Herman van Veen - Alfred Jodocus Kwak (1987)

Alternatieve titel: Zingt en Vertelt de Muziekfabel van Alfred Jodocus Kwak

Label: Polydor

1. Op Stap (1:07)
  2. Harlekijn Lied (2:08)
  3. Langs de Snelle Vliet (1:21)
  4. Spetter Pieter Pater (2:09)
  5. Henk de Mol (4:22)
  6. Wat Heb Je Nou aan Geld (2:58)
  7. De Koning (4:38)
  8. De Krokodil (3:51)
  9. Kwek Kwek Kwek (4:37)
  10. De Vos (2:30)
  11. Francois Ladder (7:02)
  12. De Rivier (3:42)
  13. De Bijen (5:00)
  14. De Portier (1:56)
  15. Het Kippehok (4:21)
  16. In de Put (2:05)
  17. In het Vuur (1:53)
  18. De Strop (2:33)
  19. Alles voor Niets (3:44)
  20. Spetter Pieter Pater (2:07)
avatar van KampF
Nog geen comments hier?

Wat een geweldige plaat!

avatar van auto pilot
Van vroeger! Hier ben ik mee opgegroeid, eindeloos geluisterd achterin de auto op vakantie. Toen nog op cassette, die is inmiddels spoorloos verdwenen (en anders de opnamen op het bandje zelf wel) en nu laatst weer op vinyl teruggekocht. Geweldig hoe je naar al die jaren nog zoveel kan herinneren (15 jaar geleden denk ik? Voor mij een eeuwigheid, voor mensen die de tachtigjarige oorlog hier nog hebben meegemaakt natuurlijk een schijntje).

avatar van musicboy

Is dit hetzelfde verhaal als het origineel? Sommige titels zijn dezelfde, andere niet. Zo niet, welke uitvoering is de beste?

avatar van MichelDumoulin
musicboy schreef:

De Uitvoering met het Residentie Orkest is (geloof ik) ooit als theaterstuk opgevoerd. Jaren later is het ver(-teken-filmd).

Het origineel is vele malen mooier. Mijn neefje van 4 denkt er ook zo over.

avatar van JohnWilliams
Inderdaad een beetje kinderlijke liedjes maar best leuk Album. Vooral omdat het van een Nederlandse Tekenfilm is. Nog altijd zoek ik naar de Score (album) van Tom & Jerry.

avatar van Sjaan
Irritant stemmetje die eend,vooral als hij boos werd....

jeugdsentiment.......

avatar van Rhythm & Poetry
Herman: 'En hoe oud ben jij An?'

An: '11'

Herman: '11 jaar oud...'

Herman '...Ik ben 41 jaar'

Misschien niet het meest hilarische wat ik ooit gehoord heb, maar de manier waarom Herman van Veen het brengt is toch wel erg komisch en ook zo lekker droog. Ik heb met deze cd kennis gemaakt door mijn werk, een van de cliënten vind dit een erg mooie cd en als ze dit hoort heeft ze 9 van de 10 keer een big smile.

Ik luister vaak genoeg mee en heb veel bewondering voor Herman van Veen. Ten eerste omdat hij een prachtige stem heeft, die volgens mij niet te overtreffen is. Hij maakt zijn personage's gewoon erg levendig. Naast Alfred zelf is Francois Ladder toch wel mijn favoriete personage. Een heerlijke opera zanger met een briljant accent: 'L'Amour is onkoopable'. Maar ook de koning zet Herman van Veen goed neer.

Het verhaal is ondanks dat het over een eend gaat op de werkelijkheid gebasseerd en het houdt ons eigenlijk gewoon een spiegel voor. Dus daar waar het voor kinderen/ mensen met een verstandelijke beperking een spannend verhaal is, is het voor mij een verhaal dat niets meer doet dan de spiegel voorhouden. Alfred die geld inzamelt voor een goed doel (water voor arme landen) en dit, omdat hij goedgelovig is, kwijtraakt aan de slechte koning.

Alfred de dappere eend, wordt opgesloten en de doodstraf staat hem te wachten (in het vuur en de strop), maar door de bijen loopt het goed af en wordt Alfred, al wil hij dit zelf niet, de koning.

De stukken zang zijn gewoon erg fijn en ook de instrumentatie doet prima zijn werk. Het zorgt soms voor momenten van rust en andere momenten juist voor de nodige spanning, zoals De Krokodil.

Alfred Jodocus Kwak is een prachtig werk van Herman van Veen die het met veel plezier lijkt te doen (en ik geloof niet anders dan dat hij het met plezier doet). Daarom geef ik het een mooie hoge beoordeling. Niet alleen de cliënt heeft veel plezier met deze cd, maar ook ik heb dat.

avatar van Damita
Dit heb k nog nooit gehoord... Waarschijnlijk niet zo bekend hier in België... K kende alleen de tekenfilm maar dit verhaal vind k heel leuk...

avatar van Verbston
musicboy schreef:

Ik vind deze opname uit 1987, opgenomen in de Koningin Elisabethzaal te Antwerpen, vele malen beter dan de originele uitvoering . Het is duidelijk te horen dat deze opname een uitgebouwde en uitgekristalliseerde versie is van de opname uit 1978 .
De instrumentatie en zang is uitgebreider bij de meeste liedjes. Dragende nummers als 'Spetter pieter pater', 'Wat heb je nou aan geld' en 'Kwek kwek kwek' zijn langer. De '87 uitvoering bevat meer muzikale thema's en meer ruimte voor de personages en het verhaal om dit geweldige Nederlandse sprookje in al zijn glorie te laten horen. Je hoort aan alles dat Herman van Veen, t.o.v. één van die eerste uitvoeringen in 1978, zich veel vrijer beweegt binnen het stuk, hoogstwaarschijnlijk te danken aan de vele opvoeringen in de tussentijd. Dit zorgt voor leukere interactie met het publiek, rustigere en prettigere intonatie en uiteindelijk mooiere zang. Hierdoor horen we meer van "de zanger" Herman van Veen op de plaat.
Kortom luister deze opname uit 1987 voor een vollediger, muzikaler en mooier geheel van dit sprookje uit de lage landen!

Ted Kerkjes
Ik vind in ieder geval de tekeningen op deze hoes lelijker dan die van Annet Knossen op die uit 1978.
Ik ben wel heel erg benieuwd naar deze uitvoering.

Foto van Van Veen bij een uitvoering.

avatar van Verbston
Dat ben ik met je eens Ted Kerkjes. Maar het spreekwoord 'Don't judge a book by it's cover' geldt in dit geval ook voor de plaat/cd!

Ted Kerkjes
Verbston schreef:
Haha. Dat snap ik. Maar het is wel jammer.