Een voordeel van de tienertijd was geldnood. De aanschaf van een cd werd afgewogen al betrof het een goed uit de primaire sector - en dit tijdens barre oorlogstijden (de barre oorlogstijden werden gekoppeld aan het vruchteloos verlangen naar het andere geslacht

)
Zo werd er over de middag met gefronste wenkbrauwen gediscussieerd over wat nu "essentiële popmuziek" was. In retrospectief was onze ernst aandoenlijk - voor een buitenstaander leek het waarschijnlijk alsof ons groepje midden in de Cuba-crisis van '62 verzeild waren, wanhopig op zoek naar een oplossing
Maar het was me wat - 600 à 719 Belgische franken spenderen aan een schijf met popliederen - dat geld mocht je niet achteloos over de balk gooien. Oh neen.
Het comité bestond uit drie leden: Piet, Matthias en ik. Matthias had een weergaloos oor voor nummers met moordmelodieën ("Wonderwall" merkte hij op voor iemand er ooit van hoorde), Piet wist altijd wat "in" was (Piet schafte zich trouwens steevast "The Independent" aan om indruk te maken op ons) - en ik had een oor voor "classic" pop/rock (The Beatles & The Rolling Stones waren me hoogstwaarschijnlijk intraveneus toegediend bij de geboorte

).
We waren een gemêleerd gezelschap - echte vrienden waren we niet - maar we waren verbonden door popmuziek. Toen we cassettegewijs kennis hadden genomen van "No Code" van Pearl Jam kwamen Piet en ik tot de conclusie "dat het toch maar pover gesteld was met die rockmuziek van tegenwoordig" (ik zei het al: waren we niet grappig?

).
Matthias' broer bezat echter een ceedee waar géén enkel minder nummer te bespeuren viel. De groep heette The Tragically Hip en had een paar jaar daarvoor opgetreden op T/W.
"Wauw! Wat een gave groepsnaam zeg: The Tragically Hip. Kun je die ceedee uitlenen?"
Dat kon, en zo namen Piet en ik kennis van "Fully Completely". En dient het gezegd dat we allebeide wég geblazen werden door die krachtige muziek - die nergens plomp klonk, maar waarvan iedere seconde nazinderde door de onweerstaanbare drive en die - ronduit cryptische zinnen van Downie.
"At the Hundreth Meridian? Wat bedoelt-ie daar in Godsnaam mee? Heb jij een idee, Piet?"
"Het heeft iets te maken met vliegtuigen, Ry Cooder en Amerika - méér weet ik niet."
Zo'n dertien jaar later heb ik nog steeds geen pasklaar idee - maar die muziek grijpt me nog even hard bij de lurven als destijds.
Vliegtuigen, Ry Cooder en Amerika - heeft een mens iets méér nodig?
Popplaten - wat zijn ze soms schandalig sentimenteel leuk.