Sepultura - Dante XXI (2006)

Brazilië
Label: SPV

1. Lost [Intro] (0:58)
  2. Dark Wood of Error (2:19)
  3. Convicted in Life (3:09)
  4. City of Dis (3:27)
  5. False (3:34)
  6. Fighting On (4:29)
  7. Limbo [Intro] (0:44)
  8. Ostia (3:07)
  9. Buried Words (2:35)
  10. Nuclear Seven (3:44)
  11. Repeating the Horror (3:12)
  12. Eunoé [Intro] (0:13)
  13. Crown and Miter (2:11)
  14. Primium Mobile [Intro] (0:30)
  15. Still Flame (4:50)
  16. Screaming for Vengeance * (3:31)
  17. Mind War [Live] * (3:01)
  18. False [Demo] * (3:15)
  19. Scratch the Surface * (2:35)
DutchViking
Ben erg benieuwd naar dit album, ik heb zo'n vermoeden dat de band met Dante XXI wat meer terug zal gaan naar haar roots.

avatar van Eddie
Ik heb er al wel een stuk over gelezen in de aardschok die waren erg positief

avatar van Eddie
Ik heb hem net gepindakaast (ik blijf het een prachtig werkwoord vinden ) en luister hem nu voor de eerste keer. En tsja wat zal ik zeggen....

...HIJ IS GOED, nee nee beter nog HIJ HEERST VERSCHRIKKELIJK wat een plaat zeg. Het is de ouderwetse thrash waar sepultura beroemd mee is geworden. Ik kan uiteraard nog geen cijfer geven, na 1 luisterbeurt. Maar ik denk dat het wel ergen rond de 4* zal worden. enige puntje van kritiek vind ik de vocalen van derrek green, niet slecht maar ik kan er gewoon niet aan wennen.

avatar van Confessor
Zojuist ook mijn aMule maar even opdracht gegeven dit werkje te pindakazen...
En inderdaad... Het heerscht verschrikkelijk.
Het strotje van "homeboy" Green kan mij echter wel bekoren, ik ben werkelijk benieuwd hoe deze man het er live vanaf brengt!
Lieden die roepen om een terugkeer van Max zijn stapelgek!
Green is een veel meer begenadigd zanger/schreeuwer als Max, de stap voorwaards die Sepultura met deze schijf zet zal hoogstwaarschijnlijk teniet worden gedaan als Max terugkeerd op het nest.

Dit is de thrash die ik graag hoor en die ooit dagelijks uit mijn speakers kwam kraken...
Deze thrash is echter een stukje gevarieerder als de pulp die tegenwoordig onder die noemer uitgebracht word.
Mocht Sepultura me de komende weken zo blijven bekoren dan zal ik me binnenkort sinds heel lange tijd weer naar de lokale platenboer begeven om dit schijfje aan te schaffen!

Ook ik zal deze schijf echter vaker moeten horen om tot een goed waardeoordeel te komen, maar ik sluit me aan bij mijn voorganger en neig naar een dikke 4 sterren...

avatar van Jeanicious
Hebben jullie een nummer voor mij die de algehele sfeer van dit album weergeeft? Mijn interesse is in ieder geval wel gewekt.

avatar van Eddie
Persoonlijk vind ik 'convicted Life' het beste. Ik share ook de hele plaat voor jein slsk.

@confessor

Ik vind Green juist het enige struikelblokje (let wel struikelblokeJE) op deze plaat. zijn stem klinkt meer 13 in een dozijn dan die van max. Max minder begaaft zeg je, dat wil ik toch in twijfel trekken. Met max bracht Sepultura platen uit als Beneath the remains en Arise, platen die door sepultura zonder max niet meer overtroffen werden. En voor als nog vind ik de laatste soulfly plaat noet onder doen voor Dante XXI, ik denk dat met max juist Dante XXI nog beter had geklonken.

avatar van Confessor
Natuurlijk is hier sprake van persoonlijke voorkeur, ik vind Max een erg saaie en voorspelbare zanger...
Ik volg Soulfly eigenlijk alleen maar vanaf de zijlijn dus een echt waardeoordeel kan ik niet vellen, maar de term "13 in een dozijn" geld voor mij als ik Soulfly en Max beluister.
Omdat we allemaal weten dat Max de motor achter Soulfly is denk ik te kunnen concluderen dat zijn inbreng niet veel meer had kunnen betekenen voor deze nieuwe Sepultura. (enkel een stapje terug in de evolutie)
Ik heb Dante XXL nu een paar keer gehoord en hij verveeld me nog steeds niet.
Gewoon een plaat die staat als een huis!
Crown and Miter en het bijbehorende Intro #1 vind ik de absolute uitblinkers op deze plaat.
Ik heb inmiddels gestemt, omdat ik hem bijna perfect vind krijgt hij 4,5*
(De halve * aftrek geef ik aan Intro #3 en Still flame, weer die kloterige oerwoudritmes en ander theatraal gepiel...)

