een lichte tegenvaller dit 5e album van "Feat", dat in mijn beleving niet kan tippen aan hun eerdere 4 albums en niet het niveau haalt van hun klassiekers "Dixie Chicken" en "Feats Don't Fail Me Now".
Little Feat wordt wel 1 van de meest vernieuwende groepen uit de seventies genoemd en terecht, maar ik mis hier toch de magie en de samenhang van hun eerdere albums. de kwaliteit van de composities en de mindere inbreng qua songmateriaal van Lowell George zal ook een rol spelen. het lijkt erop alsof Lowell George de (muzikale) regie destijds steeds meer uit handen moest geven aan Paul Barrere en Bill Payne. hoewel er als vanouds uitstekend op wordt gemusiceerd, is het de kwaliteit van "The Last Record Album" niet ten goede gekomen.
op dit korte album staan slechts 8 songs, waarvan 3 "originals" van frontman Lowell George (3,6) en 8 co-written Richie Hayward. "Romance Dance" is een Barrere/Payne/Gradney compositie, 2) "All That You Dream" en 5) "One Love Stand" van Barrere/Payne en 4) "Day or Night" en 7) "Somebody's Leavin" beide Bill Payne nummers.
een pluspunt is dat Lowell George de meeste lead vocals voor zijn rekening nam, zijn geweldige stemgeluid horen we op tracks 2,3,5,6 en 8. op tracks 1 en 4 delen Paul Barrere en Bill Payne de lead vocalen.
hoogtepunten zijn de prachtige LG ballad "Long Distance Love" (wat een melodie), "One Love Stand" waar Lowell George er op slide lekker op los soleert en het funky "Mercenary Territory", een 3-tal nummers die toe te voegen zijn aan hun klassiekers.
"Romance Dance", "All That You Dream" en "Day or Night" zijn bovengemiddeld goede songs, maar geen toppers.
"Somebody's Leavin" maar ook de LG track "Down Below the Borderline" zijn w.m.b. de mindere tracks.
het Paul Barrere nummer "Hi Roller" oorspronkelijk opgenomen voor dit album, zou 2 jaar later verschijnen op de opvolger "Time Loves a Hero". het zesde en laatste echte "Feat" album met net iets beter songmateriaal, waarop alles ondanks de mindere inbreng van LG wel op zijn plek viel.
van deze 6 albums ervaar ik dit "Last Record Album" als hun meest wisselvallige.
Album werd geproduceerd door Lowell George
Kenny Gradney: bass
Richard Hayward: drums, vocals
Bill Payne: keyboards, synthesizers, vocals
plus:
John Hall: guitar (track 2)
Linda Ronstadt: backing vocals (track 2)
Valerie Carter, Fran Tate: backing vocals (tracks 3 & 5)