Dan Wilson - Love Without Fear (2014)

Label: Ballroom

1. Love Without Fear (3:31)
  2. A Song Can Be About Anything (3:46)
  3. However Long (4:03)
  4. When It Pleases You (4:12)
  5. Disappearing (3:33)
  6. Too Much (4:09)
  7. Your Brighter Days (3:37)
  8. We Belong Together (4:32)
  9. Two (4:10)
  10. I Can Never Stay Mad at You (4:00)
  11. Even the Stars Are Sleeping (5:47)
avatar van musician
Het album besteld, maar heb het de eerste twee weken nog niet in huis, ben ik bang.
Wel onder de indruk van het vrolijke rocknummer (fraaie compositie) "A song can be about anything".

Ik heb verder helemaal geen verstand van Dan Wilson, geen flauw idee wie hij is zelfs, maar op basis van één zo'n nummer kan de cd blind worden aangeschaft.

avatar van Ducoz
musician schreef:

Dit is de meneer die 'Closing Time' zong, met Semisonic. Dat nummer ken je vast wel.

avatar van vigil
Semisonic, erg leuk bandje! De 1ste solo cd van deze man heb ik in de kast en op een keurige 4,0 staan. Dus er is eigenlijk geen reden te bedenken om dit album links te laten liggen.

avatar van musician
En Closing Time is inderdaad ook een sterk nummer, geen idee dat hij het was.

avatar van buckingham
Staat bij mij ook nog in de 'back order'. Ik ben erg benieuwd! Ook blind besteld n.a.v. a song can be about anything. Dit samen met het gegeven dat hij gewerkt heeft met dixie chicks en recent ook nog met P!nk, reden genoeg om aan te schaffen voor een zacht prijsje. Heeft ook nog 'someone like you' geschreven samen met Adele.

avatar van musician
Er zijn artiesten die op hun 53 geheel uitgeblust zijn en die volledig moeten teren op successen uit een roemrucht verleden.

Ik had niet ingeschat, dat Wilson ook al weer 53 is maar hij is daarentegen eigenlijk pas een paar jaar geleden begonnen. Een eerste solo project stamt uit 2007. En de band waar hij uit voortkomt, Semisonic, had voor het eerst iets uit in 1995.

Misschien heeft dat voordelen, laat bloeien. Zo had ik bij mijn eerste kennismaking met Wilson ook niet gedacht dat hij al 53 zou zijn. De muziek klinkt in ieder geval fris en gretig. De composities zijn mooi, de vocalen doen jeugdig aan. En hoewel duidelijke Amerikaanse melodieuze singer/songwriter mainstream rock, is er toch sprake van een vrij moderne sound.

Ik kan er derhalve vrij gemakkelijk mee door één deur. Voor mij alvast één van de betere albums van dit jaar.
Dit album zou ook zomaar eens heel mooi gevonden kunnen worden door liefhebbers van de Common Linnets, vooral waar Wilson harmony zingt met de zangeressen Sara Bareilles (Disappearing), Natalie Maines (Too much) en Missy Higgins op het epos Even the stars are sleeping.

avatar van vigil
Erg fijn album! Geen wereldschokkende release maar gewoon een album vol met fijne luisterliedjes en luchtige pop.

Niets mis mee op z'n tijd

avatar van milesdavisjr
Dan Wilson, met name bekend geworden als zanger van Semisonic. Een band die trouwens ook kortgeleden weer een album heeft uitgebracht.
Wilson lijkt zo weggelopen zijn van een campus bij een of andere Amerikaanse universiteit. Een type eeuwige student die wat is blijven hangen in een jeugdige vorm van naïviteit. Dat is allerminst een negatieve typering, het is puur datgene wat zijn muziek en zang bij mij oproept en dat levert soms mooie sfeerbeelden op. Wilson is geen wereldzanger, hij klinkt bij vlagen wat iel maar zijn zang roept ook wel sympathie op.
Een volledige plaat is teveel van het goede maar Wilson heeft wel degelijk compositorisch vernuft. Zeker in wat stemmiger songs zoals Two of However Long weet hij te overtuigen. De verhalenverteller weet je op zulke momenten aan zich te binden.
Echte toppers zijn de platen van Wilson niet, daarvoor is het geheel soms net te vlak of kleurt hij teveel binnen de lijntjes, onderhoudend is Love Without Fear echter wel.