avatar van Eddie
Wat je stem betreft helemaal mee eens, 4.0* geen 5 omdat ik het gitaar geluid soms wat dunnetjes vindt klinken.

verder is het een verschil van smaak.

avatar van mathias
Nou Eddie je hebt eigenlijk wel 4,5* gegeven

Met wat kan ik deze plaat van Sepultura vergelijken? Iemand een paar referenties?

avatar van Eddie
Ik zie het, dat komt omdat ik dan een stem geef en gelijk naar beneden scroll om te kijken wat de berichten zijn.

Wat een plaat, ik ben echt omvergeblazen door deze trashers uit Brazilie! Mooi concept, tekstueel en muzikaal perfect uitgewerkt.
Eigenlijk, en nu ga ik heel veel mensen tegen de schenen schoppen, vind ik Green met afstand een veel betere zanger dan Cavalera (dat accent, de goede man woont al een hele poos in de Verenigde Staten en nog altijd geen deftige articulatie en uitspraak, hmmm).

avatar van Snappy
Wouter Moons schreef:

Ik word wel nieuwsgierig! . Na het album "Chaos A.D." ben ik afgehaakt.

avatar van Black Math
Dat is juist mijn favoriet van Sepultura.

Jajaja, met Dante XXI heeft Sepultura dan eindelijk de echte opvolger van Chaos A.D. gemaakt. Voorganger Roorback was een goede stap terug naar de Sepultura van eind jaren 80/begin jaren 90, maar met Dante XXI staat de band er weer met 1 been ferm in dat tijdperk, terwijl het andere in het hedendaagse staat.

De agressie waarvan ik die bij Roorback vond ontbreken is terug. Op bijvoorbeeld City Of Dis, het eerste stuk van False, Crown And Miter en Buried Words rost de band als vanouds. Dit is eindelijk materiaal wat zich kan meten met het oude Sepultura, en brulboei Derrick Green heeft toch echt een fantastische strot voor dit soort nummers. Zijn hardcore achtergrond schijnt overigens wel wat door in de nummers. Modern klinkt de band vooral in de rustigere passages op het album, en in bijvoorbeeld het tweede stuk van False (met een erg mooie solo). Het gebruik van orkestrale instrumenten zorgt voor een prachtige, soms angstaanjagende sfeer in de nummers, zoals in het prachtige Ostia, waar agressie en schoonheid elkaar in 1 nummer vinden.

Het album is compleet gebaseerd op De Goddelijke Komedie van de Italiaanse dichter Dante Alighieri. Het bekende boek beschrijft Dante's reis door de hel, het vagevuur en het paradijs. Door tekst en muziek wordt dit in de nummers mooi weergegeven, al zal niet alles even duidelijk zijn als je het boek niet kent. Ik kan het boek je in ieder geval aanraden, al leest het niet overal even makkelijk. Dante XXI daarentegen gaat er erg makkelijk in, maar is complex genoeg om bij volgende luisterbeurten nieuwe elementen te ontdekken.

Zijn er minpunten te noemen over Dante XXI? Jahoor. 39 minuten is gewoonweg te kort. Te kort om zo'n groots verhaal goed recht aan te doen. Ook is de productie in sommige stukken wat blikkerig, maar dat is niet eens echt storend. Afgezien hiervan is het een prachtplaat.

4.5*

oja, Sepultura komt van het Latijn en betekent:
... begraven.

avatar van HammerHead
Volgens mij is Sepultura gewoon Portugees voor graf.

pabostudent
And they're back, lekker album dit, eindelijk terug naar de roots en nee niet naar hun 'bloody roots' sound, gelukkig, dat hebben we nu wel gehad, zie daarvoor Soulfly.
Alleen jammer dat Igor nu uit de band is gestapt, hoop wel dat ze met Sepultura verdergaan, Andreas Kisser is volgens mij nog maar de enige originele speler in Sepultura. (correct me if I'm wrong )

Igor is niet uit de band gestapt, maar tijdelijk gestopt, omdat hij niet meekan touren; zijn vrouw gaat binnenkort bevallen. Een beetje logisch dus dat hij een tijdje thuis wil blijven. Wat wel grappig is, is dat de vervanger van hem een vroeger drummer van soulfly is, Roy Huppeldepup (ben even zijn naam kwijt ) is.

