menu

De Jeugd van Tegenwoordig - "Ja, Natúúrlijk!" (2013)

mijn stem
3,73 (235)
235 stemmen

Nederland
Hip-Hop
Label: Top Notch

 1. De Formule (5:12)
 2. Space Koibois (3:54)
 3. Op een Sexuele Wijze (4:44)
 4. Bewuste Sabotage (4:50)
 5. Prinsjesdag (4:11)
 6. Een Barkie (5:24)
 7. Gekke Boys (4:03)

  met Humphrey, Dimpa en $uiv€r

 8. Het Mysterie van de Koude Schouder (3:49)
 9. Er Zijn Weer Dingen (3:52)
 10. Psychantisch (2:41)
 11. De Toneelacademie (5:02)
 12. Issook (4:53)
 13. Slechts een Bendtkabouter (1:13)
 14. Benden (6:38)
 15. Dromen van Karton (9:20)
 16. Ja Maar Uh * (2:45)
 17. Schnitzel * (3:58)
toon 2 bonustracks
totale tijdsduur: 1:09:46 (1:16:29)
zoeken in:
avatar van Kill_illuminati
Maartenn schreef:
(quote)


Je wordt op je wenken bedient: klikken maar!


Het album staat ook al een 'tijdje' op Spotify.

avatar van Demon.
Holy fucking shit. Benden is misschien wel de hardste track van het jaar. Nederland heeft het nog steeds in zich.....

avatar van Frenz
3,5
Na een paar keer luisteren: muzikaal gevarieerder dan hun derde album. Hier en daar verrassend eerlijke teksten, een kant van de JvT die je tot nu toe niet zo vaak ziet.

Mooi, 3,5 ** met potentie

Blijft een unieke band, niets lijkt op de JvT, op zich al een compliment

avatar van paddy pipedown
Bas Bron's muziek is da bomb.
Jammer dat de heren rappers er vaak geen raad mee weten.

avatar van Eilord
1,5
Wat is dit slecht, zeg! De Toneelacademie is het enige nummertje dat bij mij een voldoende scoort.

avatar van Edwynn
Ja, atúúrlijk levert De Jeugd opnieuw een uitermate amusant album af. De knotsgekke teksten tegen een muzikaal decor uit een Miami Vice-aflevering zijn uiteraard niet nieuw. Naast typische Jeugddingetjes als Prinsjesdag en Gekke Boys, sijpelt er af en toe ook wat weemoedigheid door. Dromen Van Karton lijkt mij daarvan het beste voorbeeld. Bot en hard is het nergens. Al teistert het eindspel van De Formule mijn trommelvliezen behoorlijk. Verder is het overal vrij gemakkelijk instappen. Amusant en aanstekelijk dus. Dan krijg je van mij gewoon vier sterren.

avatar van overmars89
4,0
Voor mij toch een lichte tegenvaller. De bliepjesmuziek is niet helemaal aan mij besteed. De nummers waar de beats rauwer aanvoelen zijn voor mij dan ook de enige lichtpuntjes. De tracks benden en psychantisch zijn tot nu toe de enige tracks die ik nog kan waarderen. De formule is ook wel oké. Ik mis ook de echt grote hits/meezingers op dit album. De trapinvloeden missen voor mij de rauwheid die doorgaans trap heeft.

Van mij mag het allemaal juist wel wat vuiger. Ze hebben wel echt hun eigen sound, dat kan ik wel waarderen, maar het is niet aan mij besteed. Nog een kleine kans dat het album op me gaat groeien, maar ik verwacht het eigenlijk niet.

O-d-B
Geniaal album weer van ze, vooral Benden is voor mij favoriet. WiWa gaat hard!

avatar van laserdief
4,0
Perfect voorbeeld van een album dat moet groeien, ga het steeds meer waarderen.

avatar van midnight boom
4,0
Wie herinnert zich het optreden van De Jeugd van Tegenwoordig in Top of the Pops 2005 nog? Eén zwarte sinterklaas en twee witte pieten die 'Watskeburt?!' ten gehore brachten? Leuk, maar morgen ook weer vergeten dacht TV kijkend Nederland massaal. We hadden het fout. Acht jaar verder heeft De Jeugd van Tegenwoordig zich dubbel en dwars bewezen als een solide hitmachine. Na De Lachende Derde, géén moeilijke vierde. Hoewel de rappers Willie Wartaal, Vieze Fur en Faberyayo de dertig gepasseerd zijn, lijkt de puberteit nog steeds voort te duren en dat resulteert opnieuw in een sterk album. Volgens Faberyayo is "Ja, Natúúrlijk!" zelfs het "Kid A momentje van de jeugd" geworden.

