Silent Voices - Reveal the Change (2013)

Finland
Label: Inner Wound

1. The Fear of Emptiness (9:02)
  2. No Turning Back (6:56)
  3. Reign of Terror (7:05)

met Michael Vescera

4. Faith in Me (6:19)
  5. Black Water (6:06)
  6. Burning Shine (6:00)
  7. Through My Prison Walls (11:56)
avatar van Mindscapes
Mijn recensie voor iO Pages (2013)

Silent Voices is een Fins vijftal met een aanzienlijk aantal leden van power- en progmetalgroep Sonata Arctica. Dat laat zich horen in melodische uptempo gitaarriffs die een mix lijken van het hardrockgeluid van Rush en Iron Maiden en de pompeusheid van Dream Theater. Elke intro (en al zeker die van No Turning Back en epische afsluiter Through My Prison Walls) op Reveal The Change had van John Petrucci of Jordan Rudess kunnen zijn. Liefhebbers van symfometal à la Kamelot, Rhapsody (of Fire), Stratovarius of het eerder vermelde Sonata Arctica zullen aan hun trekken komen. Voor Rush- en Dream Theater-adepten is succes niet verzekerd.

De productie klinkt ook eerder vlak, alsof de zang op de (achtergrond)instrumentatie geplakt is, zonder al te veel synergie. Het doet een conceptplaat (wat deze bij mijn weten niet is) goed om nummers te bevatten met een gelijkaardige sfeer, maar de nummers op deze plaat zijn iets te inwisselbaar om spannend te blijven. Een totaal van vier gastzangers (met connecties naar Yngwie Malmsteen en Therion) die elk één of twee songs voor hun rekening nemen, draagt ook bij tot een eerder fragmentarische verzameling powermetalsongs, ook al klinken ze allen als een brutalere versie van James Labrie.

Na een radiostilte van zo’n zeven jaar kan dit vierde album de verwachtingen maar moeilijk inlossen. Daarvoor zijn de composities te licht en eenzijdig bevonden, de clichés te groot en de change vooralsnog niet onthuld. En die hoes jongens, wie durft daarmee naar buiten komen!