Underworld - 1992-2002 (2003)

Dance / Electronic
Label: Junior Boy's Own

1. Bigmouth (10:08)
  2. Dirty (10:18)
  3. Mmm Skyscraper... I Love You (13:14)
  4. Rez (9:57)
  5. Spikee (12:29)
  6. Dirty Epic (9:59)
  7. Dark and Long (10:53)
  8. Cowgirl (8:30)
  9. Born Slippy .NUXX (7:34)
  10. Pearls Girl (9:37)
  11. Jumbo (6:59)
  12. Push Upstairs (The Full Length of It) (6:09)
  13. Moaner (10:22)
  14. Shudder / King of Snake (9:30)
  15. 8 Ball (8:54)
  16. Two Months Off (9:10)
  17. Born Slippy .NUXX [2003 Edit] * (3:58)
  18. Born Slippy .NUXX [Atomic Hooligan Mix] * (7:19)
  19. Born Slippy .NUXX [Paul Oakenfold Mix] * (8:11)
Dit album was voor mij een mooie manier om eens uitgebreid kennis te maken met Underworld. Er zit veel afwisseling in de verschillende nummers, waardoor de twee cd's zich gemakkelijk achter elkaar laten beluisteren. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat bepaalde nummers beter bij me in de smaak vallen dan andere. Echt geniaal vind ik daarbij Rez, Cowgirl, Dark and Long en (alweer in iets mindere mate) Jumbo.

Hele mooie verzamelaar

Ik heb laatst ook eens flink wat nummers van deze groep beluisterd en moet zeggen dat ik het grotendeels erg saai vind. Het zal wel aan mij liggen maar ik zie niet in waarom iedereen hier zo mee weg loopt. Born Slippy en Push Upstairs zijn mijn favo nummers, een magere 3*

avatar van Onderhond
De hitjes zijn leuk, maar wanneer er gewoon wat gezongen wordt is Underworld erbarmelijk. Een Dirty Epic is een stevig dieptepunt, en zo zijn er wel meer.

1.5* voor Rez, Born Slippy, en in mindere mate Two Months Off.

avatar van Gyzzz
Mooi verzamelalbum, ik kende vrij weinig van Underworld, en het feit dat deze 3 pond was in Engeland zorgde ervoor dat ik het eens ging uitproberen.
Daarbij moet ik wel zeggen dat ik disc 1 stukken beter vind dan disc 2. Op disc 2 zijn alleen Cowgirl en Born Slippy echt noemenswaardig.
Toch wel 4 Sterren.

Onderhond schreef:
Dirty Epic is een stevig dieptepunt, en zo zijn er wel meer.

Mijn favoriete Underworld-nummer, en daarin sta ik niet alleen in de wereld. Maar goed, er is op jou ook geen pijl te trekken.

Paalhaas schreef:

Paalhaas...we zijn het eens. Het moet niet gekker worden

avatar van Onderhond
Waarom is er op "mij geen pijl te trekken" ? Mijn muzieksmaak is anders best eenvoudig, en niet echt moeilijk te raden.

Onderhond schreef:

Klopt, elektronische muziek, bij voorkeur met fikse break beat, is misschien een goede omschrijving? Correct me if I'm wrong. Maar mijn opmerking was eigenlijk zo bedoeld: Je hebt een erg onorthodoxe muzieksmaak (dat mag ik toch wel stellen?) en als je dan een 'normale' groep enigszins waardeert zoals hier, dan vind je één van de algemeen hoog gewaardeerde nummers weer een tragisch dieptepunt. Ik vond dat gewoon even tekenend voor de manier waarop ik onmogelijk in jouw muzikale belevingswereld kan kruipen. Dat pijlen trekken is dus meer op mij persoonlijk gericht, al kan ik me erg goed voorstellen dat er meer mensen zijn die zich in deze omschrijving kunnen vinden.

avatar van Onderhond
Die "break beat" is nergens voor nodig, zolang het maar zo electronisch mogelijk klinkt. Wat daar niet bijhoort zijn bijvoorbeeld onbewerkte (mannelijke) vocals zoals in Dirty Epic .

Was me ook helemaal niet bewust dat dit één van Underworld's "algemeen gewaardeerde nummers" was. Toch niet bij de mensen waar ik meestal bij rondhang

Onderhond schreef:

Het feit dat-ie op deze compilatie staat, is natuurlijk al een kleine hint.

