The Beatles - On Air - Live at the BBC Volume 2 (2013)

Rock / Pop
Label: Apple

1. And Here We Are Again (Speech) (0:15)
  2. Words of Love (1:56)
  3. How About It, Gorgeous? (Speech) (0:37)
  4. Do You Want to Know a Secret (1:48)
  5. Lucille (2:29)
  6. Hey, Paul... (Speech) (0:21)
  7. Anna (Go to Him) (2:50)
  8. Hello! (Speech) (0:19)
  9. Please Please Me (1:55)
  10. Misery (1:50)
  11. I'm Talking About You (1:52)
  12. A Real Treat (Speech) (0:37)
  13. Boys (2:29)
  14. Absolutely Fab (Speech) (0:27)
  15. Chains (2:15)
  16. Ask Me Why (1:54)
  17. Till There Was You (2:16)
  18. Lend Me Your Comb (1:47)
  19. Lower 5E (Speech) (0:23)
  20. The Hippy Hippy Shake (1:46)
  21. Roll Over Beethoven (2:22)
  22. There's a Place (1:49)
  23. Bumper Bundle (Speech) (0:49)
  24. P. S. I Love You (1:59)
  25. Please Mister Postman (2:16)
  26. Beautiful Dreamer (1:46)
  27. Devil in Her Heart (2:22)
  28. The 49 Weeks (Speech) (0:17)
  29. Sure to Fall (In Love with You) (2:21)
  30. Never Mind, Eh? (Speech) (0:34)
  31. Twist and Shout (2:25)
  32. Bye, Bye (Speech) (0:24)
  33. John - Pop Profile (8:22)
  34. George - Pop Profile (8:06)
  35. I Saw Her Standing There (2:36)
  36. Glad All Over (1:52)
  37. Lift Lid Again (Speech) (0:37)
  38. I'll Get You (2:02)
  39. She Loves You (2:15)
  40. Memphis, Tennessee (2:16)
  41. Happy Birthday Dear Saturday Club (0:34)
  42. Now Hush, Hush (Speech) (0:24)
  43. From Me to You (1:51)
  44. Money (That's What I Want) (2:43)
  45. I Want to Hold Your Hand (2:23)
  46. Brian Bathtubes (Speech) (0:59)
  47. This Boy (2:16)
  48. If I Wasn't in America (Speech) (0:45)
  49. I Got a Woman (2:36)
  50. Long Tall Sally (1:58)
  51. If I Fell (2:09)
  52. A Hard Job Writing Them (Speech) (1:19)
  53. And I Love Her (2:20)
  54. Oh, Can't We? Yes We Can (Speech) (0:20)
  55. You Can't Do That (2:32)
  56. Honey Don't (2:24)
  57. I'll Follow the Sun (1:51)
  58. Green with Black Shutters (Speech) (0:56)
  59. Kansas City / Hey-Hey-Hey-Hey! (2:43)
  60. That's What We're Here For (Speech) (0:24)
  61. I Feel Fine [Studio Outtake Sequence] (3:29)
  62. Paul Pop Profile (7:50)
  63. Ringo Pop Profile (8:04)
avatar van Poles Apart
Het verhaal is alom bekend: zo tegen het eind van het jaar gooit Apple/EMI er altijd wel weer een nieuwe Beatles release tegenaan. Ik mocht (en mag zo nu en dan nog) graag naar "Live at the BBC" luisteren, het is een prettig alternatief voor alle (vroege) studio albums. Nu vrees ik toch echt dat dit uit het hoekje "laten we eens even kijken wat we nog hebben liggen" komt. Er lijkt bovendien (te)veel gekwebbel op te staan. De bodem van de Beatles-put is nog maar weer eens afgeschraapt voor dit beoogde Snieklaas- dan wel Kerstcadeautje. Er zal ongetwijfeld een behoorlijk grote markt voor zijn, maar ik zie er de toegevoegde waarde niet van in.

avatar van devel-hunt
Wel leuk maar ook een beetje vreemd dat er 20 jaar na live at the bbc plots een deel 2 uitkomt. Het was geloofwaardiger geweest als deze cd een paar maanden na het verschijnen van deel 1 was verschenen.
The Beatles die al sinds 1970 geen platen maken zijn sindsdien een van de best verkopende bands aller tijde gebleven. Ze waren zelfs de best verkochte band van de jaren 90, terwijl de cd 1 één van de best verkochte van de afgelopen 15 jaar is.
BBC zal ook zijn weg naar het publiek vinden maar of het nog iets toevoegt?
Voor mij verplichte kost, al is het maar om mijn Beatles verzameling compleet te houden.

avatar van Peterjan
is dit niet de eerste ?

