Ekseption - 00.04 (1971)

2. Body Party (3:30)
  3. Monlope (4:57)
  4. Monkey Dance (2:42)
  5. Choral (4:06)
  6. Partita No. 2 in C Minor (5:46)
  7. Piccadilly Sweet (13:16)
Stijn_Slayer
Jazzy plaat van Ekseption, hoewel er natuurlijk ook genoeg wordt geput uit de klassieke muziek. Het album moet even op gang komen, maar vanaf 'Monlope' is 't eigenlijk Ekseption zoals ik ze graag hoor. Over het algemeen is 00.04 wel iets te tam.

Laag gemiddelde, maar ik zag al dat dat door een niet toegelichte 1* komt....

Tsja Stijn Slayer heeft weinig begrepen van muziek, dan wel is geen liefhebber. Dit album gemaakt door de meester Rick van der LInden is van zeer grote klasse. Als je al een zelfgemaakt stuk als Piccadilly Sweet kan maken en ook nog met het fameuze London Philharmonic Orchestra dan heb je het wel goed gedaan en ook nog zelf dirigeren. Het stuk Choral eindigend met het Grote of St Bavo Church organ is geweldig ook nog met het Dutch Chamber Choir. Grote klasse. Tevens een nieuwtje voor die tijd was natuurlijk de Moog die Rick gebruikte voor dit klassieke nummer, heel mooi gemaakt. Het is natuurlijk een plaat voor de liefhebber, en je moet van klassiek houden. Kortom een gewaagd maar zeer geslaagd project voor van der Linden en zijn Ekseption.

Fedde
Prima correctie hoor,charles59 (geboortejaar?) maar ik deel toch ook wel de mening van Stijn dat het iets te tam is, niet zo scherp en puntig als de studio-albums, naar ook mijn bescheiden oordeel. Maar dar Rick van der Linden een hele grote was, zowel compositorisch als uitvoerend, dat staat buiten kijf. Ekseption is nog steeds een ondergewaardeerde groep.

Fedde nee mijn leeftijd, hahah. Overigens is dit ook een studioalbum waarvan deels opgenomen in Engeland. Met name het Moog synthesizer stuk Partita. Het nummer was in eerste instantie voor ABN Amro gebruikt als promo. Hij was en is nog een hele grote en ik heb het geluk hem persoonlijk te hebben gekend en nog steeds in contact ben met zijn vrouw Inez van der Linden en ben zo blij te melden dat er nieuw TRace materiaal is wat nog nooit is uitgebracht en waarschijnlijk op meerdere cd"s zal worden uitgebracht, daarna volgt er nog Ekseption materiaal ook nog nooit uitgebracht maar we zijn er mee bezig. Ik heb zelf een aantal demo's die weergaloos zijn en hoop dat dit op het album zal komen. Wat de tamheid betreft het is een persoonlijke smaak denk ik.

Fedde
Geweldig nieuws, jongeman , ik ben zelf 51, ik verheug me op de nieuwe CD's!
Mijn eerste elpee was van Ekseption en het zit er bij mij ingehamerd. Blijft goed!

avatar van Wandelaar
Dit album uit 1971 is rond half november weer op CD verkrijgbaar als onderdeel van de box 'The First Five'.

Universal heeft de eerste vijf albums van Ekseption weer eens opgepoetst en in een setje bijeen gebracht, met daarbij een zesde CD met bonusmateriaal. Ik ben benieuwd wat daar dan wel op zal staan.

Wandelaar schreef:

Jammer dat ik alle 5 al fysiek bezit
4 albums los in orginele hoes op CD
en deze 00.04 weliswaar als onderdeel van een 3 delige box ...de eerste 3 albums met als extra bonus deze 00.04 ,verpakt in een niet al te fraai ontwerp

Dus dan hangt het van e.a af of ik het boxje ga scoren

Zitten de 6 albums in zgn mini LP hoesjes
Is de bonus CD de moeite waard
Gunstige prijs
Dan trap ik er mss weer in

Op de Concerto website staat het boxje al, maar uiteraard nog niet verkrijgbaar. De prijs is € 24,99 zie ik. Denk dat ik er ook wel in ga trappen .

avatar van Wandelaar
Ik denk dat het eruit gaat zien zoals de andere delen in de serie ‘The First Five’: de albums in mini-hoesjes, een boekje met beschrijving en wat foto’s en b-kantjes e.d. op de zesde schijf. Of dat materiaal interessant genoeg is bepaalt mijn aanschaf. Ik verwacht geen spectaculaire remasters. Maar je weet het nooit.

