Even was ik bang dat The Hidden Cameras niets meer van zich zouden laten horen: 5 jaar wachten sinds Origin:Orphan is lang. Dat het een vrij kort album is geworden moet dan maar.....
Gelukkig is Age er dan nu eindelijk, dat vooraf gegaan werd door single
Gay Goth Scene met de videoclip waarin pesten centraal gesteld werd, een probleem dat veel voorkomt en helaas al de nodige slachtoffers heeft veroorzaakt.
Skin & Leather is een stevige opener, spannend, waar de strijkers een grote rol spelen en dat doen op de rest van dit overdonderende album vol typische Hidden Cameras nummers maar toch ook net weer een beetje anders.
Gevoelsmatig klinkt het allemaal wat ruwer deze keer maar nergens hebben ze hun catchy manier van nummers schrijven verloren.
Age blijkt ondanks z'n geringe lengte een bonte carrousel waar je haast duizelig weer uitkomt als de rit voorbij is. Uptempo met strijkers doordrenkte popsongs wisselen met groot gemak een dub-reggae nummer af (
Afterparty, alsof Ghost Town van The Specials weer tot leven komt maar dan in een andere gedaante. En dan is er ook nog een electronisch nummer met donkere wave-invloeden in de vorm van
Carpe Jugular.
Eén en al afwisseling, voor elk wat wils en toch eenheid bewarend. Dat is knap.
Ik had het niet verwacht maar Age is een zeer sterk album geworden. Goed, ik geef toe dat ik een fanboy ben, maar dan toch. Hopelijk hoeven we er de volgende keer minder lang op te wachten......
Enige puntje van kritiek is dan toch de lengte. Ik heb niets tegen korte albums, integendeel, maar hier heb ik het gevoel dat het net iets aan de te korte kant is en misschien komt dat wel door de grote afwisseling in de nummers onderling. Het is razendsnel weer ten einde terwijl je er net lekker in zit. Het voelt alsof je nog wat nummers mist.
Voor wie heel nieuwsgierig is geworden: er is op moment van schrijven een stream te beluisteren via Pitchfork met bijzondere visuals (mooi gedaan):
The Hidden Cameras: Age | Advance | Pitchfork