Illogic - Celestial Clockwork (2004)

Label: Weightless

1. Intro (0:35)
  2. The Only Constant (3:46)

met Blueprint

3. Birthright (4:45)
  4. 1,000 Whispers (5:02)
  5. Time Capsule (4:54)

met Aesop Rock en Vast Aire

6. Celestial Clockwork (3:21)
  7. Hollow Shell (Cash Clutch) (5:27)
  8. Lesson in Love (4:02)
  9. First Trimester (5:54)
  10. Live to Die (2:37)
  11. Stand (4:16)

met Slug

12. My World (4:03)
  13. I Wish He Would Make Me (10:21)
avatar van Osiris Apis
Illogic is geen battle mc. Zijn teksten zijn voornamelijk poetisch, abstract en bevatten vele metaforen. Zijn artiestennaam beschrijft eigenlijk goed de inhoud van zijn teksten. Illogic's flow neigt een klein beetje naar spoken word.

Blueprint neemt de gehele productie van het album voor zijn rekening. Zijn productiestijl op dit album is over het algemeen kaal. Hij maakt veel gebruik van piano en viool melodien. Verder maakt Blueprint gebruik van filmfragmenten (meestal aan het einde van een nummer). In het intro hoor je Denzel Washington en verder herkende ik een fragment van Magnolia tussen het nummer Brightright en 1000 Whispers.

Met het 2e nummer begint het album niet bijster goed. Het is een kale productie met een human beatbox achtige beat. En ik hoor Blueprint niet graag als mc.
De sample van 'The Who' in 1000 Whispers is een beetje makkelijk gekozen door Blueprint. Maar het klinkt wél goed, het heeft iets dromerigs en het past goed bij de tekst.
"If a picture's worth a thousand words. I'll paint a thousand pictures"
'Hollow Shell' vind ik tenenkrommend door de vioolmelodie en verder heeft 'Live to Die' wel iets Blockhead-achtig.
Op de laatste track (niet het bonusnummer) komt God naar mijn mening teveel naar voren. Het nummer eindigt met "sing praise to the lord hallelujah". Dat hoeft voor mij allemaal niet.

De stemming op het album is over het algemeen droevig door de productie en de teksten. En de gastartiesten leveren een passende bijdrage op het album.
Mijn favoriete nummers zijn 1000 Whispers, First Trimester en Sand.
Ik moest het album toch wel een aantal keer luisteren, voordat ik de productie kon waarderen. Al met al een prima album met mooie tracks. Ik ga zeker de andere albums van Illogic nog vaker beluisteren.

Ruim 3,5*. Met kans op 4*.

avatar van Conway Twitty
Heb dezelfde favoriete tracks. Vind echter wel elk nummer op dit prachtig en uniek. Heerlijke verhalende nummers, een beetje een droevig sfeertje (wat op een hoogtepunt komt op de laatste track: 'Sing praise to the lord hallelujah).

Daar komt bij dat Illogic een MC is met prachtige lyrics en een zeer aangename rustige flow:
Over het krijgen van een kind op het briljante 'First Trimester':

It's too late to question if I'm ready for the responsibility
'cause I knew the consequences of lust, but I took part willingly

avatar van Osiris Apis
Het nummer Stand met Slug vind ik ook mooi, waarbij je een je een dialoog hoort tussen vader (Slug van Atmosphere) en zoon (Illogic) die elkaars gedrag/opvoeding verwijten.

avatar van MJ_DA_MAN
Over dat nummer gesproken: heet ie nu Stand of Sand ? Want mijn versie en een aantal site's zeggen namelijk Sand, MuMe en nog een aantal site's zeggen Stand. Wie is mijn redder in nood?

avatar van Osiris Apis
Ja, mijne was ook getagged als Sand.
Maar het is Stand, want dit staat op de achterkant van het hoesje:

avatar van MJ_DA_MAN
Het album komt íets wat langzaam op gang, maar zo halverwege ontwikkelt het zich tot een heerlijke warme hiphopplaat. De nummers 9 t/m 13 zijn stuk voor stuk prachtig. Ook de hidden track is erg mooi. Ik twijfel tussen 3,5* en 4*, maar omdat de eerste helft van de CD natuurlijk ook nog wel goed is (maar niet zo goed als de 2e helft dus) toch maar 4*, ook ter verdienste van de rhymes die Illogic (en gastartiesten, Aesop bijv ) brengt.

Conway, bedankt .

avatar van MJ_DA_MAN
Inmiddels een dikke 4*, het liefst zou ik 4,25* geven maar ik vond een 4,5* nét wat te hoog. Maar buiten dat een erg fijne en pure hiphopplaat die alles bevat: top-rhymes, stuk voor stuk (erg) goede rappers, heerlijke alternatieve en muzikale beats en een fijne samenhang. Een aanrader, vooral als je houdt van Definitive Jux-achtige hiphop.

avatar van waxs
Fantastische underground CD, Illogic weet zich goed te meten met de grote namen (Vast Aire, Slug, Blueprint en Aesop Rock) op deze plaat. De producties zijn allen van hoog niveau met dank aan Blueprint. Wat mij ervan weerhoudt deze plaat de 5* te geven weet ik nog niet excact maar voorlopig hou ik het op een 4,5*

Relax
Nee ik vind Illogic toch zelf het album weet interessant te houden, de beats van Blueprint zijn te simpel en te geloopt, af en toe klinkt het echt goed maar dan ook weer niet.

avatar van Chrisseh
Weet iemand of dit gelijkwaardig is met Unforseen Shadows? Ik heb die wel, maar die heeft me nog niet weten te boeien. Maar aangezien iedereen hier zo lyrisch over is...

