Vanden Plas - Chronicles of the Immortals: Netherworld (Path One) (2014)

Duitsland
Rock / Metal
Label: Frontiers

1. Vision 1ne (3:52)
  2. Vision 2wo - the Black Knight (8:29)
  3. Vision 3hree - Godmaker (5:24)
  4. Vision 4our - Misery Affection Preluse (1:39)
  5. Vision 5ive - a Ghosts Requiem (3:56)
  6. Vision 6ix - New Vampyre (6:16)
  7. Vision 7ven - the King and the Children of Lost World (7:53)
  8. Vision 8ight - Misery Affection (5:08)
  9. Vision 9ine - Soul Alliance (6:39)
  10. Vision 10n - Inside (6:42)
Ozric Spacefolk
Vreemde titels, maar een nieuwe Vanden Plas gaat er altijd wel in bij mij.

Een van de weinige progmetalbandjes die ik braaf blijf volgen.

avatar van gigage
Leuke clip, mooie song. Alleen de drummer doet het wel erg kalm aan

Vanden Plas is een top groep. Kijk hier naar uit!!

avatar van james_cameron
Altijd fijn om een nieuw album van deze duitse progressieve metalband te mogen verwelkomen. Dit is het eerste deel van een ambitieus tweeluik, gebaseerd op de boeken van auteur Wolfgang Hohlbein; deel twee volgt naar verluidt in het voorjaar van 2015. Muzikaal zit het allemaal weer fraai in elkaar, al vind ik de songs ditmaal wel wat aan de eenvormige en iets te gladde kant. Met de zang heb ik ook niet zoveel. Het had allemaal wel wat ruiger en afwisselender gemogen. Misschien valt het kwartje nog wanneer deel twee zich aandient.

james_cameron schreef:
... Muzikaal zit het allemaal weer fraai in elkaar, al vind ik de songs ditmaal wel wat aan de eenvormige en iets te gladde kant. Met de zang heb ik ook niet zoveel. Het had allemaal wel wat ruiger en afwisselender gemogen. Misschien valt het kwartje nog wanneer deel twee zich aandient.

Ben je bekend met het oudere werk van Vanden Plas, want veel minder of meer rauw dan ander werk is het toch niet?
Het geluid doet me wat denken aan Far Off Grace. Het is hier en daar eigenlijk inderdaad wat meer rock dan metal. Lijkt ook wel wat op het Abydos-project.

Hoe dan ook, is het wat betreft weer een een waanzinnige plaat.

Ozric Spacefolk
Wel de eerste plaat sinds lange tijd zonder cover erop. Jammer. Vanden Plas kon altijd zo lekker songs bewerken.

avatar van AstroRocker
Ik ken deze band eigenlijk alleen van naam, maar de videoclip die ik heb gezien (zie Ozric's link onderaan), dat klinkt toch wel erg lekker. Ik heb de cd inmiddels besteld en ben erg benieuwd.

Ozric Spacefolk
Ik heb er ondertussen een halve punt bovenop gesmeten.

Deze plaat is wel heel erg goed. Een coherente plaat, waarbij alle nummers in elkaar passen. Deze plaat kan je eigenlijk alleen in één ruk uitluisteren.

Het laatste nummer is ook direct de beste song, die ik van de band ken. Supermooi gitaarwerk en waanzinnig gezongen.

Ook trouwens de eerste plaat waarop Andy een duet zingt. En het werkt echt heel goed.
Alle recensies die ik op het web lees zijn trouwens lovend.

avatar van Edwynn
Het album is dus een muzikale adaptatie van een muzikale adaptatie van een verhaal van Duitse fantasy-auteur Wolfgang Hohlbein. Klinkt interessant.

Ozric Spacefolk
Vanden Plas deed al liveshows, maar hebben het herschikt en herschreven voor op de plaat.
En wat voor een plaat!

avatar van Edwynn
Stond een redelijk artikel in Aardschok deze maand. Ik had hem al op mijn lijstje gezet. Dit soort dingen spreekt mij zeker aan.

Ozric Spacefolk
Ik ben benieuwd naar je bevinding.
Zo vroeg in het jaar, zo'n waanzinnige plaat, is een goed teken.

avatar van notsub
Uit onverwachte hoek dient zich de eerste klapper van het jaar 2014 aan. Vanden Plas volg ik al jaren niet meer, ook een liveshow die ik zag gaf daar geen aanleiding toe. Deze CD is echter zeer geslaagd en beweegt zich continu aan de goede kant tussen kunst en kitsch. De verschillende sferen komen prachtig uit de verf. De band overtreft zichzelf hier. Het wordt nergens te hoogdravend en de keus om het niet als een dubbelaar uit te brengen bevalt me prima. Dat wordt dus met plezier uitkijken naar het vervolg.

avatar van Soul Dreamer
Symfonische metal op z'n best. Wat een fantastisch album! Luisteren!

Pas gedownload dus ga ik dit album vandaag of morgen eens beluisteren en mijn mening hierover geven. Ik heb alles van die gasten en vind dat ze heerlijke muziek maken.

