Exit Calm - The Future Isn't What It Used to Be (2013)

Label: Club AC30

7. Promise (4:29)
  8. Glass Houses (5:55)
  9. Open Your Sky (6:12)
avatar van Gringo_m
"The Rapture" was de meesterlijke eerste single van deze cd, de 2 nummers die daarna werden uitgebracht ("Fiction" en sinds deze week "When The Rise") zijn van een veel mindere kwaliteit helaas.
De zang van Nicky is wel zuiverder dan op de vorige cd maar gitarist Rob Marshall blijft wel erg binnen de lijntjes.
Hopelijk zijn de overige nummers wel weer van hoog niveau, nog even afwachten...

Stream:
Exclusive Stream: Exit Calm - The Future Isn't What It Used To Be | Features | Clash Magazine - clashmusic.com

Eerste indruk is dat het allemaal weer heerlijk hemels is, veel rollende drums, prachtige gitaarlijntjes door de nummers en af en toe postrock-achtige uitbarstingen.
Fiction en When The Rise zijn de mindere, simpele, nummers.
The Rapture blijft het prijsnummer van deze cd maar Glass Houses en Holy War zitten daar niet ver achter.
Als herfst een soundtrack moet hebben is dit hem....

DjFrankie (moderator)
Dat bied weer hoop dat Fiction tot de mindere behoort.

avatar van SébastienY
Nieuwe Exit Calm, daar kijk ik wel naar uit. Het vorige album vond ik een sterk staaltje rock. Vreemd dat het eigenlijk weinig werd opgepikt. Het is in mijn ogen zowel voor radiostations als voor de echte muziekliefhebber bestemd.

SébastienY schreef:

Ook vreemd, moet toch wel de grens van 20 stemmen kunnen halen lijkt me. Gemiddelde is bizar hoog.

Deze is besteld

avatar van Gringo_m
Deze week officieel uit maar staat bij mij al een week op repeat.
Deze cd is een grote stap vooruit ten opzichte van de vorige.
Zang is veel minder rasperig en de muziek gaat nog meer de diepte in.
Waar ik de vorige cd een samenraapsel van jam sessies en losse nummers vond komt deze als een geheel over.
Opener The Rapture is magistraal met een heerlijke tekst (you’re in the dictionary next to what a bitch is).
Albion, Fiction and When They Rise zijn de mindere nummers maar dat komt alleen maar doordat de overige zo goed zijn.
Higher Bound is het rustnummer halverwege om vervolgens hierna los te barsten.
Holy War, Promise, Glass Houses en in mindere mate Open Your Sky nemen je verder mee waar ooit The Verve stopte op hun hoogtepunt.
Dramatische zang met stuwende bas en drum en daar om, door, in en langsheen de gitaar lijntjes .
Ben benieuwd of dit album de verdiende aandacht gaat krijgen in Nederland, want zo goed als dit worden ze niet veel meer gemaakt.

DjFrankie (moderator)
2 Luisterbeurten erop zitten, en valt me ook inderdaad mee, na het beluisteren van Fiction.
Kijken of het weer een groeiplaatje wordt zoals het debuut, maar ik begin met 4 sterren.

avatar van starsailor
Goh, wat heb ik hier naar uitgekeken en goh, wat voldoen ze aan mijn hoge verwachtingen!
The Rapture is echt een killer track en zet meteen de toon voor het album.
Het enige wat mij momenteel nog van de volle mep (5*) weerhoudt is Fiction. Niet omdat het slecht is, maar omdat het minder goed is als de rest.
Ben het, zoals vaak, volledig eens met Gringo_m. Dit album is meer een geheel dan hun debuut en de zang van Nicky klinkt nu meer als fijn schuurpapier dan als grof schuurpapier. Alhoewel het grove mij ook uitstekend beviel.
When They Rise lijkt zowaar een poging tot een single waarmee ze een groter publiek trachten te bereiken (edit: zie dat het nu ook op diverse Engelse zenders bij voetbalprogramma's wordt gebruikt).
Holy War, Glass Houses en Open Your Sky zorgen er samen met The Rapture wel voor dat ik het hele album met een hard plassertje en/of kippenvel beluister.
Dit album kicks ass en deze band verdient een groter publiek. Ik kan niet wachten om deze jongens eens live in Nederland aan het werk te zien.

