Muddy Waters - Electric Mud (1968)

Blues
Label: MCA

1. I Just Want to Make Love to You (4:18)
  2. Hoochie Coochie Man (4:50)
  3. Let's Spend the Night Together (3:09)
  4. She's Alright (6:31)
  5. I'm a Man (Mannish Boy) (3:48)
  6. Herbert Harper's Free Press (4:36)
  7. Tom Cat (3:37)
  8. Same Thing (5:43)
avatar van Ronald5150
"Electric Mud" is een baanbrekend album. Enerzijds omdat Muddy Waters op deze plaat vooral in een elektrische context is te horen, waar hij doorgaans meer akoestisch opereert. Anderzijds omdat op "Electric Mud" een combinatie van elektrische blues en psychedelica is te horen. Deze fusion is bepalend geweest voor veel psychedelische rockbands die zouden volgen. Muddy hanteert op deze plaat niet zelf de gitaar, maar laat dat aan drie gitaristen over, namelijk Phil Upchurch, Roland Faulkner en Pete Cosey. Deze drie heren zorgen voor een vette en vuige gitaarmuur van blueslicks en psychedelische riffs en ritmes. Boven alles blijft de stem van Muddy Waters herkenbaar. Ondanks dat ik de originele versies van deze bluessongs prefereer is "Electric Mud" een zeer interessante plaat die je echt op je moet laten inwerken. Eenmaal geaccepteerd blijkt maar weer eens welke invloed Muddy Waters heeft gehad op de blues en op de ontwikkeling van de muziek in het algemeen.