The Geto Boys - Geto Boys (1990)

Label: Rap-a-Lot

1. Fuck 'Em (4:02)
  2. Size Ain't Shit (3:41)
  3. Mind of a Lunatic (5:04)
  4. Gangsta of Love (5:12)
  5. Trigga Happy Nigga (3:47)
  6. Life in the Fast Lane (3:25)
  7. Assassins (5:06)
  8. Do It Like It G.O. (4:25)
  9. Read These Nikes (3:37)
  10. Talkin' Loud Ain't Saying Nothin' (3:35)
  11. Scarface (4:55)
  12. Let a Ho Be a Ho (3:40)
  13. City Under Siege (4:27)
avatar van hiphopmaster
F#@*' Em is één van mijn meest favoriete track ooit. Deze agressieve track heeft echt alles: vette beats, strakke raps, heerlijke scratches, Tony Montana samples. Als je je agressie kwijt moet, draai deze!

In Size Ain't Shit wordt het bestaan van lilliputer Bushwick Bill besproken. Een groots nummer.....

Assassins en Scarface hebben een oldschool beat (in die tijd was dat al oldschool ja....). Deze nummers zal niet door iedereen worden gewaardeerd, maar ik vind deze echt dik.

En check de afsluiter! Die dekt de hele lading!

Ieder nummer loopt over van heerlijke beats, funk-invloeden, samples, scratches en strakke rhymes. Voor mij is dit album echt tijdloos, draai deze nog regelmatig. En ik heb hem al 17 jaar!

avatar van Stapler
Kwam deze niet uit op Def Jam?
Ik bedoel er staat Rap-a-Lot

avatar van MJ_DA_MAN
Volgens mij via beiden niet.

avatar van donmarko22
Dikke 4,5 voor deze klassieker....

avatar van mayhemblik
Wauw met zo een nummer zou iedere cd moeten beginnen, wat een agressie, en het gaat maar door.
Inderdaad een klassieker in z'n gerne! (schrijf je dat eigenlijk zo gerne?)

avatar van Frankie Boxcutta
Nee het is genre.....net 2 letters omgedraaid.

Je moet van dit album wel het origineel hebben want ze hebben in de loop der tijd een andere versie van "Gangsta of Love" erop gezet. De versie die erop stond toen hij uit kwam is stukken beter!!!

avatar van mayhemblik
Godzijdank heb ik het zieke origineel.

avatar van Kos
Kos
Wat is Mind of a Lunatic toch fucking geniaal. . .

avatar van Nr.4
Gruwelijke plaat. Keiharde teksten met toch genoeg variatie en goeie vondsten. Past ook mooi tussen de vele goede releases in die jaren.

avatar van Marty73
Fantastische plaat die heel wat stof heeft doen opwaaien toen het uitkwam. Ik weet nog dat Lotje IJzermans toendertijd zei in VPRO's Lola da Music dat 'ze serieus bang werd van deze gasten'
Dit was naar aanleiding van de lyrics van 'mind of a lunatic'.

De opener is hard en in your face, een soort 'Break Stuff van Limp Bizkit'. De beat is hard, de lyrics ook. De deliverance is vet..

Volgens mij is dit de grofste plaat uit de hiphop geschiedenis.. van lui waarvan ik werkelijk kan geloven dat ze niet sporen
Het goede eraan is de rauwheid... werkelijk nergens word hij gecensureerd, het is rauw van de straat. Precies zoals hiphop bedoelt is itt de nette synthesizer shit van vandaag de dag..

Een andere track waar ik aan moet denken die vergelijkbaar is met deze is die van Ice-T/Bodycount 'Cop Killer'. daar was ook zoveel om te doen

avatar van frolunda
Ik vind dit eigenlijk nog meer de Gangsta-hip hop klassieker dan Straight outta Compton.Geto boys heeft vettere beats,betere samples en ook de productie onder leiding van de onvermijdelijke Rick Rubin mag er wezen.Wel heeft N.W.A. de iets betere rappers maar dat wordt weer teniet gedaan door de 'verschrikkelijk over de scheef gaande" teksten die het erg (zeker niet voor iedereen) vermakelijk maken.
Daarnaast doet Al Pacino ook een flinke duit in het zakje want de Scarface samples vliegen je werkelijk om de horen.
Dat levert hiphop klassiekers op als City under siege en Fuck 'Em en iets mindere mate Mind of a Lunatic en Scarface maar eigenlijk is heel het album van een erg hoog niveau.
Één van mijn favoriete Rapplaten aller tijden,die overigens veel te weinig stemmen heeft.

Helemaal mee eens helemaal niets toe te voegen aan bovenstaande lofuitingen.Als ik heel eerlijk ben was NWA de grootste gangster groep, maar had ik altijd meer plezier bij het luisteren naar de Geto Boys. Gemiddelde rappers dat zeker, met uitzondering van Scarface, maar met zo'n authentieke en in your face deliverance dat dat helemaal niet uit maakt. Overigens is Scarface een van de meest ondergewaarde rappers aller tijden, die de echte juwelen op zijn solo album ps heeft staan. Het zou inderdaad tijd worden voor wat meer aandacht en sowieso meer waardering.

avatar van Linius
Deze groep krijgt de nodige aandacht in het nieuwe seizoen van Hip-Hop Evolution op Netflix. Erg blij dat ze erin zaten want wat een vet album is dit zeg. Heerlijke samples, goede teksten en dito flow. Heel vet!

avatar van Linius
Haha, heerlijk item. Als je dan ziet hoe ze er in 1990 mee omgingen en hoe anno 2018 Netflix deze jongens schetst in een documentaire. Groot verschil gelukkig.

avatar van Niek
Leuk om te zien ja. Google translate deed het ook nog niet zo goed toen; hoes --> gaten?..