Illogic - Celestial Clockwork (2004)

Label: Weightless

1. Intro (0:35)
  2. The Only Constant (3:46)

met Blueprint

3. Birthright (4:45)
  4. 1,000 Whispers (5:02)
  5. Time Capsule (4:54)

met Aesop Rock en Vast Aire

6. Celestial Clockwork (3:21)
  7. Hollow Shell (Cash Clutch) (5:27)
  8. Lesson in Love (4:02)
  9. First Trimester (5:54)
  10. Live to Die (2:37)
  11. Stand (4:16)

met Slug

12. My World (4:03)
  13. I Wish He Would Make Me (10:21)
avatar van Osiris Apis
Illogic is geen battle mc. Zijn teksten zijn voornamelijk poetisch, abstract en bevatten vele metaforen. Zijn artiestennaam beschrijft eigenlijk goed de inhoud van zijn teksten. Illogic's flow neigt een klein beetje naar spoken word.

Blueprint neemt de gehele productie van het album voor zijn rekening. Zijn productiestijl op dit album is over het algemeen kaal. Hij maakt veel gebruik van piano en viool melodien. Verder maakt Blueprint gebruik van filmfragmenten (meestal aan het einde van een nummer). In het intro hoor je Denzel Washington en verder herkende ik een fragment van Magnolia tussen het nummer Brightright en 1000 Whispers.

Met het 2e nummer begint het album niet bijster goed. Het is een kale productie met een human beatbox achtige beat. En ik hoor Blueprint niet graag als mc.
De sample van 'The Who' in 1000 Whispers is een beetje makkelijk gekozen door Blueprint. Maar het klinkt wél goed, het heeft iets dromerigs en het past goed bij de tekst.
"If a picture's worth a thousand words. I'll paint a thousand pictures"
'Hollow Shell' vind ik tenenkrommend door de vioolmelodie en verder heeft 'Live to Die' wel iets Blockhead-achtig.
Op de laatste track (niet het bonusnummer) komt God naar mijn mening teveel naar voren. Het nummer eindigt met "sing praise to the lord hallelujah". Dat hoeft voor mij allemaal niet.

De stemming op het album is over het algemeen droevig door de productie en de teksten. En de gastartiesten leveren een passende bijdrage op het album.
Mijn favoriete nummers zijn 1000 Whispers, First Trimester en Sand.
Ik moest het album toch wel een aantal keer luisteren, voordat ik de productie kon waarderen. Al met al een prima album met mooie tracks. Ik ga zeker de andere albums van Illogic nog vaker beluisteren.

Ruim 3,5*. Met kans op 4*.

avatar van Niek
Dit valt me tegen gezien de hoge rating hier. Best aardig allemaal maar ook erg mak. First Trimester bv: ontzettend trage en basic beat met wat soundscapes eroverheen en Illogic die daar in voortdurend hetzelfde tempo wat overheen rapt. Ik wil best geloven dat de teksten boeiend zijn, maar muzikaal vind ik dit niks dan saai.
Ook het op voorhand voorbestemde prijsnummer Time Capsule heeft een stuk minder om het lijf dan in eerste instantie lijkt. De productie is doorspekt met allemaal spacey, wazige geluidjes en met name Vast Aire zorgt voor wat welkome scherpte qua rap, maar de onderliggende beat is erg gewoontjes en opnieuw traag. Het basloopje is wat beter dan op First Trimester, slecht zal ik het ook zeker niet noemen maar hoogstaand is ook echt anders.
Stand idem eigenlijk, al zit daar een fijn sampletje onder iig. Alles bij elkaar matig plaatje naar mijn mening.