The Kik - 2 (2014)

2. Ruimtetuin (3:10)
  3. Elektriciteit (2:30)
  4. Interlude 1 (0:21)
  5. Cupido (3:05)
  6. Katwijk aan Zee (4:25)
  7. De Zomer en Jij (2:12)
  8. Schilderstraat (4:51)
  9. Ik Doe Wat Ik Wil (3:13)
  10. Je Bent Als de Wind (2:51)
  11. Interlude 2 (0:09)
  12. Lot Uit de Loterij (3:11)
  13. Spiegel Spiegel (2:19)
  14. Stil op het Station (2:33)
  15. Schuld (2:39)
  16. Erik (4:58)
  17. Toen Was Geluk Heel Gewoon * (2:39)
woordenaar schreef:
Gekregen als Excelsior supporter, dus gecheckt.

Ah, nee dan is het logisch

avatar van Lura

Het Zesde Metaal - Ploegsteert
Daniel Lohues - Ericana
etc

avatar van teamed
Als je van puzzelen houdt , is dit een leuke plaat onder het motto : wat heeft Dave geleend en van wie ? Dave woont tussen Rotterdam en Den Haag , op De(he)lft , mag dat ? nummer 8 op de plaat : Schilderstraat : Japie Valkhoff was een goeie componist / tekstdichter hij maakte : "Diep in mijn hart" , maar op Jazz heb ik Japie nooit kunnen betrappen ! Japie ook uit Crooswijk , net as mijn !

avatar van Lura
Japie Valkhoff zal de meesten hier niks zeggen. Hij heeft eind jaren vijftig nog op de 50-jarige bruiloft van mijn grootouders gespeeld. Daar heb ik nog een bandje van (Ben er zelf ook nog op te horen)!

avatar van vigil
Tja alle platen van Lohues zijn veel mooier dan deze plaat maar verder dan dat het beide Nederlandstalige (alhoewel ) artiesten zijn kan je ze toch verder niet met elkaar vergelijken?

avatar van Norrage
Snap het geklaag niet zeg, wat een ontzettend sterk, vrolijk, leuk album zeg. Een hele vooruitgang op het al hele geslaagde Springlevend.

avatar van dix
dix
Kik
* Klik*
Kliko

vigil schreef:

Hahaha schei toch uit man. Lohues met dat niet verstaanbare gebrabbel. Wie doet mien wat wie doet mien wat.

SOAD schreef:

sorry dan man...

vigil schreef:

sorry dan man...

Excuses aanvaard man.

avatar van Norrage
Ik snap de kritieken niet, want ik vind dit een weergaloos sterk album dat wellicht zelfs wel als klassieker kan worden bestempeld:

----

Nederlandstalige muziek krijgt om een of andere reden vrij snel het stempel "stom", "vervelend" of "tenenkrommend" van de muziekpuristen. Zeker als dat gecombineerd wordt met een stemgeluid dat niet standaard is; kijk maar naar een Roosbeef, een Spinvis, een Lucky Fonz III maar ook zeker het Rotterdamse accent van Dave Von Raven. Gelukkig zijn er ook veel liefhebbers van deze muziekstijl, en zeker ook van de band van Von Raven: The Kik. Waar die andere artiesten namelijk teksten schrijven die maar weinig mensen kunnen doorgronden, schrijft Von Raven de makkelijkste en meest hilarische teksten die je maar ken bedenken, en is het een hele kunst om een glimlach te onderdrukken. Debuut Springlevend was een lekkere no-nonsense jaren '60 rockabilly plaat, en tweede plaat 2 is ook jaren '60, maar is een crossover van nog heel wat andere genres.

Op 2 nog steeds veel ruimte voor upbeat rock & roll, simpele drum-ritmes, catchy piano en die simpele maar pakkende teksten zoals op Ik Doe Wat Ik Wil of De Zomer En Jou. Maar nu, en dat is een hele fijne uitbreiding, ook de toevoeging op veel nummers van jazzy blazers (van Benjamin Herman en New Cool Collective), spacy orgel of psychedelische gitaar-solo's. De crooner-ballad Schilderstraat is The Kik op zijn best en verrassendst met een stemgeluid van Von Raven dat opvallend genoeg zeer geschikt is voor deze stijl, en Katwijk aan Zee kent lekkere surf-geluiden en zelfs dwarsfluit en doet denken aan de Beach Boys. Ook de hilarische teksten zijn nog steeds aanwezig, "Cupido, Cupido loop naar de maan" op Cupido, of de ode aan de gitaarspelende kat Erik op Erik waarmee je kan praten "maar niemand gelooft het want niemand verstaat het". Die laatstgenoemde, tevens de afsluiter van het album, wordt zelfs geëindigd met een ongekende instrumentale outro; een duidelijke (maar kennelijk toevallige) knipoog naar I Want You (She's So Heavy) van The Beatles.

