Lee Morgan - The Rajah (1984)

Jazz
Label: Blue Note

1. A Pilgrim's Funny Farm (13:31)
  2. The Rajah (9:09)
  3. Is That So (5:15)
  4. Davisamba (6:44)
  5. What Now My Love (5:20)
  6. Once in a Lifetime (5:50)
avatar van Tony
Ow, hoge scores hier, terwijl ik deze van Morgan nog helemaal niet ken. Maar weer eens achteraan dan, want Morgan stelt mij eigenlijk nooit teleur!

Geweldig album van Morgan. Inmiddels is er ook een Tone Poet versie van verschenen met een andere hoes.

Ik heb deze oudere versie. Ongetwijfeld dat ie nog mooier klinkt in de opgepoetste versie, want dat doen ze goed in deze serie, maar genieten doe ik hoe dan ook wel. Dat kan met muziek als deze gewoon niet mis gaan.

avatar van Sandokan-veld
Met: Lee Morgan (trompet); Hank Mobley (tenorsax); Cedar Walton (piano); Paul Chambers (bas); Billy Higgins (drums)

Eind 1966 opgenomen, maar pas in 1984 door Blue Note uitgebracht. Daardoor lange tijd een wat obscure Lee Morgan-sessie, totdat het in 2021 werd uitgebracht in de Tone Poet-serie en het op verschillende plekken werd onthaald als een verloren meesterwerk.

Dat is misschien een klein beetje overdreven, althans het is niet de meest verrassende of avontuurlijke Morgan-plaat. Zelfs de opstelling is hetzelfde als die van zijn vorige studiosessie, Charisma, die een paar maanden eerder werd opgenomen. Alleen ontbreekt hier altsaxofonist Jackie McLean, juist degene die vaak voor wat extra 'bite' zorgde op de platen van Morgan uit deze periode.

Hoewel het allemaal vrij relaxed blijft, en we niet echt iets horen dat we al niet kennen van zijn vorige platen als bandleider en met de Jazz Messengers, dwingt de plaat toch respect af met het hoge niveau van het spel en hoe heerlijk het allemaal groovend swingt. Wel echt een plaat voor de koptelefoon 's avonds laat. De kortere nummers op de B-kant (met name 'Davisamba') smaken mij het beste.

Mssr Renard
Deze heb ik als Tone Poet, met een, in mijn ogen, mooiere hoes. Het is een gatefold met mooie foto's van de bandleden.

De Tone Poets zouden enorm geweldig moeten klinken, maar ik hoor zelf niet veel verschil met andere reissues, maar ik ben ook maar een simpele muziekliefhebber en geen audiofiel. Ik denk ook niet dat ik verder ga investeren in Tone Poets, ook al is de hoes-verzorging nog zo goed.

De muziek is wel echt geweldig. Fantastische line-up.