Saga - Sagacity (2014)

Canada
Label: earMUSIC

1. Let It Slide (4:49)
  2. Vital Signs (3:27)
  3. It Doesn't Matter (Who You Are) (3:59)
  4. Go with the Flow (5:26)
  5. Press 9 (3:48)
  6. Wake Up (2:34)
  7. Don't Forget to Breathe (3:24)
  8. The Further You Go (4:04)
  9. On My Way (5:15)
  10. No Two Sides (3:58)
  11. Luck (3:39)
  12. I'll Be (6:21)
  13. Careful Where You Step [Live at SWR1 Rock Arena 2013] * (4:37)
  14. Mouse in a Maze [Live at SWR1 Rock Arena 2013] * (5:50)
  15. You're Not Alone [Live at SWR1 Rock Arena 2013] * (6:08)
  16. The Cross [Live at SWR1 Rock Arena 2013] * (3:53)
  17. Scratching the Surface [Live at SWR1 Rock Arena 2013] * (6:26)
  18. Humble Stance [Live at SWR1 Rock Arena 2013] * (5:51)
  19. On the Loose [Live at SWR1 Rock Arena 2013] * (5:07)
  20. Wind Him Up" [Live at SWR1 Rock Arena 2013] * (5:53)
  21. Don't Be Late (Chapter Two) [Live at SWR1 Rock Arena 2013] * (7:35)
Ozric Spacefolk
Op de website van Earmusic staat 27 juni als releasedatum maar Saga zegt zelf 6 juni. Nochtans is dit voor mij de release van het jaar.

avatar van southernman
ben benieuwd

avatar van Fishman1964
heb wat voorproefjes gehoord....ben een Saga fan maar ai, klinkt mij tot dusverre als 13 in een dozijn...

Ozric Spacefolk
Ik lees juist dat er weer een hoop experimenten op de plaat voorkomen..

En wat is 13 in een dozijn? Voor Saga-begrippen, of in het algemeen?

avatar van Fishman1964
@Ozric, voor Saga begrippen....het klinkt mij allemaal als "alles nog een keer van hetzelfde", in de oren.
Kan me vergissen omdat ik slechts enkele fragmenten heb gehoord

Ozric Spacefolk
Dat had ik met Marathon en 20/20 een beetje. Maar het kan ook zo maar zijn dat ze met een lekker experimentele plaat komen.

Het is wel de eerste plaat met Mike Thorne. Ik ben erg benieuwd. Ergens vandaag heb ik hem binnen en zal ik het eens flink gaan luisteren. Ik heb er zin in!!!

avatar van vigil
Ozric Spacefolk schreef:

Vandaag in de winkels! Er is ook een versie met een heel live concert er bij, dus een 2 disc versie voor een paar eurotjes meer.

vigil schreef:

Ik haal de 2 disc versie nu binnen. Heerlijk. De live-nummers zijn intussen wel done-to-death, maar The Cross op, één van de vergeten parels uit de jaren 90.....

Ozric Spacefolk
Het is een erg experimentele plaat geworden, niet zoals Pleasure and the Pain, maar toch roept het een beetje die associatie op.

In plaats van dat Saga de zoveelste herhalingsoefening doen, lijkt het alsof ze zich opnieuw uitvinden.
De productie is top-notch. Een veel modernere sound dan we gewend zijn. Ook zijn de synths erg modern en staat de plaat vol verassingen, zoals Yes-achtig akoestisch gitaarwerk. Er gebeuren een heleboel dingen die je niet zou verwachten.
Deze plaat kan je gewoon niet één keer luisteren en beoordelen, net als bij veel andere Saga platen.

Overigens is het bas-werk ook subliem, funky zelfs. Mike Thorne is ook een uitstekende drummer en past perfect bij de muziek.

Don't Forget to Breathe klinkt alsof het zo uit 70's komt (Images at Twilight-achtig), Press 9 is een tongue-in-cheek nummer, waarbij de heren laten horen, dat ze ook humor hebben.

Ian soleert als een malle. Op de kortere nummers houdt hij zich in, maar op de langere songs gaat hij helemaal los. Toch één van de beste gitaristen die ik ken.

En natuurlijk Michael Sadler, een zanger van toch al richting de 60 jaar oud, en zijn stem heeft nog steeds aan kracht ingeboet. Jim Gilmour zingt trouwens meer dan ooit mee.

Uitgebreidere recensie volgt nog. Nu maar weer verder genieten.

avatar van MrEd63
Ozric Spacefolk schreef:

Uitgebreidere recensie volgt nog. Nu maar weer verder genieten.
Heb hem in bestelling, maar vind je recencie leuk, maakt me nog benieuwder.

m.i. overbodige verzamelaar als je al alle hebt van deze groep

Neal Peart schreef:
m.i. overbodige verzamelaar als je al alle hebt van deze groep

Wat een ontzettend respectloze opmerking.
Als je Saga niet leuk vindt, waarom neem je de moeite te reageren?

avatar van vielip
Ja daar kan ik het alleen maar mee eens zijn eigenlijk! Ik neem aan dat je een soort van cynisch geintje probeert te maken met 'verzamelaar'?

