menu

R.E.M. - Unplugged 1991 / 2001: The Complete Sessions (2014)

mijn stem
3,90 (50)
50 stemmen

Verenigde Staten
Rock / Pop
Label: Rhino

 1. Half a World Away (3:58)
 2. Disturbance at the Heron House (3:47)
 3. Radio Song (4:19)
 4. Low (5:09)
 5. Perfect Circle (4:13)
 6. Fall on Me (3:21)
 7. Belong (4:30)
 8. Love Is All Around (3:22)
 9. It's the End of the World as We Know It (And I Feel Fine) (4:36)
 10. Losing My Religion (4:53)
 11. Pop Song 89 (3:28)
 12. Endgame (3:41)
 13. Fretless (5:33)
 14. Swan Swan H (3:00)
 15. Rotary Eleven (1:48)
 16. Get Up (2:53)
 17. World Leader Pretend (4:57)
 18. All the Way to Reno (You're Gonna Be a Star) (4:27)
 19. Electrolite (4:05)
 20. At My Most Beautiful (3:25)
 21. Daysleeper (3:12)
 22. So. Central Rain (I'm Sorry) (4:05)
 23. Losing My Religion (4:43)
 24. Country Feedback (5:25)
 25. Cuyahoga (4:30)
 26. Imitation of Life (4:12)
 27. Find the River (3:59)
 28. The One I Love (3:33)
 29. Disappear (4:00)
 30. Beat a Drum (4:27)
 31. I've Been High (3:20)
 32. I'll Take the Rain (5:36)
 33. Sad Professor (4:29)
totale tijdsduur: 2:14:56
zoeken in:
avatar van west
4,0
Op Record Store Day kwam dit dubbel (MTV) Unplugged concert uit als 4 LP boxset. Het was helaas gelimiteerd tot 2500 exemplaren wereldwijd, in Utrecht had Plato er één, waardoor je er zo naast greep. Het leidde vervolgens tot het vragen van absurde prijzen op o.a. Ebay & Amazon. Gelukkig vond ik een beschikbare download en vanaf 19 mei is er een dubbel CD.

Op de eerste 2 LP's / CD staat het 1991 concert, op LP 3 & 4 / de tweede CD het concert uit 2001. Natuurlijk klinkt het allemaal goed. R.E.M. is een uitstekende live-band. Maar toch vind ik niet elk nummer even sterk. Soms klinkt het een beetje vlak. Daartegenover staan een flink aantal prachtige (semi-) unplugged uitvoeringen van bekende en wat 'kleinere' songs.

Bij het concert uit 1991 heb ik het dan bijvoorbeeld over het werkelijk briljante Low, het mooie Fall On Me & het lekkere It's the End of the World en bij het concert uit 2001 over nummers als het fraaie Electrolite, het sterke So. Central Rain, het briljante Country Feedback, het mooie Find the River & het fijne The One I Love, met een mooi ander arrangement.

Opvallend genoeg vind ik het niveau van het tweede concert wat hoger liggen. Wat trouwens erg jammer is, is dat ze hun fantastische uitvoering van U2's One uit 1991 hebben weggelaten.
Gemiddeld heb je dan alles bij elkaar een echt goed dubbel album, maar als je songs gaat selecteren dan kom je toch een niveautje hoger uit, wat deze release de moeite meer dan waard maakt.

avatar van vigil
4,5
Dit is idd een RSD release, hoe deze site dan bij releasedatum 19 mei komt ...

Ik zou dit trouwens wel op cd willen hebben dus hopelijk brengen ze het ook nog gewoon uit. Rond de release van Out of Time en Automatic brachten ze veel cd-singles uit met ook allerlei akoestische versies. Ik denk (maar dat weet ik niet zeker) dat er ook wel van die cd-singles hierop staat.

avatar van west
4,0
Onder 'statistieken' hebben ze beide data vermeldt, maar ik had als datum inderdaad 19 april opgegeven.

Ik heb die CD-singles ook, maar als ik het goed heb staan die nummers hier niet op. Sommige van die nummers zijn ook weer semi-unplugged (overigens wel erg goed!). Dit zijn andere versies, volgens mij van 2 MTV Unplugged concerten.

Hier de 'audition' setlist voor het MTV concert. Het zijn inderdaad de eerste 17 nummers hier:
R.E.M. Concert Setlist at SIR Studios, New York on April 9, 1991 | setlist.fm

En inderdaad is ook het tweede concert het complete MTV concert (wel de beste uitvoeringen):
R.E.M. Concert Setlist at MTV Studios, New York on May 21, 2001 | setlist.fm

avatar van herman
De singles die ik heb bevatten wel live-nummers van diverse concerten (zelfs uit dezelfde maand als de unplugged in 1991), maar niet van MTV Unplugged. Ik herinner me het concert van MTV en heb/had het op VHS. Erg mooi inderdaad. Nooit geweten dat ze het in 2001 nog eens hebben gedaan, maar toen was mijn interesse in R.E.M. ook wel tot op het nulpunt gezakt.