Dat wil ik ook

Recensie van een vriend:
Recensie muzine.nl

btw..... Holy War

avatar van Outlaw104

btw..... Holy War

Holy shit, wat een nummer. Repeat, repeat!

En in de rotatielijst

avatar van Gringo_m
Nog even en ze gaan echt bekend worden...
Holy War krijgt bij mij zware concurrentie van Glass Houses.

Gringo_m schreef:
Nog even en ze gaan echt bekend worden...
Holy War krijgt bij mij zware concurrentie van Glass Houses.

Dan kunnen we ze misschien ook eens live zien

avatar van Gringo_m
Op het forum van Exit Calm staat dat ze bezig zijn om een tour door Europa te boeken.
Ik wil ze dan graag wel minimaal 1,5 uur live zien/horen en niet 40 minuten op een of ander festivalletje.

Ik ook

avatar van Elbow
Nog nooit van deze groep gehoord, maar het eerste nummer 'The Rapture' sloeg bij mij in als een bom... Ik kan niet wachten om de rest te horen...

Elbow schreef:

probeer ook eens het eerste album Elbow

starsailor schreef:

Inmiddels vind ik ook Fiction een erg goede track. Maar de ontdekking, naast de inkoppers The Rapture and Holy War, is Promise. Alleen deze 3 tracks maken dit album al 5* waard. Misschien ben ik dan niet helemaal objectief meer als fan, maar who the f*ck cares.....bij deze 5*.

avatar van Elbow
Voor mij is dit absoluut geen hapklare brok. De sound is van het beste dat ik al gehoord hebt, maar de pracht van de songs geven zich niet snel prijs. Ik ben begonnen met een 3, naar een 3 en half en waarschijnlijk wordt dit nog een 4. 'The Rapture' 'Higher bound' 'Promises' 'Glass houses en 'open your sky' zijn pareltjes.

Exit Calm is een ontdekking en heeft een prima nieuw album gemaakt.

@Dj Frankie, het vorig album kan me voorlopig minder bekoren dan dit album. Teveel sound en te weinig goeie songs.

7 december in Patronaat, Haarlem
8 december in W2, Den Bosch

Holy shit, dat is mooi!

Eindelijk, ben erg benieuwd hoe het live klinkt.

En Den Bosch is niet eens ver voor mij

avatar van RadioMad
@DJFrankie Waar heb jij de CD besteld?

Marc,

Club AC30 - store.clubac30.com

Dat is de winkel van het label, tot vrijdag

Optreden in Haarlem Patronaat gratis: EXCIT CALM (UK) - Patronaat

Ik denk dat Den Bosch ook niet duur zal zijn scheelt 150 km voor mij

avatar van laboomzaa
Optreden in Haarlem Patronaat gratis: EXCIT CALM (UK) - Patronaat

Woon om de hoek...ga een kijkje nemen!!

DjFrankie (moderator)
Bij herhaaldelijk beluisteren is dit inderdaad weer een album van wereldklasse, vanaf opener Rapture blijft dit album ook je volledige aandacht houden.
Ondanks dat ik Fiction wat minder vind, het past wel in het geheel van het album.
Een goeie 2de dus. Nu toeren jongens.

Het groeiplaatje wat ik hierboven beschreef is dus in ontwikkeling.

avatar van Gringo_m
Met deze cd is zelfs het huidige herfstweer goed te doen.
Als regen, wind, hagel en zon laat ik alle nummers over me heen komen.
Door deze cd ook weer regelmatig naar The Verve gaan luisteren en de vergelijkingen zijn zeker aanwezig (Glass Houses).
Ben erg benieuwd naar het optreden volgende maand in de Patronaat (Cafe).