Waar Springlevend lekker was, bij vlagen hilarisch en heerlijk recht door zee gaat The Kik met 2 net een stapje verder. Het geluid is veelzijdiger, muzikaler en jazzier. Dat maakt het album sterker, gelaagder en bovenal bijzonderder. Combineer dat met het nog steeds fantastisch foute Rotterdamse accent van Von Raven en zijn gort-droge teksten en karakter en we hebben hier simpelweg een heerlijke nederpop klassieker te pakken.
Pat-sounds: The Kik - 2 (2014) - pat-sounds.blogspot.nl

Aks
maxinator schreef:
Wat heeft the Kik nou weer met Weezer te maken?

Terug naar de 50 en 60 jaren muziek, zoals het nummer Weezer - Buddy Holly.

SOAD schreef:

Wie doet mien wat etc. is 10 albums geleden. Inmiddels is er wel wat veranderd. De Kik is hoogstens leuk voor op een gratis festival, maar daar blijft het dan ook wel bij.

herman schreef:

Heb je dit plaatje al beluisterd dan?

Ik heb hem voor een deel beluisterd ja en ben ook bekend met hun vorige album en The Madd. Daarbij vorig jaar ook twee keer live gezien en tegenwoordig zie je ze ook voortdurend op tv. Amusante beatmuziek hoor, maar meer dan een gimmick vind ik het eigenlijk niet.

Wat is Erik toch een ongelooflijke bazentrack.

avatar van Marty McFly
Aks schreef:

Terug naar de 50 en 60 jaren muziek, zoals het nummer Weezer - Buddy Holly.

Wat een onzin dit. "Buddy Holly" heeft muzikaal gezien toch niets, maar dan ook helemaal niets, met de jaren '50 en '60 te maken?

avatar van spoiler
Wat mij betreft een groeiplaatje. Klink erg lekker na wat luisterbeurten!!

avatar van IMPULS
Hapklare, prettige vrolijkheid en meer aandacht voor diversiteit in de arrangementen. Ook productioneel een stap voorwaarts.
Anderzijds zijn een aantal composities wat minder scherp en puntig qua melodie dan bij hun eersteling.
Tis evenwel een stap verder. Leuke muziek en von Raven's teksten zijn geestig geconstrueerd.

avatar van SemdeJong
Ga het album nog wel een paar keer beluisteren maar tot op heden niet echt bijzonder.

avatar van WoNa
De eerste beluistering van 2 leidde tot het oordeel, eenplaatsvlieg, maar na de zomer nog eens meer te zijn gaan luisteren, viel dat toch wel mee. Op dat jazzy jaren 50 nummer na en de tekst van Erik, is er toch niet heel veel aan te merken op 2. Het is allemaal net iets minder uitbundig dan het gros van de nummers op Springlevend, maar live blijven de nummers van 2 moeiteloos overeind heb ik al gemerkt en maken de nummers van Springlevend des te leuker om te horen, zonder ook maar één minuut te storen. Integendeel, ze zijn een integraal onderdeel van het feestje. 2 heeft het uiteindelijk bijna helemaal en van de moeilijke tweede is niet echt sprake. Er is geen enkele reden om Zwanenzang letterlijk te nemen.

Lees hier het hele verhaal in WoNo Magazine.

Het concert in Haarlem was nogal spectaculair om meerdere redenen. Wil je daar meer over weten, klik dan hier.

Wo.

avatar van Peterjan
Gisteren naar een concert geweest van The Kik !
Dave van Raven heeft zelfs een compliment gemaakt over mijn Lennon shirt.

avatar van nlkink
Wij hadden Springlevend al in huis toen we van 2 gratis kregen van een vriend die danig teleurgesteld was in de tweede CD van The Kik.
Uiteraard hebben wij de CD een aantal keren beluisterd en ik kan enigszins begrijpen waar die teleurstellibg vandaan komt. Hij houdt niet van de liedjes met blazers, en dat zijn er nogal wat. Ook ik hou niet echt van blazers en vraag me af als hoe de liedjes hadden geklonken als gewoon uit was gegaan van de drums, gitaren en toetsen opstelling. Maar ik kan me ook voorstellen dat het voor een groep belangrijk is om het geluid wat te verbreden.
Overigens vind mijn vrouw 'm wel hardstikke leuk.

Ik heb The Kik pas leren kennen, n.a.v. hun eerbetoon aan Boudewijn de Groot. Een heerlijk plaatje dit! Lekker zomers, mooie melodielijnen, fijne samenzang en zó weggelopen uit 1968.