Apart hoesje trouwens, met VHS-filter?

avatar van west
4,0
Wat is een VHS-filter?

Ik vind het wel een heel geinige hoes.

avatar van vigil
4,5
Ja ik vind het ook wel een mooie hoes. Er werden in die tijd wel meerdere cd singles uitgebracht. Die zogenaamde amerikaanse jewelcases zijn daarin wel het interessanst. Jammer alleen dat sommige nummers meerdere keren voorbij komen. Natuurlijk wel andere versies (akoestisch of gewoon live) maar toch

avatar van herman
west schreef:
Wat is een VHS-filter?

De hoes ziet er een beetje alsof je naar een oude versleten videoband aan het kijken bent. Zeker met die 'storing' bovenin beeld.

avatar van west
4,0
Oh ja, nou weet ik het weer. Dat is best wel lang geleden: 1991 of zo?

avatar van vigil
4,5
Vanaf 19 mei is deze idd te koop op dubbel cd

avatar van thetinderstick
4,0
Ow, dit is toch wel een fijn hebbeding. Die Unplugged sessies zijn toch altijd wel bijzonder.
Mooi ook dat er zo weinig overlap is in beide sessies (volgens mij is alleen Losing My Religion 2x gespeeld). Deze komt op mn verlanglijst

avatar van IntoMusic
En ik maar denken (vooral door de hoes) dat dit een bootleg was toen deze beschikbaar was voor download. Binnengehaald en net nu ik het wil beluisteren blijkt het een origineel te zijn. Mooie setlist en de eerste songs zijn al erg goed.

avatar van Rudi S
4,0
Zul jij binnenkort de rekening wel krijgen

woordenaar
R.E.M. Unplugged. Dit is nu precies waarom ik op een gegeven moment gestopt ben naar R.E.M. te luisteren. Van intrigerende alternatieve rock muziek naar gezapige popmuziek. Hier op unplugged is het de gezapigheid die heerst. Conga's, ukulele, gitaartje, netjes gezongen, netjes geklapt.

avatar van TEQUILA SUNRISE
4,0
Dit lijkt me een bijzonder interessant album, komt absoluut op mijn lijst aan te schaffen platen!

avatar van west
4,0
woordenaar schreef:
R.E.M. Unplugged. Dit is nu precies waarom ik op een gegeven moment gestopt ben naar R.E.M. te luisteren. Van intrigerende alternatieve rock muziek naar gezapige popmuziek. Hier op unplugged is het de gezapigheid die heerst. Conga's, ukulele, gitaartje, netjes gezongen, netjes geklapt.


Dan heb jij niet beide complete concerten geluisterd. Heel wat songs, zeker bij het concert uit 2001, zijn absoluut niet gezapig. Integendeel, door andere arrangementen en een intense uitvoering komen ze erg mooi uit de verf.

woordenaar
Ik heb het album wel degelijk uitgezeten, en ik blijf het gezapig vinden en allemaal veel te braaf.

avatar van west
4,0
Wat betreft sommige nummers van het eerste (1991) concert ben ik het wel met je eens.

avatar van John Self
Niet erg overtuigend. Iets te bedaard en te gelijkmatig. Ik hoor veel liever hun Live in Dublin. REM is begonnen als garagebandje met verschillende muzikale invloeden. Dat hoor je hier niet terug. Stipe is ook niet goed bij stem of bij zang eigenlijk.
Voor wie het niet wist, hij gebruikt een effect op zijn stem, het trillen ervan, de vibrato komt uit een doosje. Daar kwam ik achter tijdens hun Vredenburgconcert, long, long time ago. Stipe wilde iets vertellen maar het effect stond nog aan. Neemt niet weg dat hij een van de mooiste stemmen uit de pophistorie heeft.

avatar van TEQUILA SUNRISE
4,0
Erg mooie live unplugged dubbelaar van REM met enkele verrassende uitvoeringen zoals Disturbance At The Heron House, Get Up, Pop Song 89 & The One I Love.
Met het optreden uit 1991 was ik bekend, echter heb ik nooit geweten dat men in 2001 op herhaling ging.
Overigens vind ik het optreden uit 2001 iets beter, de band komt daar live wat beter tot zijn recht. Hoogtepunt van deze 33 songs blijf ik toch wel Country Feedback vinden wat origineel al bijzonder fraai is natuurlijk.
Michael Stipe blijft een meesterlijk zanger, doodzonde dat de band niet meer actief is maar dit is een mooie zwanenzang.

avatar van Rogyros
4,0
Ik heb een redelijk matige download van beide concerten. Maar de uitvoering van de muziek vond ik altijd erg goed. Vanwege de slechte geluidskwaliteit luister ik het niet heel erg veel. Mijn inschatting is dat ik dit vier sterren zou geven. Maar ik heb de cd besteld. Bij wowhd.nl, dus dat duurt nog wel even.

