Khymera - Khymera (2003)

Italiƫ / Verenigde Staten
Label: Frontiers

1. Khymera (1:20)
  2. Strike Like Lightning (3:40)
  3. Shadows (3:34)
  4. Who's Gonna Love You Tonight (3:47)
  5. Living with a Memory (4:14)
  6. Bless a Brand New Angel (3:37)
  7. Written in the Wind (4:43)
  8. Without Warning (3:22)
  9. How You Gonna Live Without Love (4:07)
  10. Say It with Love (4:04)
  11. Love Leads the Way (3:47)
  12. Tears on the Pages (4:29)
avatar van RonaldjK
Project van de Italiaanse shredder Daniele Liverani. Centraal staat echter niet de gitaar, maar de compositie. Op het instrumentale titellied na worden alle nummers door Steve Walsh van Kansas gezongen. Geproduceerd door Mike Slamer, met wie Walsh in de jaren '80 de kern vormde van de groep Streets. Khymera's titelloze debuut klinkt als het nooit gemaakte derde studioalbum van die groep. Oftewel, vette jaren '80 hardrock/aor met steevast sterke melodieën.

Opvallend is dan ook de lijst van namen die meeschreven aan de nummers, zoals synthesizer-discoproducer Giorgio Moroder (van Donna Summers I Feel Love en veel meer) en een keur van bekende namen uit de wereld van hardrock met veel melodie, allen met indrukwekkende cv's. Liefhebbers zullen de namen van Amerikanen Reb Beach, Jim Peterik, Neal Schon, Mark Spiro en Kip Winger herkennen. Dat hoeft niet per se tot sterke nummers te leiden, maar Liverani slaagde erin om een sterk album bij elkaar te vergaren.

De productie van het titelloze debuut van Khymera is zowel gelikt als stevig. Amerikaans had ik vroeger gezegd, maar dit komt toch echt uit Europa (het Italiaanse label Frontiers). Liverani speelde naast gitaren ook toetsen en bas; drummer was Dario Ciccioni. Uptempo nummers worden afgewisseld met langzamer werk en degenen die denken dat de stembanden van Steve Walsh vanaf de jaren '90 versleten waren, kunnen hier het tegendeel horen: hij zingt de sterren van de hemel.

Strike Like Lightning, Shadows en Love Leads the Way zijn de drie nummers die me het meest bevallen en ik vermoed dat als ik dit album over een maand weer opzet de muziek nog beter zal binnenkomen. Bovendien werk dat het onderweg zelfs een tikkeltje beter doet. Tot dusver niet op vinyl verschenen, wel op de diverse streamingplatforms te vinden.
Khymera ging verder met de toevoeging van Dennis Ward, een in Karlsruhe wonende Amerikaanse bassist. Bij Khymera werd hij zanger en met The Grand Design (2015) bleek Liverani vertrokken en werd het Wards project. Dit jaar verscheen hun laatste album Hold Your Ground.

avatar van vielip
Goh ja dit debuut van Khymera heb ik ook nog op cd in de kast staan. Zeker een geslaagd album met Walsh in topvorm. Bedankt voor het onder de aandacht brengen Ronald! Komende dagen maar eens draaien sinds heel lang

avatar van gaucho
Ja, geldt voor mij ook. Het verbaast me eigenlijk dat ik hier nooit eerder iets heb neergepend. Prachtalbum voor melodic rock-liefhebbers, dat me destijds natuurlijk vooral opviel vanwege de bijdrage van Steve Walsh. Die hier inderdaad opvallend goed bij stem is.
Op latere albums deed-ie helaas niet meer mee, en door de bezettingswijzigingen werd het uiteindelijk een heel andere band. Toch ben ik Khymera nog lang blijven volgen; ik heb de eerste vier op CD. Die andere platen zijn ook goed, maar wat eenvormiger. Dit debuut blijft de beste.