Mwaah, na grondig luisteren kunnen we ons niet helemaal vinden in deze absurdistische en licht misplaatste opmerking van Yayo. Kid A momentjes blijven namelijk uit. Wel komen De Jeugd-fans ruim aan hun trekken. "Ja Natúúrlijk!" is een typische DJVT plaat geworden zonder in herhaling te vallen. Dat betekent: ouderwets dansbare, synthesizer overgoten, hitgevoelige tracks met even onzinnige en melige als briljante teksten. Dat briljante uit zich vooral in de mooie taalvondsten of geinige woordspelingen.

Hits zijn ook weer aanwezig (zei het niet van het kaliber van 'Sterrenstof' of 'Get Spanish'). De singles 'Een Barkie' en het in fijne teringherrie eindigende 'De Formule' zijn daar uiteraard twee voorbeelden van, maar er is meer. Ook het luchtige 'Het Mysterie Van De Koude Schouders' en de onvervalste goed foute 'Op Een Sexuele Wijze' zijn erg sterk. Het iets serieuzere 'De Toneelacademie' verdient eveneens een pluim. Hoe geweldig de raps ook mogen zijn, het is toch de moddervette (bijna Lcd Soundsystem-achtige) beat van Bas Bron die het meeste lof krijgt. Het mag duidelijk wezen dat de "Neger Des Heils" toch wel de grootste held is van "Ja Natúúrlijk!". Bron maakt weer ijzersterke, flink in de jaren '80 ondergedompelde beats, waarin hij ook uitgebreid de tijd neemt om te soleren. Het sterke 'Dromen Van Karton' bereikt daardoor zelfs bijna de tien minuten grens.

Toch zijn niet de volle 70 minuten even boeiend. 'Bewuste Sabotage' en 'Er Zijn Weer Dingen' zijn vrij matig en 'Issook' en 'Slechts Een Bendtkabouter' zelfs ondermaats. Het zijn twee fillers met totaal geen toegevoegde waarde. Maar hé, dat hoort ook een beetje bij De Jeugd van Tegenwoordig. Elk voorgaand album kende zwakke momenten en laten we eerlijk wezen: deze zijn relatief weinig te vinden op "Ja Natúúrlijk!" en de sterke momenten maken dit ruimschoots goed. De Jeugd kan inmiddels een dubbelalbum vullen met hits. "Ja, Natúúrlijk" is opnieuw een uiterst vermakelijke plaat. Vier albums verder en nog geen spoortje van verval.

Van: Daan's Muziek Blog

avatar van zamozen
5,0
Vet album hoor erg verslavend! Ben er helemaal weg van! Bas Bron's muziek is idd waanzinnig.

avatar van overmars89
4,0
Oeff wat zat ik fout in het begin, nadat een aantal al van jullie zeiden dat het album flink op jullie groeiden had ik dat in eerste instantie niet zo verwacht. Maar vond het album in het begin niet zo boeiend, vaak heel corny. Maar de teksten, producties, alles vind ik nu zeer aangenaam, wat in het begin niet zo was.

Misschien heeft het ook te maken met het feit dat ik het album eerst op mijn speakers luisterde en de laatste paar keer op m'n koptelefoon. De beats komen dan zeker beter tot z'n recht!

