Greg Lake - Songs of a Lifetime (2013)

1 stem

Label: Esoteric

1. 21st Century Schizoid Man (1:00)
  2. Lend Your Love to Me Tonight (3:39)
  3. Songs of a Lifetime Tour Introduction (1:03)
  4. From the Beginning (5:03)
  5. Tribute to the King (7:03)
  6. Heartbreak Hotel (2:25)
  7. Epitaph / The Court of the Crimson King (5:05)
  8. King Crimson Cover Story (4:46)
  9. I Talk to the Wind (4:29)
  10. Ringo and the Beatles (4:15)
  11. You've Got to Hide Your Love Away (2:51)
  12. Touch and Go (3:06)
  13. Trilogy (2:56)
  14. Still? You Turn Me On (3:34)
  15. Reflections of Paris (1:21)
  16. C'est le Vie (3:58)
  17. My Very First Guitar (4:05)
  18. Lucky Man (4:45)
  19. People Get Ready (3:25)
  20. Karn Evil 9 1st Impression Part 2 (5:41)
Stijn_Slayer
Terwijl Greg Lake de laatste decennia steeds verder in omvang toenam, kunnen we helaas niet zeggen dat zijn oeuvre ook steeds breder werd. Greg Lake – de beste zanger die King Crimson ooit had, de held die het waagde om door Mussorgsky heen te zingen en daar nog mee wegkwam ook – gaat tegenwoordig door het leven als een corpulente, sneue Elvis-imitator. Het kan verkeren.

Keith Emerson maakte zich ooit al woest over het feit dat Lake zijn stem niet in vorm hield. De nogal beschamende reünie van 2010 bewees dat nog maar eens. Ik val in herhaling, maar alleen omdat Lake dat zelf ook doet. Lake zingt hier weliswaar iets beter, maar zijn stem blijft onherkenbaar. For all we know is er op het laatste moment een volumineuze, anonieme amateurzanger het podium opgerold.

Dat kan geen lange zoektocht zijn geweest, want het hoeft niet eens per se een muzikant te zijn. ‘Lake’ speelt immers mee met een backingopname vol kille synths en namaakdrums. Songs of a Lifetime is daarom net zo klinisch als de wachtkamer van een tandarts. Een beetje treurig is deze opzet wel, alsof het symboliseert dat Greg Lake er nu echt alleen voor staat. Dat krijg je ervan als je Keith Emerson schaamteloos vervangt door een bandje. De drums bewijzen bovendien dat Greg Lake met zijn hoofd nog steeds in de jaren 80 rondloopt.

Je gaat je tevens afvragen waarom Lake überhaupt terugblikt op King Crimson. Heeft hij misschien nog een rekening met Robert Fripp te vereffenen? Eerst krijg je een armoedig minuutje ‘21st Century Schizoid Man’ (ik heb gelezen dat hij opent met Kanye Wests ‘Power’ en dan zelf tevoorschijn komt). Daarna voegt Lake ‘Epitaph’ en ‘The Court of the Crimson King’ samen op een manier die niet veel recht doet aan het eigen erfgoed. Maar dan: Tsjok! ‘I Talk to the Wind’ geeft King Crimson een genadeloos nekschot.

Dat Lake daarna over Ringo Starr begint lijkt wat meer aan te sluiten bij zijn huidige vorm. Als een dronken oom op een foute braderie walst hij de zaal vervolgens door ‘You’ve Got to Hide Your Love Away’. Bij ‘Trilogy’ durft nog steeds niemand de fles af te pakken. Kijk tevens nog eens goed naar de jonge Adonis die de hoes siert. Smelten jullie ook zo als hij 'Still You Turn Me On' zingt?

Het hele voorval heeft wat weg van Sepp Blatters Ronaldo-imitatie, waar men uit schaamte maar een beetje klapt en lacht. Het is opvallend hoe weinig Lake te betekenen heeft zonder Keith Emerson. Steeds weer beroept hij zichzelf op dezelfde, relatief eenvoudige ELP-deuntjes. Is het niet zielig dat een man van 66 nog steeds een lied zingt dat hij op zijn veertiende al niet goed genoeg vond? En dan vindt hij het vreemd dat Carl Palmer niet meer met hem wil spelen. Arme Lake.

avatar van bikkel2
Ik heb ongeveer de helft gehoord en gezien op YT.
Het is inderdaad een wat armoedig gebeuren.
Greg Lake is een sympatieke man, hij heeft leuke verhalen, maar is geen soloartiest.
Hij leunt wel heel erg op het verleden en de kille klinische begeleiding is idd erg misplaatst.
Echt betrappen op slecht zingen kan ik hem niet.
Dat engelengeluid van welleer is hij al begin jaren 90 kwijtgeraakt ( het was ff schrikken op Black Moon toendertijd.)
Maar een heel concert......nee geen pretje.
Ik kan dan nog beginnen over zijn omvang, maar laat maar.

Jammer. Lake had ooit het talent om naast de bombast van het wereldberoemde trio, fraaie kleine liedjes te maken en uit te voeren.Een prima muzikant en vocalist.

Met dit soort zoutloze optredens maakt het alleen maar duidelijker dat Lake echt rijp is voor pensioen. En dan heb ik nog niet eens alles gehoord.