Neal Peart schreef:
Heb pas kennisgenomen van dit album dus ga ik ze vandaag of morgen eens beluisteren en mijn mening hierover geven. Ik heb alles van die gasten en vind dat ze heerlijke muziek maken.

avatar van Bonk
Het is inderdaad weer een erg goed album van deze mannen. Naar mijn idee kan dit album zich meten met The God Thing. Stevig daar waar het moet, melodisch waar het kan, zonder dat het geforceerd over komt, waar ik eerder bij deze mannen nog wel eens last van had. Ook een beter geheel dan de vorige albums. Nou mag dat natuurlijk ook wel bij een conceptalbum, maar ben heel wat minder coherente conceptalbums tegengekomen. Lekker album met nog groeipotentie, wat je op de goede momenten wegblaast en op andere momenten je weet te raken.

avatar van Tha)Sven
Ik vind het wel degelijk geforceerd. Zo overdreven bombastisch in ieder aspect, maar ik ben ook totaal uitgekeken op het merendeel van dit subgenre.

avatar van AstroRocker
Een fijn album van Vandenplas. Een mooi bombastisch album maar toch met veel rust maar ook up tempo momenten. Toen ik het album voor het eerste draaide: wtf: heb ik een Manowar album gekocht? Het gesproken intro deed mij sterk denken aan de oudere Manowar albums uit de jaren 80.....
Gelukkig (ja...) start de muziek rustig na enkele minuten en langzaamaan opbouwend naar een climax van The Black Knight. Uitstekend nummer dat overgaat in de topper Godmaker, een heerlijke knaller. Hierna wordt flink gas teruggenomen in de daarop volgende twee nummers. Dit is toch niet echt mijn pakkie an, maar slechts is het zeker niet. Gelukkig komt alles weer goed in de daaropvolgende twee nummers. Misery Affection vind ik ook weer iets minder.
De laatste twee nummers zijn dan weer erg lekker. Al met al geef ik dit album 4 sterren.

Tha)Sven schreef:

Tja, dus reken je af met een subgenre door deze plaat een slechte score te geven. Nadeel van deze muzieksite.

avatar van Tha)Sven
Ozric Spacefolk schreef:

Ik zeg dat ik uitgekeken ben op het subgenre doordat het door is geslagen in de bombastiek en techniek. Er zijn nog wel bands die het wel kunnen, zoals bijvoorbeeld Big Big Train. Dit vind ik echt pure middelmaat. 3 sterren is nog altijd een voldoende. En ik heb het album helemaal geluisterd, dus ik zie het probleem niet.

avatar van Bonk
Tha)Sven schreef:

Zie ook geen probleem met uitbrengen van stem als je album geheel geluisterd hebt, al vind je het genre niets (meer). Anders zouden de gemiddelden ook geen goede afspiegeling zijn. De vergelijking met Big Big Train vind ik wel wat verrassend. Is voor mij toch wel echt een ander subgenre. Het is wel beide prog, maar Vanden Plas is toch veel steviger en richting metal dan Big Big Train? Zijn toch meer verschillen dan overeenkomsten, hoewel ze beiden wel mooie muziek maken.

Zwakste album tot nu toe. Hoor plots een zangeresje en in een zeer matig nummer.
Jeetje zet dit album af tegen hun eerdre magistrale werk (waaronder hun LIVE album), dan is armoe hier troef. Jammer

Ozric Spacefolk
Ieder zijn mening, maar om deze plaat nu armoedig te vinden?

Wat is er armoedig aan? Of zeg je gewoon maar wat?

Tha)Sven schreef:

Ik begreep het verkeerd. Ik las dat je uit was gekeken op de progmetal, en dus maar een 3* gaf.
Als je vind dat deze plaat een 3* verdient, leg ik je geen strobreed in de weg,

Ik zou wel kunnen tippen, niets meer van het subgenre te luisteren, want het zou zo maar je goede bui kunnen kosten.

Volgens mij was de bijdrage van Neal Peart een 1 april grap

AstroRocker schreef:
Volgens mij was de bijdrage van Neal Peart een 1 april grap

Haha leuk gevonden, maar sorry ik vind - vooralsnog - de vlam niet echt overslaan. Zeker als ik hun andere werk er tegenover zet. Maar wie weet komt dat later......de eerste luisterbeurt is nog niet je-van-het

avatar van smash016
gigage schreef:
Leuke clip, mooie song. Alleen de drummer doet het wel erg kalm aan

Inderdaad, wat een ongelooflijk dooie lul. Duitse degelijkheid, zullen we maar zeggen.

Ozric Spacefolk
Ik weet niet hoe het komt dat Vanden Plas mij, in tegenstelling tot veel andere progmetal, altijd wel blijft boeien.

Ik was bang dat deze plaat//band me zou zijn gaan tegenstaan, maar integendeel; ik vind het nog steeds ijzersterk.

En dat is goed nieuws want er komt binnenkort een vervolg op deze plaat uit