Vind nu alleen Issook en Er Zijn Weer Dingen niet heel boeiend, maar de rest van het album; Chapeau

avatar van Joeri_000
4,0
Wauw, wat een lekker album zeg !! ik zeg volwassen onvolwassenheid !!! ^^

avatar van laserdief
4,0
Het is nu alweer een 4 voor mij! Wiwa's verse op dromen van karton is echt heel mooi.

avatar van 'rens.
4,0
WiWa is heerlijk in vorm. Doodlachen om die man

avatar van nikon42
5,0
soms puberaal, soms serieus, meestens onnavolgbaar = heerlijke cd van de gekke boys (met natuurlijk de jaren 80 italo beats van meester Bron)

avatar van Geedorah
"Er zijn weer dingen"... krijg er maar geen genoeg van. De rest van het album is overigens ook prima te versmaden.

avatar van dynamo d
5,0
"Ja, Natúúrlijk!" is een geniaal hilarisch album, stuk voor stuk prima nummers met teksten waar ik soms echt om moet lachen zoals De Toneelacademie ("Houd het klein, houd het dicht bij jezelf"). Ook muzikaal is dit album ijzersterk. Wat mij betreft één van de beste Nederlandstalige albums ooit.

avatar van Demon.
Weinig stemmen in vergelijking met De Lachende Derde en al helemaal met de Machine

avatar van wizard
4,0
Volgens last.fm heb ik dit album nu zo’n veertig keer beluisterd. Dat is ongetwijfeld een onderschatting, want niet alle keren dat ik de cd gehoord heb, heb ik het gescrobbled. Daarmee is “Ja, natúúrlijk!" een van de albums die ik het meest gehoord heb het afgelopen jaar.

Na De Lachende Derde, die me verrassend goed beviel, was ik benieuwd naar dit album. “Ja, natúúrlijk!" heeft die verwachting meer dan waargemaakt. Het album heeft een ontzettend retrogeluid, alsof Bas Bron per ongeluk in de jaren ’80 is beland en nooit weer teruggekomen is. Bas Bron krijgt regelmatig veel ruimte om z’n ding te doen. De Formule eindigt op een of andere sirene. Ik kan me voorstellen dat dat irritant kan zijn, zo is het ongetwijfeld ook bedoeld, ik vind het erg mooi gevonden. Ook Dromen van Karton wordt erg mooi afgesloten door Bron.
Maar goed, ik had vooral veel van dit album verwacht vanwege de tekstuele vondsten. Ben niet teleurgesteld. Veel mooi geformuleerd geouwehoer, maar hier en daar wordt de Jeugd ook wat serieuzer. Als dat eindigt in nummers als Dromen van Karton, dan klaag ik niet.

Eigenlijk staan er maar twee mindere nummers op dit album: Psychantisch en Issook. Daartussen staat dan weer een van de beste nummers: De Toneelacademie. Prachtige snobbenschets. Herkenbaar, hoewel ik uiteraard geen toneelspeler ben. Maar goed, de goede nummers zijn sowieso niet dun gezaaid hier: De Formule, Bewuste Sabotage, Een Barkie, Er Zijn Weer Dingen, en dan uiteraard nog De Toneelacademie en Dromen van Karton. Dat laatste nummer is meteen het hoogtepunt van het album.

Uitstekend album dus. “Ja, natúúrlijk!" staat al zo’n beetje sinds ik het album kreeg (het moest eerst nog uit Nederland komen) op mijn mp3-speler, dus het zal ongetwijfeld nog erg vaak voorbijkomen de komende jaren.

4.0*

avatar van MB23
4,0
Als ik mijn muziek op shuffle afspeel skip ik Dromen van Karton echt nooit en luister 'm helemaal tot het eind, wat een track...

avatar van Holla
4,5
De Formule en Een Barkie zijn echt tijdloos hier!

avatar van philtuper
Fan van Bewuste Sabotage. Gebruik 'm ook als ik plaatjes mag draaien her en der. Altijd feest! Ik hou hier van. Bewuste Sabotaaaaazzzj

avatar van Metgezel
4,5
Beste nederlandschtalige album aller tijden

avatar van Metgezel
4,5
MB23 schreef:
Als ik mijn muziek op shuffle afspeel skip ik Dromen van Karton echt nooit en luister 'm helemaal tot het eind, wat een track...

avatar van Metgezel
4,5
Demon. schreef:
Holy fucking shit. Benden is misschien wel de hardste track van het jaar. Nederland heeft het nog steeds in zich.....

avatar van Zandkuiken
Manman die slottrack, wat een bom.

avatar van 'rens.
4,0
Je zegt niks, heb je zwijgplicht?

avatar van crosskip
4,5
Je kijkt bang uit je ogen zo van, is er wat?

Gast
geplaatst: vandaag om 16:41 uur

geplaatst: vandaag om 16:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.