Ik wacht met het geven van sterren tot ik de cd heb. Ik ben erg benieuwd, vooral naar de ongetwijfeld betere geluidskwaliteit dan ik nu heb. Ik vond REM unplugged altijd erg goed uit de verf komen.

avatar van thetinderstick
4,0
Prachtige unplugged registraties van R.E.M.
Hoewel ik het vroegere werk van R.E.M. beter vind, bevalt de tweede sessie uit 2001 mij het best. Deze klinkt wat voller en wat dynamischer. Daarop staan bijzonder mooie uitvoeringen van ondergewaardeerde (album)tracks als 'Beat a Drum', 'I've Been High', 'Sad Professor', 'Find the River' en 'Country Feedback'.

De sessie uit 1991 mag er ook zijn met als persoonlijke favorieten: 'Half a World Away', 'Perfect Circle' en 'Fretless', 'Fall On Me' en 'Swan Swan H'.

Een mooie toevoeging aan mijn R.E.M. collectie !

avatar van Rogyros
4,0
Ik vind beide sessies prachtig, maar ik heb juist een voorkeur voor de 1991. Daar zingt Stipe wat krachtiger en ik vind de bongo's prachtig. Past er helemaal bij. Bij Losing My Religion vind ik het verschil daarin duidelijk. De bongo's van 1991 en de manier waarop Stipe het nummer zingt vind ik mooier dan bij 2001. Ook daar is het mooi, maar ik vind dat Stipe zijn stem wat meer in de verdrietige, melancholische modus zet. Ik vind het wat moeilijk te omschrijven. Hij maakt de tonen wat langer en wat kwetsbaarder. Het krachtigere zingen bij Losing My Religion 1991 raakt mij meer.

Daarnaast vind ik Fall On Me, Perfect Circle, It's The End Of The World, Low en Swan Swan H gewoonweg schitterend gebracht.

Maar 2001 is ook een hele fijne registratie en ze doen niet veel voor elkaar onder. Daysleeper, Country Feedback, The One I Love en I'll Take The Rain zijn mijn favorieten. Toch merk ik dat ik 1991 vaker draai.

Een prachtige registratie van R.E.M. Unplugged. Echt schitterend. Jammer overigens dat de cover One van U2, die in de 2001 sessie is gespeeld en gezonden niet op deze registratie is gekomen.

avatar van Bonk
4,0
Rogyros schreef:
Jammer overigens dat de cover One van U2, die in de 2001 sessie is gespeeld en gezonden niet op deze registratie is gekomen.


Fijn dat je daar even op wees. Meteen maar even opgezocht, want die kende ik nog niet. Is inderdaad een erg fijne versies met die bongo's als fijn ritme en Michael Stipe zingt het erg mooi. Alleen de tweede stem van Mike Mills hoeft niet zo nodig voor mij (maar daar heb ik wel vaker last van). Zonde dat deze niet op de plaat gekomen is.

avatar van west
4,0
11 maanden terug op Record Store Day werden beide Unplugged sessie limited tot 2500 exemplaren op LP wereldwijd uitgegeven en verkocht voor heel veel geld. Vlak daarna bleek dat er in mei toch ook een dubbel cd release was. Later volgden toch beide Unplugged concerten op dubbel lp. Die dubbel lp's zijn sinds kort in prijs verlaagd tot 17,99 euro. Ben ik blij dat ik geen exemplaar te pakken kreeg op RSD '14.

avatar van vigil
4,5
Ja, best een vreemd verhaal. Ik zag de LP's zelfs al voor 14,99 staan.

avatar van vigil
4,5
en drie maanden later de dubbel cd bij Media Martk voor een zeer mooie prijs van 7,99!

Een 5- voor het 1991 (Het toen erg populaire Love is all Around had van mij niet gehoeven) gedeelte en een 4+ voor de 2001 liedjes, of te wel een zeer nettte 4,5*

avatar van west
4,0
7,99 voor de dubbel cd: een prijsinfarct!

avatar van Funky Bookie
4,5
Erg goede dubbelaar.
Ik merk dat ik ook een voorkeur heb voor 1991, maar dat kan ook komen omdat ik die al jaren ken, waar de sessie van 2001 voor mij nieuw was.
Ik vind Stipe in 1991 vooral beter bij stem. Dat kenmerkende melancholische zit er uitstekend in, waar in 2001 zijn stem wat meer kraakt.


avatar van rkdev
4,0
Draai deze zojuist weer en verbaas me wederom wie toch ooit heeft besloten om het briljante 'Fretless' niet op 'Out of Time' te plaatsen !? Een van hun mooiste nummers in mijn ogen.

avatar van harm1985
4,0
Leuke Unplugged plaat die vooral de moeite waard is voor het concert uit 1991. Het concert van 2001 eindigt een klein beetje teleurstellend met vier nummers van Reveal, één van hun mindere albums.

Toch valt er genoeg te genieten, zoals Disturbance at the Heron House, So. Central Rain, Fall on Me, Swan Swan H., Country Feedback en Cuyahoga.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:42 uur

geplaatst: vandaag om 03:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.