00.04 is nog nooit als zelfstandige CD uitgebracht. Piccadilly Sweet, met het Royal Philharmonic Orchestra, is toch wel een huzarenstukje en eigen compositie van Rick.

avatar van teus
het is ook te hopen dat ze (Universal) bij de nieuwe First Five Box niet vanuit hun zelfde methodes/gemakzucht te werk gaan (zie ook berichten bij Ekseption 3)
Bij zowel de losse albums (2012) als Ekseption uit de Dutch Pop Music reeks (2015) hoor je hier en daar de zelfde tikjes ,dus klakkeloos van vinyl overgenomen en opnieuw! toegepast
In dit veelal Remaster tijdperk is dit wel tikje armoedig ,je verwacht beter...maar ik vrees.....word wss weer de gemakkelijkste weg

Tracklist BonusCD 6 (bron; Bol.Com)
1. Ekseption - Talk About Tomorrow
2. Ekseption - Mojo Ann
7. Ekseption - Cantita
8. Ekseption - Bank Ekseptional Pt. 1
9. Ekseption - Bank Ekseptional Pt. 2

avatar van Wandelaar
Denk ik ook, teus. Universal zal niet zo grondig te werk aan als b.v. Esoteric doet bij remasteruitgaven. Aan de andere kant: toch blij dat het nog fysiek wordt uitgebracht in deze tijd.

De bonustracks op het zesde schijfje zijn niet heel bijzonder. Het gaat om vergeten singletjes uit de beginperiode, de laatste 2 titels zijn reclameplaatjes voor een computerbedrijf (Cantita) en de ABN bank. Dan had ik liever wat teruggezien van Trinity. Ik heb hiervoor al een verzoek gedaan bij MusicOnCD. Wie weet.

avatar van gaucho
Hopelijk lezen ze bij Universal hier mee. Want ik ga zelfs zover dat ik die boxset alleen zou aanschaffen als de weergavekwaliteit en de mastering van deze nieuwe set aanmerkelijk beter is dan de afzonderlijke CD-uitgaven, die ik ook bezit.
Want inderdaad, met name Ekseption 3 en Brother Julia's time trip zijn hoorbaar van vinyl geript. Je zou denken: dat zou toch beter kunnen. Maar aangezien die 6CD-sets van Universal (o.a. Alquin, Earth & Fire, The Cats en Cuby verschenen al eerder) volgens mij tegen budgetprijzen in de winkel liggen, vrees ook ik dat Universal hier weer de gemakkelijkste weg gaat bewandelen. Ik wacht eerst even de online recensies van de set af.

Raar eigenlijk, die vinylrips. Je zou denken dat Rick's weduwe Inez die opnamebanden nog heeft, maar dat zal dan wel niet. Helemaal wonderlijk vind ik het als je bedenkt dat de verzamelaar Selected Ekseption, die ik eveneens bezit, wel een uitstekende geluidskwaliteit biedt. En zo te horen komt daar niks van krakend vinyl...

Deze dubbel-cd maakt dat ik het desnoods wel zonder deze Ekseption 00.04 kan stellen, want de meeste nummers daarvan staan ook al op die CD. Alleen het hoogtepunt (naast Monlope) Piccadilly sweet staat daar helaas niet op. Misschien te lang voor een verzamelalbum? Verheugend is ook dat Selected Ekseption aardig wat van hun zesde album Trinty bevat.

avatar van Wandelaar
Makkelijk te checken, lijkt me. Op Ekseption 3 in de CD versie van 2012 kom ik 2 duidelijke hikken (overslagen) tegen. Hoor ik die weer op de nieuwe set, dan weet ik genoeg. Nadeel is dan dat ik ‘m al gekocht moet hebben. En dat alleen voor Piccadilly Sweet? Mmwah, dat weet ik nog niet zo. Ben ook wel tevreden met de kwaliteit van de verzamelaar Ekseption uit de Universal Masters Collection. De naam zegt het al: van de masters op CD gezet en geen vaag vinylrip-verhaal. Zal wel iets met rechten oid te maken hebben. Of afgebrande kluizen. Dan wacht ik nog op een antwoord van Music On CD wat betreft Trinity. Kom op mannen, gooi er even een ingelaste directievergadering tegenaan en maak iedereen blij. Zo moeilijk is dat toch niet?

avatar van gaucho
Wandelaar schreef:

Mijn ervaring met verzoeken naar Music On CD is dat ze uitsluitend reissues op de markt brengen van albums die hoe dan ook al eens eerder op CD zijn verschenen. Helaas nooit van albums die dat lot nog nooit ten deel is gevallen; daar heb ik in het verleden zelf ook wel eens naar geïnformeerd.

Ik heb zelfs al eens gevraagd om een CD-issue van het debuutalbum van Spin, een album dat ze nota bene zelf hebben heruitgebracht op vinyl, dus daar zouden ze tapes en rechten van moeten bezitten. Ook de twee albums van Water (rockband van midden jaren zeventig rond Ron Westerbeek, ex-Sandy Coast) heb ik al eens ingediend. Maar dat lijkt er dus allemaal niet in te zitten, helaas. Ik heb sowieso nooit antwoord gekregen op de verzoeklijstjes die ik heb ingediend. Jullie wel?