Improvision
Toen ik Vast Aire - Look Mom... No Hands binnen had, verwachtte ik iets als deze plaat. Prachtige beats, zeer goede MC. De gastartiesten zijn ook van topniveau. Er is niks mis met het album. Het verveelt geen moment. 4,5*

avatar van Reijersen
Er straalt veel muzikaliteit uit deze cd vind ik. De raps, de beats, de lyrics overal vind ik het heerlijk muzikaal klinken. Dit was dan ook een erg positieve reactie van mijn kant. Tophiphopplaat.

4,5 ster.

avatar van hiphopmaster
Heerlijke cd van Illogic die uitermate zwak begint (The Only Constant en Birthright). Laat dit je niet afschrikken, want er staan voldoende tracks op die onvergetelijk zijn (Time Capsule, Stand, 1,000 Whispers en First Trimester). Wat een prachtnummers! De overige nummers zijn redelijk tot goed. Mede door het zwakke begin blijf ik steken bij 3,5*!

Dit klinkt goed

avatar van J.M.
Heb hem nu 6 keer beluisteren en was in het begin erg onder de indruk maar toen ik hem gister beluisterde vond ik dat er toch een paar mindere nummers op staan. Na het matige/ irritante Hollow Shell (Cash Clutch) gaat het niveau wel een stuk omhoog en komt er eigenlijk geen minder nummer meer en nummer 11, 12 en 13 behoren tot de favoriete van dit album.
Zit nog te twijfelen tussen een 3,5 en 4.

avatar van J.M.
Net geluisterd en is het toch wel dik 4* waard, enige minpuntje blijft Hollow Shell (Cash Clutch). Vooral tekstueel een heel sterk album.

Social_Mask
Vreemd dat ik hier nog niet op had gestemd...
Ik vind het niet al te goed beginnen, volgens mij lag het aan de beats.. Het tweede gedeelte van het album is echt heeel sterk. Mijn grote favoriet is zeker First Trimester! Een erg mooi, sfeervol nummer. Stand is ook zeer sterk. Eigenlijk vanaf Lesson in Love vind ik alles erg sterk. Het laatste nummer is zelfs wat gospel achtig in het begin als ik het me goed herinner... 1000 Whispers is ook erg vet.

3,5* van mijn kant. Was het eerste helft net zo goed als de tweede, was dit dik een 4,5* geweest.

Relax
Zijn stem lijkt ook best op die van Slug... die van Sadastik ook al, heel lastig.

avatar van MJ_DA_MAN
Het beste van deze plaat blijft hem in de staart zitten.

avatar van Brains
Het album begint zoals de meesten voor mij al hebben gezegd niet heel sterk. Birthright vind ik nog best wel OK, maar het nummer wordt verpest door irritante piepjes.
Daarna komt het sterke 1000 Whispers, en vanaf dat moment gaat het album de goede kant op. First Trimester en Stand zijn voor mij de absolute hoogtepunten van de plaat en ook gelijk echte toppers.

3.5*

avatar van robbizzel
Celestial Clockwork vind ik echt briljant

avatar van ecktepatrick
Wat een heerlijke donkere productie van First Trimester!

avatar van Sjaakspeare
Wat heeft Time Capsule een krankzinnig vette beat, zeg. Zo bedwelmend. Ik moet deze plaat eens grondig doornemen.

avatar van timWTF
Wat een album! Zo vet. Illogic heeft heel dope lyrics en de beats van Blueprint zijn erg vet. Heel expirimenteel; vooral Hollow Shell met die jazzy sax-solo. Respect dat ie zoiets durft uit te brengen. Ook Time Capsule is vet Aesop Rock en Vast Aire.

avatar van He$$el_01
1000 Whispers

If science and religion is the building block for a laughing stock
Then the foundation should crumble at the epicenter of the aftershock
The bow breaks at the vinyl spots
The cradle of all this crime rate drops
I've timed hate crops harvest to see if records of frisbees fly farthest
Well that would depend on the trajectory
And the way the projector projected me
I was a hologram waiting for wind to inherit merit discrepancy

avatar van timWTF
Dit album

Die producties

En nogmaals, Time capsule

avatar van Silky & Smooth
Het gaat een beetje twee kanten op met dit album. Enerzijds vind ik Illogic als rapper interessant en de aparte producties van Blueprints cool. Aan de andere kant vind ik de poëtische teksten soms maar saai en zijn de beats vervelend. Vervelender is dat ik daar tussenin wat blijft hangen en het album dus niet echt goed of slecht vind. Daarbij irriteert het mij dat zijn stem op die van Slug lijkt. Iets waar hij natuurlijk niets aan kan doen, maar toch afdoet aan het luisterplezier.

Stand met twee Slugs is dan wel een erg cool nummer!

Rene1979
Na jaren weer eens opgezet wat blijft dit toch een uniek stukje hiphop

avatar van Niek
geplaatst:
Dit valt me tegen gezien de hoge rating hier. Best aardig allemaal maar ook erg mak. First Trimester bv: ontzettend trage en basic beat met wat soundscapes eroverheen en Illogic die daar in voortdurend hetzelfde tempo wat overheen rapt. Ik wil best geloven dat de teksten boeiend zijn, maar muzikaal vind ik dit niks dan saai.
Ook het op voorhand voorbestemde prijsnummer Time Capsule heeft een stuk minder om het lijf dan in eerste instantie lijkt. De productie is doorspekt met allemaal spacey, wazige geluidjes en met name Vast Aire zorgt voor wat welkome scherpte qua rap, maar de onderliggende beat is erg gewoontjes en opnieuw traag. Het basloopje is wat beter dan op First Trimester, slecht zal ik het ook zeker niet noemen maar hoogstaand is ook echt anders.
Stand idem eigenlijk, al zit daar een fijn sampletje onder iig. Alles bij elkaar matig plaatje naar mijn mening.