Badfinger - Timeless... (2013)

Alternatieve titels: The Musical Legacy | Icon

Rock / Pop
Label: Apple

1. Day After Day (3:10)
  2. Without You (4:42)
  3. Rock of All Ages (3:16)
  4. The Iveys - Dear Angie (2:39)
  5. Come and Get It (2:21)
  6. The Iveys - Maybe Tomorrow (2:51)
  7. No Matter What (2:59)
  8. Baby Blue [US Single Mix] (3:34)
  9. Believe Me (2:59)
  10. Name of the Game (5:20)
  11. I'll Be the One (2:52)
  12. Apple of My Eye (3:05)
  13. Suitcase (2:53)
  14. Timeless (7:42)
  15. Dennis (5:15)
  16. Love Is Gonna Come at Last (3:38)
avatar van Droombolus
Op het titelnummer van deze comp blijken ze wel verder te kunnen kijken maar op de rest van de tracks komen ze bijna niet van hun Beatles invloeden los. In het vergelijkbare 70s segment vind ik Pilot een stuk leuker, aanstekelijker vooral en dat is toch een van de voorwaarden van goeje popmuziek volgens mij.

avatar van bikkel2
Tragische band eigenlijk. Met veel poeha gebracht maar uiteindelijk te weinig origineel.
Met tragisch bedoel ik dan vooral het verloop, want een paar leden kwamen al vroegtijdig aan hun einde door zelfmoord.

avatar van Droombolus
Droevig inderdaad. Hopelijk had het niks te maken met het ( gebrek aan ) sukses van de band.

avatar van heartofsoul
bikkel2 schreef:

Wel een beetje érg streng oordeel. Het niveau van The Beatles hebben ze natuurlijk niet bereikt, maar ik zou albums als No Dice en Wish You Were Here niet graag willen missen. Hun meeste albums heb ik in de kast staan, en ze komen er nog wel eens uit ook. En No Matter What vind ik een schitterende single.

avatar van nlkink
Droombolus schreef:

Droevig inderdaad. Hopelijk had het niks te maken met het (gebrek aan) succes van de band

Het lag veel gecompliceerder dan dat. Hun grootste pech was dat ze onder management van Stan Polley waren gecontracteerd. Ik ga er niet over uitweiden hier maar ik heb het verhaal in stukjes en beetjes op het net bij elkaar gelezen.
Het drama overtreft je stoutse fantasieën. Om een tip van de sluier op te lichten: Pete Ham heeft op zijn zelfmoordbriefje de beschuldigende vinger naar Stan Polley gewezen. Als je een beetje zoekt kun je de integrale tekst van dat briefje googlen.

avatar van bikkel2
Ik vind het ook zeker geen slechte band heartofsoul. Talentvolle jongens, maar ik vrees dat het Beatlesjuk moeilijk af te schudden was.
Op een bepaald moment moet een band verder, en er omheen ging het bepaald niet van een leien dakje wat nlkink al kort aangeeft.
Misschien had het zonder die struikelblokken anders gelopen.
Maar ik vind het wel heel Beatlesminded wat ze brachten.

avatar van nlkink
Dat heeft groepen als ELO en Oasis toch ook nooit dwars gezeten? In elk geval is een goede verzamelaar als deze een leuke kennismaking. En de mensen die omgaan zullen wat dieper gaan graven. Hun reguliere albums tot pakweg 1975 zijn de moeite waard. Na de zelfmoord van Pete Ham was er eigenlijk al geen redden meer aan.

avatar van heartofsoul
nlkink schreef:
In elk geval is een goede verzamelaar als deze een leuke kennismaking.

Hun reguliere albums tot pakweg 1975 zijn de moeite waard.

Precies. Ooit kocht ik de verzamelaar The Very Best of Badfinger en vond dat zo'n goed album, dat ik al snel al hun cd's tot en met Wish You Were Here in huis had. Allemaal redelijke tot goede albums naar mijn smaak.

nlkink schreef:
Dat heeft groepen als ELO en Oasis toch ook nooit dwars gezeten?

Jeff Lynne werd doodziek van alle vergelijkingen tussen zijn nummers en Beatles nummers door de muziekpers maar werd uiteindelijk door de verkoopcijfers over de streep getrokken. Oasis vind ik geen vergelijk want daar zit zoveel tijd tussen ...........

avatar van LucM
Badfinger klinkt inderdaad als the Beatles; Eigenlijk niet verwonderlijk want ze zaten op het Apple-label en Paul McCarney schreef enkele nummer voor hen. Dit belet niet dat hun muziek de moeite waard is, misschien juist door de Beatles-invloeden. No Matter What vind ik een ijzersterke song net als het vaak gecoverde Without You.

avatar van Rinus
Fijne verzamelaar van deze redelijk vergeten Engelse band. Mooie verzorgde composities, met vaak wat Beatle-eske invloeden. Alle NL hitsingles staan er op. Wist niet dat Without You origineel van Badfinger was. Mooie uitvoering zonder toeters en bellen. Die van Nilson vind ik ook mooi, die van Mariah Carey een draak.