Ik heb een bootleg met al hun BBC-opnames, dus dit ken ik waarschijnlijk wel. Ik moet het uiteraard nog beluisteren om het als geheel en op de geluidskwaliteit te kunnen beoordelen.

Die jeugdige energie is wel aanstekelijk, maar ik ben niet zo weg van hun 'tienermeisjesfase'. Ook nog lang niet elk nummer is sterk op deze release.

avatar van Lura
devel-hunt schreef:

Voor mij niet, totaal overbodig. Die begintijd van The Beatles was bepaald niet erg interessant.

Lura schreef:

Die begintijd van The Beatles was bepaald niet erg interessant.

Je stelt het nu wel heel erg algemeen. Misschien voor jouw persoonlijk niet interessant.
De begintijd vind ik juist weer heel erg interessant. Zo draai ik with the Beatles en A hard days night liever en vaker dan Sgt Pepper. De gretigheid, felheid en hartstocht die de mania aanwakkerde vind ik op punten zelfs bijzonderder dan de latere jaren.

avatar van Tony
Uit geschiedkundig oogpunt misschien wel, muzikaal gezien niet. Vind de beginjaren van de Beatles ook niet erg interessant meer om te beluisteren. Heb die BBC live opnamen een keer kado gehad, 1x beluisterd, weggezet en daarna heb ik ze nooit meer uit de kast getrokken. Nee, vanaf Rubber Soul wordt 't pas wat voor mij. Deze sla ik dan ook graag over.

Mee eens. Ik verkies in die tijd (en min of meer zelfde stijl) Little Richard, Everly Brothers en Carl Perkins boven The Beatles.

avatar van Lura
devel-hunt schreef:

Laat ik het dan anders stellen, wat voegt dit toe aan de reguliere uitgaves?! Voor mij is het gewoon geldklopperij.

Lura schreef:

Dit voegt niets toe en is pure geldklopperij. En het is natuurlijk geen toeval dat deze vlak voor de feestdagen wordt uitgebracht. Van deel 1 gingen er 7 miljoen alleen al het eerste jaar van de release over de toonbank.
Maar feitelijk zijn alle oudjes toch de laatste financiele druppels uit hun carriere aan het knijpen door de ene na de andere zogenaamde bootleg reeks op de markt te zetten.

kippenhok
Je kunt dit album natuurlijk gewoon in de winkel laten liggen als het je niet aanstaat.

Ik ben zelf ook meer liefhebber van het latere beatleswerk, maar ik vind het wel van dat dit soort albums beschikbaar is voor als ik me eens wat meer will verdiepen in de vroegere beatles.

avatar van Tony
Daar hebben we de dubbele verzamelaar Beatles 1962-1966 (die rode met die jonge koppies over de reling) al voor. Nee, restjes van de bodem van het Beatles archief schrapen, zoals Poles Apart het al cryptisch omschreef, dat zal de honger niet stillen. En nou hou ik erover op, het wordt een beetje teveel zeuren om het zeuren nou. Blijft natuurlijk een topband, vanaf 1965 dan...

avatar van heartofsoul
Wél eens met de users die dit album als geldklopperij beschouwen, maar niet eens met de stelling dat de Beatles van voor 1965, dus voordat Rubber Soul verscheen, niet zo veel voorstellen, muzikaal gesproken.
Toen ik in 1963 voor het eerst, en eigenlijk per ongeluk (omdat ik destijds slechts naar de zogenaamde "draadomroep" kon luisteren, die alleen op Hilversum 1 en 2 mocht, mijn vader zag daar op toe) Love Me Do hoorde, was voor mij het hek van de dam. Dat was wel iets anders dan bijvoorbeeld Conny Froboess en Peter Kraus (mijn nichtje was voorzitter van de Fanclub in Nederland) of het orkest van Malando! Maar het aardige is, dat de Beatles niet alleen destijds gunstig afstaken tegen de heersende populaire muziek, maar dat ze ook heden ten dage nog erg fris klinken, in mijn oren althans. Please Please Me en With The Beatles heb ik net zo vaak beluisterd als Sergeant Pepper bijvoorbeeld.
Het eerste Live At the BBC- album heb ik met veel plezier beluisterd, niet alleen vond ik het goede, op de rock and roll gebaseerde beat, maar het is ook (en hier spreekt uiteraard een senior) een mooi tijdsbeeld. Dat geldt waarschijnlijk ook voor dit deel 2, al lijkt het me wel vermoeiend om al dat gezwam steeds te moeten skippen.

avatar van Von Helsing
heartofsoul schreef:

Ik vind With The Beatles, A Hard Day's Night en Help! net zo goed als het materiaal vanaf Rubber Soul. Eigenlijk is het hele oeuvre van The Beatles binnen een tijdsbestek van 6,5 jaar geschreven en opgenomen. Dus waar hebben wij het over, gezien vanaf de release date van het debuut t/m Abbey Road.

