Lol Creme/Kevin Godley - Consequences (1977)

Label: Mercury

5. Buriel Scene (3:08)
  6. Sleeping Earth (6:43)
  7. Honolulu Lulu (0:59)
  8. The Flood (10:20)
  9. Five O Clock in the Morning (3:56)
  10. Dialogue (1) (4:07)
  11. When Things Go Wrong (3:44)
  12. Dialogue (2) (6:43)
  13. Lost Weekend (4:50)

met Sarah Vaughan

14. Dialogue (3) (6:25)
  15. Rosie (3:07)
  16. Dialogue (4) (1:07)
  17. Office Chase (2:34)
  18. Dialogue (5) (4:17)
  19. Cool, Cool, Cool (2:53)
  20. Dialogue (6) (0:07)
  21. Cool, Cool, Cool [Reprise] (0:30)
  22. Dialogue (7) (0:47)
  23. Sailor (2:11)
  24. Dialogue (8) (5:11)
  25. Mobilization (1:45)
  26. Dialogue (9) (2:12)
  27. Please, Please, Please (1:57)
  28. Dialogue (10) (5:50)
  29. Blints Tune (Movements 1-17) (14:18)
avatar van citizen
De muziekpers was in 1977 niet enthousiast, al ging het hier om het debuut van het brein van 10cc. Met veel poeha gepresenteerd, maar het bleek commercieel een misser van formaat en ook artistiek was het om te huilen, volgens de mensen die het weten konden. Een conceptalbum over de vernietiging van de wereld uitbrengen in een tijd waarin de punk opkwam. De stijl waarvan de vele fans niet zitten te wachten op subtiliteit in woord en muziek. Allemaal redenen om deze plaat te haten. Maar is dat terecht, mag je je dan afvragen na ruim 30 jaar?
Ik vind van niet. Alleen al omdat dit een volstrekt uniek werkstuk is, omdat de muziek een ondergeschikte rol heeft t.o.v. het verhaal. Bijna geen songs dus, maar muziek ter ondersteuning van het verhaal. Heel veel dialogen, zoals je in de tracklist al ziet, met een strekking die zowel enigszins serieus, maar vooral hilarisch grappig en behoorlijk subtiel te noemen is. Ik ga hier niet in op verhaalinhoudelijke details, maar de naam die dit album heeft - het zou loodzwaar, bombastisch en pretentieus zijn - vind ik onterecht. Het is eerder frivool en spitsvondig...erg jammer dat het een vrijwel onvindbare titel is. Maar voor degenen die 'm ergens tegenkomen; niet twijfelen maar gewoon aanschaffen. Een genietbaar curiosum!

Dat hoorspel moet je gewoon een keer gehoord hebben. Maar ja, een keer is genoeg. Daarna hou je alleen de muziek over. Maar die is ook prima!
"Music From Consequences" hoef je niet naar op zoek te gaan, want dat is gewoon te weinig. Blint's Tune staat er niet op. Probeer het hele album te vinden.

De cd "Music from Consequences" is meer dan genoeg, als het je alleen om de muziek gaat. Zo innoverend vind ik de muziek overigens niet eens. "Five o´clock in the morning" lijkt op 10cc´s "Brand new day" en de cabareteske "Sailor" and "Honolulu Lulu" vertonen overeenkomsten met gedeeltes uit de lange 10cc-suite "One night in Paris". Beide 10cc-tracks staan op het album "The original soundtrack", dat ik al met al toch veel meer genieten vind dan welk album dan ook van Godley & Creme, wat toch wel een stel experimentele fröbelaars is. Luister maar eens naar "The flood". Hmmtsja, hiervoor moet ik wel in de stemming zijn, hoor (eens per 3 jaar ongeveer). Maar de andere genoemde tracks van "Music from Consequences" zijn wel pareltjes en wat mij betreft de hoogtepunten van dit bizarre werk. 3,5 ster.