Daniël Lohues - D (2014)

Pop / Folk
Label: Greytown

1. Niks Is Meer Weerd as Vandaage (3:20)
  2. Weet Da'k Wat Vergeten Ben Mar Ben Vergeten Wat (2:48)
  3. Op 'T Platte Land (3:02)
  4. Achter 'T Huus (3:52)
  5. Joezölf (2:57)
  6. Zunde Zunde Zunde (3:21)
  7. Terecht bij Joe (2:53)
  8. Mis Mien Engel (2:42)
  9. Wat Ze Zee (2:33)
  10. Zo Schier, Zo Mooi, Zo Lief (2:46)
  11. Jij Veurbij (3:21)
  12. Niks Is Veur Niks (3:07)
  13. Kom Maar Hier (4:19)
  14. Da's Mien Kameraod (4:09)
  15. Met Joe Weet Ik Altied Hoe en Wat (4:44)
avatar van Ronald5150
Na een eerste luisterbeurt van ”D” was ik eigenlijk een beetje teleurgesteld. Ik vind het vollere geluid, met hier en daar zelfs weer wat genuanceerd elektrisch gitaarspel, op voorganger ”Ericana” erg mooi en ik had gehoopt/verwacht dat hij die lijn zou doorzetten. In plaats daarvan grijpt Daniël Lohues op ”D” weer terug naar de sobere, maar zeer smaakvolle, muzikale aankleding op zijn vroegere soloalbums. Maar hoe vaker ik naar ”D” luister, hoe mooier hij wordt. Met name inhoudelijk vind ik ”D” weer een pareltje. De ietwat sobere begeleiding vind ik dan ineens geen bezwaar meer. Sterker nog: het past uitstekend bij de verhaaltjes die Lohues ons wederom voorschotelt. De thema’s zijn bij Lohues wel bekend. De liedjes op ”D” gaan vooral over relaties, de liefde, vriendschap, de gewone dingen des levens en zijn zo geliefde platteland (lees Drenthe). Zoals we van Lohues gewend zijn smeedt hij weer de mooiste en treffendste zinnen in het Drents. Wederom een genot om naar te luisteren; alles is herkenbaar, ogenschijnlijk simpel, maar daarin schuilt juist de ongekende kracht van de troubadour Lohues. Dus na een wat stroeve start is ”D” echt een groeialbum gebleken en vind ik ”D” nergens onderdoen voor ”Ericana” of zijn andere soloalbums wat dat betreft. Daniël Lohues blijft op ongekend hoog niveau albums afleveren en ”D” is daarop dus geen uitzondering. Hollands (of eigenlijk Drents) glorie!