Mja, op muziekfora als deze kom ik aanhangers van dat nummer tegen, maar verder...

Ik ken eigenlijk vooral mensen die Born Slippy vet vinden en de latere singles.

avatar van Jordy
Vreemd toch dat Born Slippy zo'n succes was. Hoewel erg lekker vind het niet in de buurt komen van de beste Underworld-tracks, en ik kan het ook niet echt commercieel noemen ofzo.

Het komt door Trainspotting, denk ik. Ik vind het ook maar een saai nummer eigenlijk.

avatar van Onderhond
Gewoon één van het grootste "fuifnummers". Ook één van de weinige waar een echt leuk opgewekt melodietje inzit, iets wat in die tijd (rave etc) wel belangrijk was. De rest van Underworld kan nog wel eens wat bedrukt en duf overkomen, niet iets waar de meeste electronic liefhebbers van die tijd op zaten te wachten, helemaal niet de mainstream.

avatar van VanDeGriend
Tja ..Born Slippy ook best leuk maar vind ik eigenlijk een net iets te makkelijk nummer.

Dirty Epic is voor mij met een straatlengte voorsprong het beste Underworld nummer. Net zo als Dubnobass met straatlengte voorsprong het beste Underworld album is. Melancholie koppelen aan dansbaarheid is weinigen gegeven. Het is ze daarna ook niet echt meer gelukt.

avatar van gemaster
Born Slippy is vooral zo'n succes omdat het een lekker beuknummer is. Het staat ook niet voor niets op 1 in de ID&T Top 500. Overigens vind ik het een geweldig nummer, het moment dat de bass erin komt is echt heerlijk.

avatar van brooklyn
VanDeGriend schreef:

Ik zou 'Second Toughest' nog eens beluisteren.

brooklyn schreef:

Ik zou 'Second Toughest' nog eens beluisteren.

Zondermeer prima plaat.

VanDeGriend schreef:
Melancholie koppelen aan dansbaarheid is weinigen gegeven.

Da's een feit, en Underworld is volgens mij in die discipline nooit veel verder gekomen dan gezeur koppelen aan saaie beats.

Heb ze live gezien, en zolang de melodie blijft overheersen is het erg leuk allemaal, maar die zingende vent zouden ze van mij zo van het podium mogen sleuren.

avatar van Gyzzz
Ik vind Bigmouth, en vooral Cowgirl de grote uitschieters van Underworld.

avatar van Lennonlover
zaalige cd! met als uitschieter 2 months off!

avatar van monique
ik vindt JUMBO een geweldig nummer het hele album is geweldig maar dit nummer schiet er echt uit

avatar van Hans Brouwer
monique schreef:

Monique ken je "Everything Everything" en "Beaucoup Fish". Zo ja, wat vind je daar dan van??
Dit album is inderdaad een prima verzamelaar waar ik graag 4* aan geef

Groeten, Hans

avatar van Jordy
Hele fijne verzamelaar inderdaad, vooral ook omdat er genoeg (erg) goede dingen op staan die niet op de reguliere albums te vinden zijn. Vooral als je de "normale" Second Thoughest hebt, zonder Rez en Born Slippy.

Ik keek erg op van Spikee, wist van het bestaan niet af. Geweldige track, die helaas iets te lang doorgaat.

avatar van MJ_DA_MAN
Ik ken het nummer Two Months Off van een bekend voetbalspel van een aantal jaren geleden, en dat nummer vond ik werkelijk een ontzettend lekker nummer.

avatar van monique
hoi hans jazeker ken ik "beaucoup fish daar staat jumbo ook op ja het zijn allemaal goede albums van underworld

maar bedankt voor het advies hans

groetjes Monique

avatar van Bert Wasbeer
De live-plaat vind ik nog net iets beter maar ook dit is geweldig. Hoewel ik meestal een album beter vind dan een verzameling singles komt Underworld er wel mee weg. Nu zijn de singles ook bijna allemaal een minuut of tien lang...
Een van de weinige techno-acts die ik echt te gek vind. Jammer dat er de laatste vijf jaar weinig meer gebeurt.

avatar van cddrive
geweldige verzamelaar; voor mij vooral DE muziek voor in de auto!!