avatar van Tony
Tja, als je de ontwikkeling van de Beatles vanaf het begin bewust hebt meegemaakt, kan ik me voorstellen dat je de verpletterende indruk die deze 'nieuwe' muziek maakte destijds niet snel zult vergeten en in je waardering uiteraard meeneemt. Ik heb 't niet bewust meegemaakt en sec naar de muziek luisterend klinken de Beatles van voor 1965 echt '60s gedateerd. De (nog) jongere generatie heeft het ook al met Revolver en Sgt. Pepper, daar horen ze het bijzondere ook niet meer aan af. Dat de Beatles de eersten waren die muziek maakten zoals die nu nog klinkt zegt ze niks meer. Dat historisch perspectief vervaagt met de jaren; Hoe langer geleden, hoe minder het meespeelt in de beoordeling, denk ik.

En dat is eigenlijk ook wel terecht. Autonoom beoordelen is eerlijker. Besef van de context is belangrijk, maar het heeft niet direct met de kwaliteit van een werk te maken.

Tony schreef:

Ik heb de ontwikkeling nooit meegemaakt, ontdekte ze pas 6 jaar nadat ze uit elkaar waren gegaan. Maar even over wat je schrijft. Dat klopt maar voor een deel. Heel veel nieuwe bandjes noemen nog steeds the Beatles als een groot voorbeeld.
Het heeft ook met generaties te maken. Qua generaties komen The Beatles er heel genadig van af. Voor zo'n oude band zijn The Beatles nu nog behoorlijk bekend en populair ook onder jongeren
Het gross van de jongeren, en er komen hier heel veel 15 tot 20 jarige over de vloer, kennen the Beatles wel maar hebben nog nooit van Neil Young, David Crosby, Zappa, Lou Reed, Peter Gabriel of Kate Bush gehoord.
Maar is dat erg of zegt dat iets over de kwaliteit van de muziek. In mijn oren niet. Iets wat echt goed was, blijft goed, en wordt soms zelfs met de rijpingsjaren en de geschiedenis die er over heen is gegaan alleen maar beter.

avatar van heartofsoul
Louis Armstrong, Duke Ellington, Robert Johnson en de opnames op het Sun label van Elvis Presley zijn ook nog steeds de moeite van het beluisteren waard, tenminste als je een liefhebber bent. En dat is waar het om draait.
Overigens: de muziek die je beluistert tussen je 14e en 25e levensjaar komt, althans volgens wat ik gelezen heb in een boek over de hersenen, en ook volgens Douwe Draaisma (hij noemt het geloof ik het "muziekvenster") behoorlijk binnen, en die is medebepalend voor je latere muzikale smaak.
(Ik erger me soms kapot aan ouderen die weigeren te luisteren naar actuele muziek, maar dit muziekvenster is wat er aan ten grondslag ligt, denk ik).
Dit alles neemt natuurlijk niet weg dat er gegronde redenen kunnen zijn om terug te komen op je favorieten uit het verleden en misplaatste nostalgie.

Maar vind je de vroege Beatles in alle eerlijkheid in het rijtje Armstrong, Ellington en Johnson horen?

avatar van heartofsoul
Lang niet alle muziek uit de jaren 60 heeft de tand des tijds doorstaan, althans naar mijn mening.
Maar ik raak nog steeds opgewonden als ik het album Please Please Me draai. Dus mijn antwoord luidt, denk ik, bevestigend.

Tony schreef:

Hoezo zou de jeugd Revolver niet bijzonder vinden, men valt toch ook massaal voor Tame impala die duidelijk geinspireerd zijn door dat album? Ik vind Revolver zelf ook het mooiste, maar in retrospectief, zoals ik alle muziek van voor 1994 moet beoordelen, waren de Beatles in die tijd zeker niet de enige die iets unieks deden, een Heroine schreef Lou Reed al in 1964 en zoals sommige Beatles nummers kan die 50 jaar later uitstekend mee

Maar ook de massa hysterie hadden ze eerder bij Elvis toch al gezien?

avatar van Stalin
Voor hen die niet voldoende hebben aan de muziek alleen, er is ook nog een boek over de Beatles en hun tijd bij de BBC.

Howlett offers a perfect companion for this occasion with his book The Beatles: The BBC Archives, a gorgeously packaged tome detailing all their BBC appearances from 1962 until their 1970 breakup.

avatar van lennon
Geldklopperij of niet, het blijft gewoon leuk als er "nieuw" materiaal verschijnt. En je hoeft t niet te kopen inderdaad. Dat is aan jezelf.

De kwaliteit is ook soms slecht, maar hey, het zijn wel the Beatles!

