Sündenklang is het soloproject van zanger Martin Soer, die bekend is van zijn hoofdband
Stahlmann - MusicMeter.nl. Waar
Stahlmann het vooral moet hebben van harde industriële ritmes in de stijl van
Rammstein,
Oomph en
Eisbrecher is
Sündenklang een stuk poëtischer en melancholischer.
Smaakvolle arrangements waarbij meer nadruk ligt op toetsen dan op gitaren voeren de boventoon en alles wordt gedaan om het gegrom, gemompel en geschreeuw van Soer goed tot zijn recht te laten komen. Pop elementen voeren de boventoon maar slappe hap is dit zeker niet. Met een intensiteit van heb ik jou daar maait Soer om zich heen. Hij schreeuwt het uit over mislukte relaties, klinkt gevaarlijk als het gaat om religiekritiek maar kan ook prima uit de voeten met romantisch werk zoals het wonderschone
Die Sehnsucht Tanzt
Net als bij de opvolger
Sündenklang - Jahresringe (2020) - MusicMeter.nl laat Soer horen dat hij een karaktervolle zanger, tekstschrijver en songschrijver is, die meer kan dan alleen harde industrial metal maken.
Persoonlijke favorieten zijn de zware opener
Lieber Sterben waarbij de toetsen en de gitaren door de boxen knallen en Soer extra zwaar aanzet waardoor je de bevlogenheid in elke noot van het nummer kunt horen. Een ander hoogtepunt is de smaakvolle ballade
Die Sehnsucht Tanzt. Hier laat Soer een meer romantische kant horen en ook die stijl, past prima bij zijn stem.
Het hele album klinkt in mijn oren bijzonder bevlogen en urgent. Over elke noot op deze plaat is nagedacht en de volledige artistieke vrijheid is voortdurend voelbaar. Dit is duidelijk een passieproject van een liefhebber. Luister maar eens naar de intensiteit waarmee nummers als
Brief an Gott of
Krieger worden gebracht. Soer spuugt hier de teksten letterlijk uit en laat hier een gezicht zien dat hij nog nooit bij Stahlmann heeft getoond. Het is een mooie samensmelting van maatschappij kritiek en opgekropte frustratie die wordt gebracht met een hoge muzikale intensiteit die ik maar zelden bij vergelijkbare acts heb gehoord.
Tränenreich is een zeer geschikt album voor luisteraars met een melancholische ziel die geen moeite hebben met de Duitse taal. Liefhebbers van de eerder genoemde bands die het niet erg vinden om wat gas terug te nemen, zullen met dit debuut van
Sündenklang een pareltje in huis halen.
Voor mij zijn de twee platen van
Sündenklang een van de grootste ontdekkingen van het afgelopen jaar.