Helstar - Remnants of War (1986)

Label: Combat

1. Unidos Por Tristeza (0:48)
  2. Remnants of War (3:45)
  3. Conquest (3:48)
  4. Evil Reign (4:33)
  5. Destroyer (5:04)
  6. Suicidal Nightmare (5:21)
  7. Dark Queen (4:01)
  8. Face the Wicked One (5:17)
  9. Angel of Death (6:18)
avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Tweede album van dit Amerikaanse metalgezelschap en opnieuw een verborgen diamantje in ons geliefde metalwereld. Wat kun je verwachten? Meer van hetzelfde zoals op het debuutalbum: stuwende stevige metal met strakke ritme uitgevoerd door drummer, bassist en vele gitaarsolo’s alsook een goede zanger die de stevige hoge uithalen niet schuwt. Ietsiepietse minder dan het spetterend debuut maar voer genoeg voor de liefhebber. Verbazend dat niet meer mensen dit kennen.

avatar van Kronos
Inderdaad een geweldig album Sir. Het nummer Angel of Death spant de kroon. De productie is volgens mij wat minder dan van het debuut en de nummers wat minder makkelijk herkenbaar. Maar op zich zeker niet minder goed.

Markman-B
Vooruit nog iemand die dit album van Helstar kent...
Zondermeer 1 van mijn favoriete bands in de jaren 80 en zelfs nu nog goed draaibaar.

Uitschieter op dit album is voor mij Angel Of Death. Kemerkend voor Helstar is toch wel dat specifieke rauwe gitaargeluid en vele wisselingen in de de gitaarriffs. De kenners zulen ongetwijfeld weten om welk gitaar merk het gaat.

avatar van vin13
Markman-B schreef:
Vooruit nog iemand die dit album van Helstar kent...

Voorzover ik weet betreft het Jackson guitars.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Pleeg ik heiligschennis als ik zeg dat de zanger, de heer James Rivera, te krachtig is voor de rest of heeft de mixer van dienst er een zooitje van gemaakt? Helstar heeft een streepje voor ten huize Spamalot en we hebben al vijf berichten bij dit album en zowaar tien stemmen!

avatar van paulisdik
Hele tof plaat dit, nu ik de eerste drie albums van Helstar heb beluisterd ga ik binnenkort maar eens snel de 4e (nosferatu) beluisteren!

avatar van Kronos
Nosferatu is naar mijn bescheiden mening toch wel de strafste plaat van deze gasten.

avatar van paulisdik
Is de laatste plaat The King of Hell ook de moeite waard?

avatar van Kronos
Ik persoonlijk vind van niet. Het gaat meer richting thrash uit, zonder de briljante melodieuze riffs die bij Helstar horen. En ook de zangpartijen van James Rivera zijn lang niet meer zo uniek. Wat mij betreft een overbodig album. Maar het is natuurlijk altijd de moeite er zelf even naar te luisteren.

avatar van Henri-S
Een van mijn favoriete albums van Helstar. Voor de tijd een vette productie, goede songs met mooie tempowisselingen en veel goed gitaarwerk. En Rivera klinkt ook niet slecht.

avatar van lennert
Hmmm, misschien had ik toch de pech dat ik tweemaal Helstar albums heb gekocht die matigjes waren, want ik ben wel enigszins omver geblazen van wat ik hier hoor. De productie is al beduidend spetterender, maar ook het riff- en solowerk komen zoveel malen beter uit de verf dat ik me afvraag hoeveel bandleden van het originele album hier nog op zitten. Kennelijk alleen de zanger en een van de gitaristen, dus misschien dat die nieuwe muzikanten gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor het feit dat het nu wel ergens naar klinkt.