Moet me nog goed verdiepen in dit album, maar verwacht er niet al te veel van. Vond deel 1 ook wel leuk, maar niet super bijzonder. De interviews tussendoor storen me. Dat zal hier niet anders zijn.

De hoes vind ik wel supermooi!

(willie) schreef:
Hoezo zou de jeugd Revolver niet bijzonder vinden... een Heroine schreef Lou Reed al in 1964...

Bijzonder in de zin van revolutionair, nog nooit gehoord, iets volstrekt nieuws. Daar kun je hooguit proberen een voorstelling van te maken als je er zelf niet bij was en kun je dus nu onmogelijk in je beoordeling van de muziek meenemen. Blijft over de muziek zelf, die later zoveel gekopieerd en wellicht zelfs verbeterd is, dat het bijzondere ervan is vervaagd.

In 1964 heeft niemand Heroine van Lou Reed gehoord. De Beatles waren toen immens populair, een gearriveerde internationale act, zoals er toen wel meer waren, maar die hadden een heel ander geluid. Cliff Richard, Elvis, Adamo, Johnny Halliday, dat werk.

avatar van Paulus_2
Alleen zij die actief muziek beoefenen zullen verbaasd zijn over de harmonieën en de gebruikte akkoorden. Hun muziek kan natuurlijk niet los worden gezien van wat er allemaal uitgebracht werd. Treffend is dat The Beatles zich geïnspireerd voelden door populaire Amerikaanse rockartiesten. Buddy Holly met zijn weemoedige rockandroll songs, Chuck Berry met zijn fabelachtige teksten op pakkende uit de blues stammende rockandroll. Little Richard's uitgelaten schreeuwzang en dito pianospel. Mind you Jimi Hendrix speelde in het orkest Richard.
De verzorgde unieke sologitaar van George Harrison ontkwam niet aan de invloeden van Hank B Marvin van The Shadows.

Natuurlijk, als de luisteraar uit die tijd stamt is ie nog niet te veel verwend door de enorme evolutie die zich in de popmuziek heeft afgespeeld: betere studio's, opname apparatuur, live performances kunnen qua geluid klinken alsof er een cd opstaat. Ook qua speeltechniek is veel meer mogelijk geworden. Edward van Halen was ondenkbaar in de 60-er jaren om maar wat te noemen.

Maar het enthousiasme en de originaliteit is er en daar gaat het om.

Tony schreef:

Dit is niet zoals ik het opschreef, hoewel ik het hier wel mee eens ben, maar ik bekeek het in retrospectief, dat is essentieel voor mijn bericht en of iemand in die tijd Lou Reed had gehoord is daarmee ook niet relevant.

avatar van HugovdBos
Toch weer een goed live album met veel bekend materiaal maar dan weer net even wat anders uitgevoerd. Wel leuk dat er met alle bandleden een interview is toegevoegd waarin ze eer het één en ander te vertellen hebben. De opname zelf zijn van wisselende kwaliteit en naast het gepraat tussendoor blijft er nog een leuk lijstje met nummers over.
Veel werk uit de begintijd van The Beatles van de eerste vier albums Please Please Me, With the Beatles, A Hard Day's Night en de Beatles For Sale. De covers van bekende rock en roll klassiekers maken dat het album er echt toe doet. Goed uitgewerkte covers die nog niet eerder verschenen zijn. Als Beatles fan toch weer een must om weer te kunnen genieten van een aantal nieuwe tracks.

avatar van devel-hunt
Ik ga deze op vinyl kopen. Er is een hele mooie driedubbel lp van verschenen. En daar heb ik meer zin in dan in de klinische cd uitvoering. The Beatles horen gevoelsmatig eerder op vinyl dan op cd.
Sowieso ga ik weer steeds meer richting vinyl. Dat begint weer langzaam terug te komen. Het is ook mooier, warmer en de hoezen zijn veel kunstzinniger en het ruikt bovendien ook nog lekker.

avatar van lennon
devel-hunt schreef:

Exact dezelfde reden waarom ik m ook op vinyl heb.

Ik heb besloten alle nieuwe dingen weer op vinyl aan te schaffen, en een digitale kopie op de pc te zetten om m op de Ipod te luisteren. nothing beats vinyl

avatar van LucM
Erg vreemd dat deze live-dubbelaar pas 19 jaar na de eerste verscheen. Nu ja, ik heb hem toch gekocht en aangezien The Beatles zijn kan het niet slecht zijn.
Heel erg veel voegen de live-opnamen niet toe maar het klinkt wel allemaal vitaal en enthousiast. The Beatles konden al in het begin uitstekende popsongs uit de mauw schudden al zitten er ook veel covers tussen. Er zitten wel wat teveel gesproken gedeeltes tussen (meer dan op deel 1) maar het materiaal zelf staat nog steeds als een huis.