Elbow - Live at Jodrell Bank (2013)

Label: Fiction

1. High Ideals (7:36)
  2. The Bones of You (5:08)
  3. Station Approach (5:49)
  4. Lippy Kids (7:01)
  5. Leaders of the Free World (8:08)
  6. Grounds for Divorce (5:02)
  7. The Loneliness of a Tower Crane Driver (6:43)
  8. The Night Will Always Win (4:52)
  9. Starlings (7:02)
  10. Mirrorball (6:07)
  11. Weather to Fly (8:03)
  12. Open Arms (6:18)
  13. Scattered Black and Whites (7:40)
  14. The Birds (9:32)
  15. One Day Like This (8:35)
avatar van Don Cappuccino
Wanneer komt deze uit? Rond de Kerst zeker?

avatar van JoostBo
Don Cappuccino schreef:
Wanneer komt deze uit? Rond de Kerst zeker?
Hij is al uit. Te bestellen via de website van de band samen met het nieuwe album dat maart 2014 verschijnt. Het live-album wordt echter nu al verstuurd.

avatar van Don Cappuccino
Alleen via de website van Elbow dus? Dan wacht ik rustig af of ze hem misschien ook apart uitbrengen.

avatar van JoostBo
Don Cappuccino schreef:
Klopt, voorlopig wel. Maar ik verwacht hem ook wel voor kerst in de winkels, anders is het commerciële zelfmoord.

avatar van Gloeilamp
Ik heb Elbow 3 keer live mogen zien, en dat waren allemaal sterke optredens. Deze ga ik zeker beluisteren, en natuurlijk ook erg mooi dat er weer een nieuw album aan zit te komen

avatar van alpeko
Hij ligt de komende week in de winkels.

avatar van Flurk
Hij ligt gewoon in de winkel als 2CD+DVD, en hij is in één woord : subliem !

avatar van TEQUILA SUNRISE
Enkele fragmenten gehoord en dit klink weer geweldig, verplichte kost dus.

avatar van Screenager
Ik verschiet een beetje van het gebrek aan interesse in dit live-album. Maar goed, voor mij wordt het een van de zalige kerst- en nieuwjaarscadeautjes.

avatar van ChrisX
Screenager schreef:

Doen live-albums het per definitie niet altijd wat minder hier, behalve de zeer iconische? Het is vaak een soort van audio-aandenken aan een bijzonder optreden / toer waar je zelf bij bent geweest en als je dat niet hebt gedaan dan moet het wel heel bijzonder zijn wil het mensen raken.

ChrisX schreef:

Uiteraard doen live-albums het altijd wel wat minder, maar die luttele 2 stemmen vond ik gewoon wel vrij frappant. Toch voor een band van het kaliber Elbow, die ook door de MuMe-community (zeer) goed onthaald wordt
Ik was er zelf niet bij in Jodrell Bank, maar ik ben toch best wel benieuwd naar vooral de DVD.

inzekerezin
Uiteraard prachtig. Ik heb Elbow al eens live mogen aanschouwen en ze grijpen je bij de strot, het laat je niet meer los. Mooie setlist ook, al heb ik niet zoveel met de opener.

Ik had een hogere score willen geven, maar ik vind wel dat Guy te vaak stiltes laat vallen. Na elk nummer interactie met het (in vlagen tamme) publiek, vragen om handen (soms meermaals)... Guy is een geweldige zanger en komt uiterst sympathiek over, maar ik vind dat hij soms minder stiltes moet laten vallen.

Verder is dit een geweldig optreden en kan een goede beoordeling dus ook niet ontbreken. Wat wil je ook, als je de moderne klassieker The Seldom Seen Kid op je naam hebt staan. 'Scattered Black & Whites' is mijn favoriet in deze setlist, wat ontzettend mooi dat ze die ook speelden. Misschien wel mijn favoriete nummer van de groep.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Ik heb de plaat in huis en aan een eerste luisterbeurt onderworpen, vooral The Birds springt er na 1 luisterervaring bovenuit met Scattered Black & Whites als goede 2e.
Zoals hierboven vermeld ga ik de vele interacties met het publiek op een gegeven moment als ietwat storend ervaren, beetje jammer.
Nu de DVD nog bekijken.

avatar van brain75
Deze mooie DVD als bonus gekregen bij een pre-order van het 6e album van Elbow wat in, ik geloof maart, 2014 uitkomt.

Het is een heerlijke live-registratie in hun thuishaven Manchester. Wat betreft het publiek wat lauw zou overkomen: ik deel die mening niet, zeker gezien het weer waar het concert in plaats vind.

Favorieten? Dat zijn toch andere nummers dan op de albums. Een nummer als Open Arms gaat echt helemaal los hier: die is gemaakt voor een dergelijk concert. Opmerkelijk genoeg vind ik The Night Will Allways Win er ook uitschieten: deze uitvoering zorgde ervoor dat ik de album-versie ook meer ging waarderen.

Absolute topper is The Loneliness, maar er staan zoveel goede nummers tussen. Ook van Leaders Of The Free World, Lippy Kids, Grounds For Divorce etc. etc. Het is allemaal top.

Waarom dan geen 5 sterren? Die heb ik gereserveerd voor het album The Seldom Seen Kid en de live-uitvoering daarvan met het BBC Orchestra. Niemand kan die twee toppen: sorry

avatar van IntoMusic
Wat een schitterend live album is dit. Sommige nummers geven mij kippenvel zoals bij Leaders of the Free World en Starlings. Schitterend uitgevoerd en soms doet mij de stem van Guy erg denken aan Peter Gabriel.
Ik vind de interactie wel wat hebben. Ook hier een beetje Genesis memories in de vorm van "audience participation time" . Kortom heerlijk album en met terugwerkende kracht toch eentje die in mijn Top 10 van 2013 komt.