Waar het debuut vooral wat simpele heavy metal was, komen we hier nu meer in de power/thrashmetalrichting waardoor de dynamiek veel meer aanwezig is. Rivera's zanglijnen zijn beter, de solo's zijn om van te smullen en de ritmesectie houdt de boel non-stop levendig. Ik kan lastig aangeven welke song ik het beste vind, want eigenlijk gaat het album zo voorbij en vloeien de songs zo makkelijk en vloeiend in elkaar over dat eigenlijk alles gewoon lekker is. Vooruit, het epische Angel Of Death is toch wel mijn favoriet. Als de rest van de band ook zo klinkt, dan ben ik een zeer gelukkig man!

Tussenstand:
1. Remnants Of War

avatar van RuudC
Geweldig! Wat een verbetering! Dit is metal zoals het bedoeld is. Waar Helstar op het debuut niet onverdienstelijk klinkt, toont Remnants Of War waarom de band destijds een veelbelovende naam was. Twee geweldige gitaristen die heel puik spelen, een zanger die duidelijk talent heeft. Ook niet onbelangrijk is dat de nummers goed zijn. Evil Reign, Suicidal Nightmare, Dark Queen, ga zo maar door. Het enige wat misschien ontbreekt, is net die ene evergreen. Zo'n metal anthem die iederee zou moeten kennen. Maar mij hoor je verder niet klagen. Veertig minuten lang heb ik genoten van dit album. Veel puurder ga je je metal niet krijgen. Zelfs met fantasy en horrorteksten. Het is bewonderingswaardig hoe hoog de mate van kwaliteit blijft op de hele plaat. Dit gaat vaker gedraaid worden en meer dan ooit ben ik benieuwd naar A Distant Thunder.

Tussenstand:
1. Remnants Of War

RuudC schreef:

Angel of Death heeft daar wel alle kwaliteiten voor, met dat grootse thema op het eind. Maar ja, zonder de nodige bekendheid...

avatar van Wolfmother
Het is dat ik erg benieuwd ben geworden naar Nosferatu, anders was ik misschien na dit album gestopt met Helstar.
Ik las iemand zeggen dat de nummers bijna als een geheel aanvoelen en zo voel ik het ook, maar dan met een iets minder positieve bedoeling.
Het blijft niet plakken en het album is al voorbij voordat ik echt begin met opletten.
Niks ten nadele van de muziek, want het klinkt echt prima. Zal het over een tijdje weer een kans geven.

1. Remnants of War
2. Burning Star

Na het verpletterende debuut is er de druk van wat wordt het 2e album. Nou met de druk kan deze band heel goed mee omgaan. Want het 2e album wordt zelfs nog beter, waarmee ze naar mijn mening het debuutalbum van Metal Church in 1984 weten te evenaren. MEN!!!!! wat is dit album heavy echt waanzinnig. Naar mijn mening komen er 4 nummers in aanmerking als beste nummer : Destroyer, Suicidal nightmare, Face the wicked one en Angel of death. De overige nummers zitten daar net onder. Angel of death mag wat mij betreft wel in de top 2000 komen. Dan hebben we naast een very fast uitvoering van Slayer ook een very heavy uitvoering van Helstar. Men wat een mooi nummer en wat een prachtig outtro echt fenomenaal. Echter is die kans klein omdat Helstar niet echt bekend is bij een groot publiek vergeleken met Slayer. De populariteit van Slayer ging in de jaren tachtig nog sneller dan hun muziek bij wijze van spreken, dit terzijde. Destroyer en Suicidal nightmare doet mij sterk denken aan beyond the black van Metal Church. Echt meedogenloze en meeslepende muziek, geldt overigens ook voor Face the wicked one en Angel of death als het om meedogenloos en meeslepend gaat. Echter is het bij dit album gebleven. Daarna heb ik niet meer omgekeken naar Helstar. Maar als ik de reacties lees van Kronos is de kans groot dat er nog wat albums van Helstar zullen volgen. En om terug te komen op de top 2000 moeten we onze krachten gaan bundelen en massaal stemmen op Angel of death van Helstar misschien heel misschien komt het nummer er dan in. Eenmaal in de lijst is het aan het publiek of het een blijvertje wordt of niet. You never knows. Dit mega album krijgt van mij de volle score.