Marvin Gaye - The Very Best Of (1994)

Soul
Label: Motown

1. I Heard It Through the Grapevine (3:12)
  2. What's Going On (3:47)
  3. (Sexual) Healing (4:07)
  4. You Are Everything (3:03)

met Diana Ross

5. It Takes Two (2:56)

met Kim Weston

6. Let's Get It On (3:58)
  7. Abraham, Martin and John (4:15)
  8. Too Busy Thinking About My Baby (2:52)
  9. How Sweet It Is (To Be Loved by You) (2:56)
  10. Mercy, Mercy Me (The Ecology) (3:13)
  11. Stop, Look, Listen (To Your Heart) (2:53)

met Diana Ross

12. You're All I Need to Get By (2:49)

met Tammi Terrell

13. Ain't Nothing Like the Real Thing (2:49)

met Tammi Terrell

14. Wherever I Lay My Hat (That's My Home) (2:10)
  15. The Onion Song (2:57)

met Tammi Terrell

16. You Ain't Livin' Till You're Lovin' (2:46)

met Tammi Terrell

17. Good Lovin' Ain't Easy to Come By (2:46)

met Tammi Terrell

18. That's the Way Love Is (3:40)
  19. Got to Give It Up (Part I) (4:10)
  20. When Did You Stop Loving Me, When Did I Stop Loving You (6:15)
  21. Can I Get a Witness (2:47)
  22. Lucky Lucky Me (2:54)
avatar van Kos
Kos
Sublieme soulvolle, melodieuze liedjes plus de mooiste stem ooit. Wat wil je nog meer.

Dit is een uitstekende verzamelaar die ook veel aandacht schenkt aan de prachtige duetten met Tammi Terrell.

Mooie verzamelaar, maar waarom staat in Godsnaam "I want you" er niet op.
Voor mij z'n mooiste nummer.
Inderdaad, die stem!

avatar van seanpuffy
redelijk album met af en toe een echte uitsteker van songs zoals Sexual Healing en It Takes Two en I Heard It Through the Grapevine.

en idd hij heeft wel een mooie stem. hij heeft echt de perfecte stijl voor zijn stem gekozen. het past totaal bij hem.

ettettummu schreef:
Mooie verzamelaar, maar waarom staat in Godsnaam "I want you" er niet op.
Voor mij z'n mooiste nummer.
Inderdaad, die stem!

Omdat er bij deze verzamelaar sterk de nadruk wordt gelegd op de wat zoetsappige sixties periode...

Dat is jammer omdat Marvin in de jaren 70 (mijn favoriete periode) zo'n sterke eigen stijl ontwikkelde.
Al zijn "Abraham, Martin and John", "Lucky me"en natuurlijk "I heard it through the grapevine" wel heel erg mooie nummers van daar voor.

In deze periode maakte hij echte albums met een thema en samenhang (i.p.v. een verzameling liedjes uit de Motown fabriek).
Vanaf What's going on schreef en produceerde alles zelf.
Daarnaast speelde hij veel van de instrumenten in.

Inderdaad is dit een leuke verzamelaar meet veel nostalgisch klinkende 60's Motown hits, maar ik zou de prachtige albums "What's going on", "I want you" en "Here my dear" aanraden.

avatar van PUbu
Wat een artiest, wat een stem en wat een klassiekers, eindeloos genieten geblazen dus.

avatar van herbertwest
Voor mij zijn Abraham, Martin and John en You Are Everything 2 van mijn favo nummers van deze verzamelaar

heerlijke muziek echt waar

EVANSHEWSON
Quasi perfect samengesteld album, met de duetten, de mooie albumtracks en de vele hits.

Hij verliest een half puntje omdat het redelijke urgente Inner City Blues domweg over het hoofd gezien werd.

