Tom Hickox - War, Peace and Diplomacy (2014)

Label: Fierce Panda

1. The Angel of the North (4:01)
  2. The Pretty Pride of Russia (3:43)
  3. Out of the Warzone (3:33)
  4. Your Baby Was Asleep (3:32)
  5. White Roses Red (4:32)
  6. Let Me Be Your Lover (4:09)
  7. A Normal Boy (6:12)
  8. The Lisbon Maru (3:27)
  9. Good Night (5:07)
Eens in de zoveel tijd raakt muziek je als een mokerslag. Recht in je smoelwerk. Bam.... daar mag je het mee doen.

Dat niemand mij dit indertijd getipt heeft begrijp ik nog steeds niet: alle ingrediënten zijn aanwezig waar ik altijd helemaal in op kan gaan.
Waar het nieuwe, tweede album van Tom Hickox ijzersterk is, maar net de magische finishing touch ontbeert, daar hoor ik het hier wel.

Alleen al de twee openers The Angel of the North en The Pretty Pride of Russia raken me diep. Maar sowieso de akoestische tint in combinatie met viool, blazers of piano die veel nummers meekrijgen zijn ronduit schitterend te noemen. Neem Let Me Be Your Lover: dat is toch een muzikaal orgasme?!

Op dit album klinkt Hickox als het sobere broertje van Jay Jay Johanson, en muzikaal toont het verwantschap met artiesten als Benjamin Clementine of Daniel Knox. Zelfs Nick Cave of Morrissey kunnen wel genoemd worden.

Het is allemaal zo mooi en het komt zo diep binnen. Hopelijk is dat een gevoel dat lang gaat blijven, want dan zal dit tot mijn persoonlijke 5* favorieten kunnen gaan behoren. Tot die tijd wil ik het goed op me laten inwerken. Van de eerste luisterbeurten ben ik nog even van de leg. Mooi, want hoe sterk ik de tweede ook mag vinden, dit is wat ik écht wil horen!

Muziek die je in hogere sferen weet te brengen, muziek die je weet te grijpen, muziek die je doet leven. Afsluiter Goodnight verenigt dit allemaal in zich.

Waarom ontdek ik deze plaat drie jaar te laat?! Ach, wat dondert het ook. Dit is tijdloos en mag de eeuwigheid in....

Dit moet door veel meer mensen gehoord gaan worden.

HugovdBos, west, Mjuman, muziekobsessie (je tipte me immers zijn nieuwe), Edgar18, Edamboy, thetinderstick, Broem, Lura, Fathead, Martin Visser, musicfriek, Bardt1980 en al degenen die ik nu vergeet