Ozric Spacefolk
Ik weet niet wat er precies bedoeld wordt, maar ik laat mijn enthousiasme niet indammen door haters.

Vielip, heb je de plaat al beluisterd?

avatar van vigil
Misschien wilt hij jullie op de kast jagen, dat is dan iig gelukt

Blabla.

Ik vind Musicmeter niet echt direct de plek voor troll-gedrag.
Misschien neem ik het allemaal te serieus.

avatar van vielip
Mij heeft ie niet op de kast hoor. Daar ben ik niet groot genoeg Saga fan voor denk ik...
Ozric Spacefolk nee, nog niet geluisterd. Kom te weinig aan nieuw spul luisteren toe de laatste weken...heb nog een heel lijstje staan dat ik nog moet afwerken

avatar van Arjan Hut
Net gekocht, één keer beluisterd. Let it slide had ik al live gehoord, maar toen verzoop het in een brij van bas en toetsen. Inmiddels is het er via Youtube aardig ingesleten, apart swingend heavy nummer, enorme bas. Over de rest kan ik nog niks zeggen, eerst maar eens een paar keer laten ronken.

Ozric Spacefolk
Die bas op deze plaat is fenomenaal. Laatste Saga plaat dat ik zo overdonderd was door de bas, was Generation 13.

avatar van MrEd63
Fan sinds het vinyl tijdperk , en ik moet zeggen . verrassend goed album, met een mooie productie en songwriting, Gewoon lekker en goed. Deze ouwe mannetjes rocken nog als een tierelier, en hebben daar nog veel plezier in ,en dat spat er vanaf. Het blijf een uniek geluid, tuurlijk typisch Saga ,toch vallen ze ook weer niet in herhaling. Met hele creatieve instrumentbeheersing en nog steeds een fantastische zanger , van mij mogen ze nog wel even doorgaan zo. De meeste ouwe bands zijn gestopt of die vallen in herhaling met het spelen van de ouwe hap. De landgenoten Rush misschien nagelaten.. Saga zit bijna op elke 2 of 3 jaar een nieuw album. Ik zeg....... RESPECT

Ik neem mijn woorden terug. Een zeer goed (geproduceerd) album waar weinig zwakke nummers op staan. ( bij vorige opmerking moet ik toegeven het album niet in zijn geheel beluisterd te hebben)

buizen
Uit Canada kwam en komt toch wel de nodige goede rock zeg. Ik noem een Rush, ik noem een Riot, een Voivod en natuurlijk ook Saga. Ga dit nieuwe album zeker beluisteren.

@ buizen: je mist nog Max Webster ( en later solo) Kim Mitchell. Max Webster stond ooit nog - in Canada - in het voor programma van RUSH. In Nederland was dat Vandenberg

buizen schreef:

Anvil, Honeymoon Suite, Triumph, Aldo Nova, Brian Adams, Bachman Turner Overdrive, Harem Scarem.....

buizen
Het was niet mijn bedoeling een complete lijst van alle Canadeze (prog.metal)rockbands op te noemen. Ik noemde vier bands die spontaan in me op kwamen. Ben geen encyclopedie.
Anvil t/m Max Webster ken ik gelukkig allemaal, dat wel.
Katakaklysm

Ozric Spacefolk
Ik deed het omdat ik het toevallig allemaal een beetje favorieten van me zijn.

Canada en Zweden zijn landen die toevalligerwijs een hoop ontzettend lekkere rock voortbrengen.

avatar van Arjan Hut
Ozric Spacefolk schreef:

Toronto, The Tea Party, Zon, Coney Hatch, Devin Townsend, Loverboy, Teaze, Harlequin!

Ozric Spacefolk
Ik haal een halve punt hieraf. Ik kan Saga wel hoge scores blijven uitdelen, maar dat slaat natuurlijk nergens op.

Conclusie van deze plaat: leuk, dat het weer een experimentele plaat is geworden met meer aandacht voor leuke ouderwetse keyboardpartijen en een plaat waar de basgitaar weer eens lekker in de mix ligt.

Het spel is ook erg goed, alleen zijn de composities niet altijd even sterk. De songs staan niet als een huis, waar songs van oudere platen dat wel deden.
Deze plaat zit dan ook in de middencategorie van Saga. Wel goed, maar het is geen superplaat.

avatar van vielip
Dan vind ik 4* nog een best hoge score!
Maar iets zegt me dat je 'fan zijn' daar mee te maken heeft...

Ozric Spacefolk
Klopt. Saga, Queen, Marillion, Wishbone Ash, Uriah Heep en The Fixx zullen nooit erg laag scoren bij mij. Maar daar staat tegenover dat er voldoende Sagahaters zijn die 1*-en uitdelen.