Er is onderhand wel een Ultimate Collection, maar ik doe het verder maar met deze. En met mijn twee formidabele reguliere albums Whats's Going On (1971) en Let's Get it On (1973)

Mààr dus toch : 4.5 sterren voor deze mooie collectie soulsongs.

avatar van musicfriek
Matige verzamelaar, bij nummer 14,15 slaat bij mij de verveling toe. Geef mij maar de reguliere albums van Marvin. De nummers met Tammi Terrell vind ik ronduit vervelend. Enne, doe mij de versie van Paul Young maar (nummer 15). En ik mis teveel essentiele nummers. Ik zak een half naar 3 sterren.

avatar van FunkStar
Heel goed overzicht van Marvin Gaye. Ik ga niet vertellen wat ik allemaal mis, maar toch had ik I Want You ZEKER verwacht op deze prachtverzamelaar!

avatar van Hans Brouwer
De één vindt "The Very Best of Marvin Gaye (1994)" een heel goed overzicht. De ander vindt "The Very Best of Marvin Gaye (1994)" een matige verzamelaar. En ik? Ik ben geen Marvin Gaye kenner en kan dus niet oordelen. Eén ding weet ik wel: "You Are Everything", duet van Gaye en Diana Ross, staat op dit verzamelalbum. En dat is voor mij DE reden om zojuist een bestelling te plaatsen bij mijn Regionale Bibliotheek .

avatar van Baggerman
Aardige verzamelaar, maar ik miste wel 'Ain't no mountain high enough' met Tammi Terell...

avatar van Thuurke
Inner City Blues (make me wanna holler) is toch wel redelijk essentieel en had hierop moeten staan.

avatar van BoyOnHeavenHill
Ook ik ben geen Marvin Gaye-expert, maar gelukkig wèl in het bezit van Joel Whitburns Billboard book of top 40 hits, en daaruit blijkt dat Gaye tussen 1963 en 1982 40 nummers in de Amerikaanse top-40 heeft gehad. Als we de zeventien top-10-noteringen daarvan (inclusief drie nummer-1-singles) als hits betitelen, dan zien we dat er van die zeventien nummers slechts elf (inclusief die drie nummer-1-hits) op deze CD staan, zodat we het bijvoorbeeld moeten stellen zónder Pride and joy, I'll be doggone, Ain't that peculair, Inner city blues, Trouble man en Your precious love, terwijl er wel ook een paar singles opstaan die de Amerikaanse top-10 niet eens hebben gehaald. (Maar, eerlijk is eerlijk, daarnaast staan er ook een paar nummers op die wel de Engelse maar niet de Amerikaanse top-10 hebben gehaald, inclusief You are everything, in 1971 een hit voor de Stylistics maar in de prachtige versie van Marvin Gaye en Diana Ross nooit in de USA uitgebracht.)
        Maar ja, dit album heet niet Marvin Gaye's greatest hits maar The very best of Marvin Gaye, en zo konden er ook een paar albumtracks en B-kantjes op verschijnen, zoals Wherever I lay my hat (that's my home) (oorspronkelijk een B-kantje uit 1962, maar twintig jaar later Paul Youngs doorbraak in Engeland), When did you stop loving me, when did I stop loving you (het centrale nummer van Here my dear, Gaye's autobiografische relaas over het einde van zijn huwelijk met Anna Gordy, zuster van Motown-baas Berry Gordy) en Stop, look, listen (to your heart) (ook weer een Gaye/Ross-duet dat eerder een hit voor de Stylistics was).
        Dat is dus de positieve benadering. Je kunt ook zeggen dat deze compilatie niet voldoet als hitoverzicht (omdat er gewoon te veel van zijn sixties-hits ontbreken) maar ook niet als carrière-overzicht (omdat er gewoon te weinig van zijn seventies-albums op staat – slechts twéé nummers van What's going on?!), zodat de noodzaak van deze release niet helemaal duidelijk is. Bovendien is de volgorde van de nummers zelfs niet bij benadering chronologisch, en om in één keer van It takes two naar Let's get it on te springen is toch wel een beetje bizar.
        Conclusie: een aardige verzamelaar met een breed carrière-overzicht, zeker niet perfect maar wel zeer boeiend zolang je maar niet verwacht dat dit compleet en dus definitief is.
        De huiskamervraag: zou iemand uit z'n hoofd durven zeggen wat op dit album Gaye's drie Amerikaanse nummer-1-hits waren?

avatar van Twinpeaks
Goed overzicht van Gaye. Fijn voor erbij , maar het is jammer dat ze niet een chronologische volgorde hebben aangehouden. Dat maakt het een beetje een allegaartje terwijl er kwalitatief weinig te klagen valt . Het ontbreken van Inner City Blues is inderdaad een misser . 4 sterren voor deze .