Trouwens de bassist Paulo Jr. is ook nog van de origenele bezetting.

avatar van Sinner
Wouter Moons schreef:
Igor is niet uit de band gestapt, maar tijdelijk gestopt

Nee. Hij is wel degelijk definitief gestopt en heeft een dag of twee terug ook een persmelding hierover gedaan.

aah ok, had dat bericht nog niet gehoord. Sorry.

Charles Manson
ja, helaas is hij er echt uit gestapt.
die zit binne het jaar bij Soulfly wed ik.

bendrino
Dat zou heel goed kunnen, Igor heeft al een paar gast-optredens gedaan met Soulfly, net zoals Roy Mayorga trouwens.

bro
Laten we hopen dat de band blijft zoals ze is want zoals ze nu is ze ze prefect!

ik vind roorback wel nog beter dan deze maar het scheelt net veel. op roorback waren ze ietswat melodieuser denkik. er valt weinig op aan te merken (zowel als dante als roorback)
Gewoon zalig gezongen door Green met de muzikanten die weer een voltreffer uitbrengen.(toch als je geen Green-hater bent zoals velen, spijtig eigelijk en ook onbegrijpelijk en onterecht)

avatar van JohnS
Het beste album sinds het vertrek van max.
Vooral de laatste 4 nummers

JohnS schreef:
Het beste album sinds het vertrek van max.
Vooral de laatste 4 nummers

met of zonder de "intro's"?
als je bedoeld zonder dan ga ik akkoord

avatar van ravenstein
Over deze cd wordt hier soms bijna lyrisch gedaan, dus aan mij om dat eens te checken.

De Sepultura die ik ken en zo erg waarder is die van Beneath The Remains, Arise en (in iets mindere mate) Chaos AD.
Roots heb ik meerdere malen beluisterd, en hoewel zeker niet slecht, kon die me in de tijd maar weinig boeien. Deed me teveel denken aan van die Korn-toestanden. Toen Max besloot om de groep te verlaten en er een nieuwe zanger werd aangetrokken waar niet al te positief werd gedaan, hoefde Sepultura voor mij niet echt meer.

Against en Nation heb ik in de vlucht nog wel eens beluisterd, maar al wat ik kan zeggen is dat ze de matige tot slechte kritieken die ik er van onder ogen kreeg blijkbaar terecht verdienden. Van Roorback heb ik niks gehoord, zelfs niets gelezen. Sepultura interesseerde me geen bal meer.

Maar dan las ik hier op MusicMeter dat Dante XXI zo'n erg goeie plaat was. Dus toch nog een een poging doen om een Sepultura-album te beluisteren...

Meteen met de deur in huis vallen: het is een geslaagd album, maar ik ben toch niet meteen zo dolenthousiast als de meesten hier.
Er staan enkele erg goeie nummers op zoals Darkwood of Error, Convicted for Life, False en Crown & Mitter ("There is a Way out!!"), maar tevens nummers die hoewel belange niet slecht, toch iets te gewoontjes en zelfs wat saaitjes klinken, ik denk vooral aan Fighting on en Nuclear Seven
De productie is spartaans, maar dat hoort waarschijnlijk bij Sepultura's meer Hardcore-aanpak van tegenwoordig. Ik hoor de Thrash waar in vorige reviews over gepraat wordt, maar nergens deed het mij denken aan de Sepultura van "the good old days".
Ok, hier en daar wel een gitaar die écht klinkt zoals ik het me nog herinner van de vroegere albums, maar voor mij klinkt dit toch meer als metalcore, dan als pure Thrash.
Maar wat doet het er eigenlijk toe welk genre dit nu is? Het feit dat hij momenteel rondje na rondje draait in m'n cd-speler, wil duidelijk zeggen dat ik Dante XXI op prijs stel.

Een verdiende 3,5!

avatar van beruk
Flink beuken, helemaal ok!!!!!
Om nou de goddelijke komedie te gaan lezen, weet waar je aan begint hoor.....

is de "oude" of/en "nieuwe" sepultura zowat qua stijl/zang... gelijk aan soulfly? ik vind soulfly echt machtig en vooral het laatste album is helemaal top. Maar sepultura nog nooit echt geprobeerd. Ik ken slechts een paar nummertjes. als ik zielvlieg goed vind zou ik de oude en/of nieuwe sepultura ook goed vinden?

bro
de oude sepultura heeft nog het meest weg van soulfly, alhoewel de nieuwe er ergens ook wel een beetje van weg heeft. zeker het proberen waard.

avatar van HammerHead
De middelste periode van Sepultura lijkt qua stijl het meest op Soulfly (Chaos AD, Roots), alleen is Soulfly wat mij betreft een stuk minder overtuigend. Op de oude Sepultura lijkt het iig niet. echt, da's namelijk snoeiharde thrashmetal. (wel veel beter overigens)