Eerlijk gezegd kan ik het me ook wel een beetje voorstellen. Los van de rechten en de juiste tapes moet je je ook afvragen hoe groot de markt voor zo'n release nog is anno 2019.

avatar van Wandelaar
Dat is waar. Het is een kleine markt. Music On CD gaat het ook niet te moeilijk maken en kopieert eerdere CD uitgaven die, om wat voor reden ook, niet meer of lastig leverbaar zijn. Trinity is al wel eens op CD verschenen, als 1 van de 3 originals, dus er moet ergens een master liggen. Maar dan nog: wie gaat dat kopen? Een kleine groep.

avatar van Jan 1970
teus schreef:

Je vrees is terecht. Ik heb het boxje vandaag aangeschaft en net even gecontroleerd, ik wist dat er in de vorige release van Ekseption 3 ("geremastered van vinyl") in track 8 (Another History) na 38 seconden een opvallende tik zat.
En ja hoor... die zit er ook bij deze uitgave weer. Slordig!

avatar van teus
Mss wel met opzet slordig,oftewel wat ik al eerder schreef..gewoon domweg gemakzucht
het is voor hun handel en wat kan hun de ware muziekliefhebber nou schelen die wat zeuren over kwaliteitsverlies en oneffenheden
Ja heel jammer ,nu is er voor mij weinig reden meer om de Box aan te schaffen
Het artwork (schijfjes)van de heruitgegeven losse albums zijn best mooi ,terwijl deze labels helemaal niet fraai zijn ...de 6e schijf geeft weinig toegevoegde waarde
Dan zou ik het voor dit album 00.04 moeten doen om die dus eindelijk los in bezit te hebben

Toen deze lp uitkwam moest ik eraan wennen. Na een aantal keer afspelen ben ik dit album meer gaan waarderen.

avatar van Wandelaar
Nog even kwaliteitscontrole gedaan van het boxje 'the First Five'. De opvallende 'hik' zit er nog steeds in op het schijfje van Ekseption 3 (Another History, na 38 seconden). Waarover (terecht) genoeg geklaagd is.

Dit album, 00:04, staat er echter in uitstekende originele studiokwaliteit op, evenals Beggar's Julia's Time Trip op plaatje 2.
Piccadilly Sweet met orkest en daverend orgelslot is de aanschaf van het hele doosje alleen al waard.
Maar dan moet je wel een beetje te grazen genomen zijn door het eeuwigdurende Ekseption-virus, dat wil ik wel toegeven.

Album nummer 4 van Ekseption met de titel '00.04'. In mijn herinnering had de plaat van mijn broer een hoes die niet glas was , maar een beetje gebubbeld. Maar het is zo lang geleden, maar herkent iemand dat ? De vinyl plaat die ik later heb gekocht heeft wel een gladde hoes en nu beluister ik de cd uit de 13 cd box set 'planet ekseption'.
De plaats is wat minder klassiek georiënteerd dan de vorige. Het start nog wel met 'Ave Maria' van Bach/Gournod en verder is Bach nog een keer vertegenwoordigd met Partita no 2.
De andere nummers zijn hoofdzakelijk geschreven door Rick van der Linden, die zeer duidelijk zijn stempel op het album zet.
De plaat is daarom meer jazz beïnvloed, ergens las ik zelf shet woord lounge-jazz. Het album heeft ook gasten het Dutch Chamber Choir (vooral bij Choral) en het Royal Philharmonic Orchestra (vooral bij Piccadilly Street). Rick van der Linden ging naar Londen, daar zette het orkest hun deel op band en daarna ging Rick van der Linden weer terug en speelde de band de rest verder in. Trouwens ook Tony Vos speelt weer mee, Rick van der Linden doet nu de productie zelf, maar Tony Vos is ook supervisor, wat dat ook in mag houden.

Het album is natuurlijk redelijk ambitieus en het voelt een beetje dat het echt een Rick van der Linden show is en de andere groepsleden duidelijk in zijn dienst/schaduw spelen.
Tot het vaak genoemde hoogtepunt 'Piccadily Street' ben ik iets minder onder de indruk dan bij de voorgaande albums. En als ik dat laatste nummer beluister, komt er niet direct een 'aha erlebnis' naar boven. Misschien toch wat te complex voor de toenderijd 13 jarige scholier.
Maar ik kan het nummer nu wel meer op waarde schatten, het is natuurlijk een knap stuk werk wat daar neer wordt gezet. Het lijkt iets meer op een 'soundtrack', vind ik. Ik vind het een mooi nummer, maar net als bij de rest van de plaat raakt het me minder dan de voorgaande. Rick van der Linden heeft al zijn creativiteit zeker in het laatste nummer gestoken, maar soms kan het ook net te veel zijn.
Een ruim voldoende plaat, voor mij iets te ambitieus. "Less is more' kan soms de realiteit zijn

avatar van spoiler
Teacher schreef:

Dat wat aangeeft over de hoes, dat klopt zeker.
Mijn vinyl exemplaar heeft inderdaad een hoes met reliëf. Hoofdzakelijk horizontale lijnen die je heel goed kunt zien en voelen.

Wellicht de eerste persing?