Herman van Veen - Alfred Jodocus Kwak (1987)

Alternatieve titel: Zingt en Vertelt de Muziekfabel van Alfred Jodocus Kwak

Label: Polydor

1. Op Stap (1:07)
  2. Harlekijn Lied (2:08)
  3. Langs de Snelle Vliet (1:21)
  4. Spetter Pieter Pater (2:09)
  5. Henk de Mol (4:22)
  6. Wat Heb Je Nou aan Geld (2:58)
  7. De Koning (4:38)
  8. De Krokodil (3:51)
  9. Kwek Kwek Kwek (4:37)
  10. De Vos (2:30)
  11. Francois Ladder (7:02)
  12. De Rivier (3:42)
  13. De Bijen (5:00)
  14. De Portier (1:56)
  15. Het Kippehok (4:21)
  16. In de Put (2:05)
  17. In het Vuur (1:53)
  18. De Strop (2:33)
  19. Alles voor Niets (3:44)
  20. Spetter Pieter Pater (2:07)
avatar van Verbston
musicboy schreef:

Is dit hetzelfde verhaal als het origineel? Sommige titels zijn dezelfde, andere niet. Zo niet, welke uitvoering is de beste?

Ik vind deze opname uit 1987, opgenomen in de Koningin Elisabethzaal te Antwerpen, vele malen beter dan de originele uitvoering . Het is duidelijk te horen dat deze opname een uitgebouwde en uitgekristalliseerde versie is van de opname uit 1978 .
De instrumentatie en zang is uitgebreider bij de meeste liedjes. Dragende nummers als 'Spetter pieter pater', 'Wat heb je nou aan geld' en 'Kwek kwek kwek' zijn langer. De '87 uitvoering bevat meer muzikale thema's en meer ruimte voor de personages en het verhaal om dit geweldige Nederlandse sprookje in al zijn glorie te laten horen. Je hoort aan alles dat Herman van Veen, t.o.v. één van die eerste uitvoeringen in 1978, zich veel vrijer beweegt binnen het stuk, hoogstwaarschijnlijk te danken aan de vele opvoeringen in de tussentijd. Dit zorgt voor leukere interactie met het publiek, rustigere en prettigere intonatie en uiteindelijk mooiere zang. Hierdoor horen we meer van "de zanger" Herman van Veen op de plaat.
Kortom luister deze opname uit 1987 voor een vollediger, muzikaler en mooier geheel van dit sprookje uit de lage landen!