IntoMusic schreef:

Daar is allicht wel iets van aan -> exact wat mijn vader een jaar of 2/3 geleden zei toen ik hem Elbow liet horen

avatar van TEQUILA SUNRISE
Een werkelijk grandioos adembenemend live album van Elbow, ik vind deze band steeds beter worden en kijk dan ook reikhalzend uit naar het nieuwe werk wat in Maart zal verschijnen.
Zanger Guy Garvey is druk doende om zich bij mijn favoriete zangers in de popmuziek te nestelen ( Don Henley / Neill Finn & David Sylvian ).
Op deze live registratie staat geen enkele misser maar het absolute hoogtepunt is voor mij toch wel het drieluik Scattered Black & Whites ,The Birds & One Day Like This.
Sfeervolle live plaat.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Ik kan geen genoeg krijgen van deze plaat.
Vanavond de DVD weer bekeken, briljant en intens met een Elbow in topvorm.

avatar van FrodoK
Wat een fijne uitvoeringen staan er op deze plaat. Ik ben nu halverwege, maar begin me wel wat te ergeren aan het geleuter van Guy. Na elk nummer vragen of iedereen nog OK is, jaaaaahaaaaa......

avatar van Don Cappuccino
Gelukkig hebben ze de praatjes aan het eind van iedere track gezet zodat je ze kan skippen.

Op CD in ieder geval.

avatar van FrodoK

Ik denk erover om zelf een CD-tje te maken waar al die praatjes uitgeknipt zijn. Dan kan ik tenminste non-stop van de muziek genieten.

avatar van FrodoK
Moet ik er wel ff tijd voor vinden...

avatar van thelion
Sterk live album van Elbow, maar dat gewauwel na ieder nummer haalt mijns inzicht totaal de vaart uit het album.
Ondanks het gezeik toch 3,5*, maar het hadden er meer kunnen zijn

Veel mensen vinden Elbow zo'n fantastische liveband. Pinkpop gaf ze in Nederland zelfs het laatste zetje om hier echt op grote schaal door te breken. Live heb ik die klik met Elbow niet. Toen niet en nu nog steeds niet. Dat heeft verschillende redenen.

Ik houd niet zo van de festivalnummers 'Lippy Kids', 'Open Arms' (afschuwelijk) en 'One Day Like This' hoef ik ook niet te vaak te horen. Ze negeren hun oudere werk ook veelal, terwijl ik daar juist van houd. Daarnaast ben ik enorm onder de indruk van de producties van Elbow (t/m 2008 althans). Dat doet veel voor hun geluid en live valt die dimensie weg, waardoor het allemaal minder spectaculair klinkt. De band heeft een wat leger, vlakker geluid en Garvey blijft een goede zanger, maar zijn stem komt net iets minder over. Dit alles terwijl Elbow eigenlijk wel een jukebox is zonder improvisaties, lef of aangepaste arrangementen. Zo heeft een concert voor mij geen zin.

Vind de toegevoegde waarde van deze live cd eigenlijk zelfs volledig nihil.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Mooie live registratie van de laatste concertreeks van Elbow. Ik ben het met Stijn eens dat een nummer als Lippy Kids beter kan worden bewaard voor de wat intiemere zalen, maar ik weet niet of ik 'em zou willen missen tijdens een Elbow concert.

Grote minpunt van dit concert, en ik heb het hieronder ook al teruggelezen, is het geouwehoer van Guy Garvey tussen de nummers door. Prima voor bij het concert, prima voor de registratie van het concert op cd, maar absoluut overbodig op de cd-versie. Gelukkig kan je skippen na ieder nummer, zodat je het geleuter kan overslaan.

avatar van FrodoK
Ik ben het gedeeltelijk met je eens, Stijn. Maar de live uitvoering van the Birds vind ik dan weer wel VEEL lekkerder klinken dan de studioversie. Heeft meer ballen.

Nah, ik heb ook niet veel met deze versie. De studioversie vind ik zo'n beetje het enige écht goede nummer op Build a Rocket Boys!. Elbow is mij aan het kwijtraken als fan.

avatar van pmac
Live is Elbow zo goed dat het gepraat van Guy tussen de nummers door bijna het verschil maakt. Om ze live mee te maken is overigens wel een feestje heb ik ooit in de HMH ondervonden. Maar heel veel anders dan de studioversies spelen ze niet. Zie het dan ook als een soort verzamelaar met de nadruk op TSSK.

avatar van Banjo
Gloeilamp schreef:

Ik heb ze 2 keer live mogen zien en wat me altijd opvalt is, dat het publiek zo vastgenageld aan de grond staat... er zit geen beweging in!. Het is net of het publiek niet durft te 'dansen' of wat dan ook. Maar goed Elbow is live geweldig!. Maar het is m'n laatste keer geweest, ik heb liever wat beleving in het publiek stilstaan hoeft echt niet..

avatar van Pepino
Grappig: Guy Harvey zegt en doet bij dit live-optreden précies dezelfde dingen als wat hij bij Best Kept Secret deed: "Everybody okay?", "Everybody still okay?", "Amazing!", "Hands in the air!", ...
Het zal allemaal wel logisch zijn (het wérkt immers om zo het publiek voor je te winnen, dus waarom niet?), maar diens concert op BKS zal ik nu toch dat tikkeltje minder spontaan vinden!