Gladys Knight & The Pips - Claudine (1974)

Soul
Label: Buddah

1. Mr. Welfare Man (5:31)
  2. To Be Invisible (3:47)
  3. On and On (4:18)
  4. The Makings of You (2:27)
  5. Claudine Theme (4:21)
  6. Hold On (5:17)
  7. Make Yours a Happy Home (4:33)
RedLightCityBoy
Claudine is een zeer sfeervolle soul-soundtrack door Gladys Knight & The Pips.
Gladys maakt de al zo mooie producties nog mooier door haar breekbare stem vol emotie. The Pips leveren op dit album voor aardige 'backing vocals' en ze leveren hier met name een zeer fijne productie. Dit vol prachtige strijkers en piano. Het niveau op de cd blijft constant, op een nummer na; The Makings of You. Dat is een van de mooiste soulproducties die ik ooit heb gehoord, en ook Gladys Knight is daar op haar best.

Love of all mankind
should reflect some sign
Of the words I'm trying to recite
They're close, but not quite
Almost impossible to do
Describing the makings of you

Fijn, die 1970's soul-soundtracks. Ik heb me daar de laatste paar dagen eens flink ik verdiept, en het is me erg bevallen. Fijn om te weten voor een filmregisseur dat je zo'n sterke muziek hebt, het zou maar voor je gemaakt worden. Ondanks het niet altijd even hoge niveau kan ik hier niks anders van maken dan een ruime voldoende.

avatar van kemm
The Makings of You was natuurlijk al een geweldig nummer in de oorspronkelijke versie van Curtis Mayfield zelf, maar de stem van Gladys Knight leent zich inderdaad ook goed voor deze song.

Als je interesse hebt in 70s-soulsoundtracks zijn o.a. Superfly van Curtis Mayfield zelf en Sparkle van Aretha Franklin (net als deze geproduceert door Mayfield) sterk aan te raden.

avatar van Angelo
Curtis Mayfield leek met z'n projecten altijd het beste in de artiesten naar boven te halen, zonder dat ze hun eigenheid verloren. Zoals in het voorbeeld boven mij al staat, is het album van Aretha Franklin er een prima voorbeeld van. Nou vind ik deze soundtrack, in tegenstelling tot 'Sparkle', wel een wat tijdsgebonden album. Het album van Aretha Franklin klinkt zelfs nu nog tamelijk hip, en dat is bij dit album van Gladys Knight & The Pips iets minder. Maar goed, het gaat dan ook om een album dat bijna 37 jaar geleden is uitgebracht (!), mij dunkt.
Dat maakt verder natuurlijk niets uit, want dit is een echte voorbeeld compilatie. Een compilatie bestaande uit alleen maar sterke nummers. The Pips waren dan altijd wel op de achtergrond, maar toch kan ik hun aandelen in de albums van Gladys Knight & The Pips altijd wel waarderen. Gladys Knight's stem behoeft natuurlijk geen uitleg. Hoewel ze tot de bekendste soulzangeressen behoort, heb ik altijd gevonden dat ze wel iets meer credits in het algemeen mag krijgen op vocaal gebied. Vooral gedurende de Motown en Buddah jaren was ze een uitmuntend goede zangeres, al vind ik haar zelfs tegenwoordig nog tot één van de betere zangeressen behoren.
De nummers op 'Claudine', waarvan op zes gezongen wordt, zijn -zoals ik al aangaf- stuk voor stuk inhoudelijk erg sterk. Ook het instrumentale 'Claudine theme' had echt niet achterwege gelaten moeten worden, en het past dan ook prima tussen de overige nummers. Als soundtracks perfect te noemen zijn, dan komt deze dicht in de buurt.