The Strypes - Snapshot (2013)

Ierland
Rock / Blues
Label: EMI

1. Mystery Man (2:43)
  2. Blue Collar Jane (2:51)
  3. I'm a Hog for You Baby (3:30)
  4. What the People Don't See (2:57)
  5. She's So Fine (2:20)
  6. I Can Tell (3:42)
  7. Angel Eyes (4:11)
  8. Perfect Storm (2:24)
  9. You Can't Judge a Book by the Cover (2:16)
  10. What a Shame (2:25)
  11. Hometown Girls (3:05)
  12. Heart of the City (3:19)
  13. Rollin' and Tumblin (4:04)
  14. Beautiful Delilah * (2:01)
  15. C.C. Rider [Live at King Tuts, Glasgow / 2013] * (3:51)
  16. I Can Tell [Live at King Tuts, Glasgow / 2013] * (3:46)
Bij hun EP'tje Blue Collar Jane, ook op dit album samen met het ook goede What The People Don't See, schreef ik nog: best leuk dus. Nu blijkt dat ze op het album gewoon erop en erover gaan. Het is meer dan leuk geworden, het is gewoon een erg lekker plaatje. De sound klinkt als ouderwetse rock 'n roll met duidelijk flinke blues invloeden. Ik las overigens dat de singles voor het album opnieuw en wat sneller en rauwer zijn opgenomen. Dat verklaart ook weer een beetje dat erop en erover.

Technisch spelen deze jonge gastjes prima, de zang vind ik erg goed, en ook de productie staat als een huis. Belangrijkste is dat het eigenlijk allemaal (erg) lekkere songs zijn op dit Snapshot. Eén van de hoogtepunten is de gitaarsolo op Angel Eyes, zowaar een bluesballad. Ook aangenaam is de harmonica die soms te horen is, zoals op Perfect Storm. Ook zijn de oude Stones regelmatig terug te horen, en dat is iets wat ik niet erg kan vinden. Beste nummer is What A Shame met ook hier geweldige gitaren.
Kortom: een prima debuut van deze jonge Ierse band.

avatar van MRDammann
Leuk albumpje. Niet verder heel bijzonder, maar gewoon lekkere muziek.

avatar van staralfur
Ik heb dit bandje dit jaar 2 keer live gezien; beide keren ontzettend leuk en energiek. Het album klinkt op zich niet verkeerd, maar ik denk niet dat ik dit veel ga luisteren thuis.

avatar van Ronald5150
Deze jonge honden laten oude tijden herleven met heerlijke retro rhythm & blues. ”Snapshot” is een geweldige plaat vol energie, drive en vooral erg lekker in het gehoor ligende stuwende prikkelende liedjes. Niet bijster origineel, dat zal ik direct toegeven, maar deze jonge knapen kennen hun klassiekers want het klinkt allemaal retestrak en ontzettend goed. Dat de originaliteit erbij inschiet vergeef ik ze dan ook direct als ik liedjes als ”Mystery Man”, ”She’s So Fine” en ”I Can Tell” hoor. Hoogtepunt vind ik het langzamere, en daarmee direct het meest bluesy, maar ook het meest broeierige nummer ”Angel Eyes”. Dit debuutalbum zal niet de impact hebben van het debuut van bijvoorbeeld Arctic Monkeys, maar wie van rhythm & blues houdt en af en toe terug wil grijpen naar de hoogtijdagen van die muziekstroming en voor wie dat heerlijke retrogevoel nog eens wil herbeleven, vind ik ”Snapshot” een absolute aanrader. Heerlijk album!