album niet te redden.

Surgical Steel is geen plaat die ik in frustratie halverwege afzet, maar na alle positieve recensies had ik een explosieve plaat verwacht die me weg zou blazen. De enige manier waarop dat nu kan is door Thrasher’s Abbatoir op repeat te zetten vrees ik.

3.5*