Een laatste studio-album van Steve Miller verscheen alweer voor het laatst in 2011. Hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd gaat.
Ik heb geen idee of Miller (77) zich nog bezig houdt met het schrijven van nieuwe songs, ik heb er eigenlijk een hard hoofd in.
Maar dat wil niet zeggen, dat hij zich niet met muziek bezig houdt. Ergo, hij is aan het struinen in zijn archieven, wat inmiddels heeft geleid tot the 9LP 180-gram vinyl box set, Complete Albums Volume 2 (1977-2011) en een 3CD + DVD archival box set, Welcome To The Vault
Miller is al langer ook zijn live opnames aan het herbeluisteren en aan het uitgeven, wat o.a. leidde tot een live dvd uit 1976, toegevoegd aan het geremasterde Book of dreams.
Eerder zijn er fijne opnames uitgebracht uit 1973 en 1976, terug te vinden op de King Biscuit Hour of Sessions (2003/2007). Volgens mij zijn dat dezelfde albums met een andere titel, maar goed.
Er verschijnt recent een, naar het schijnt, perfecte live registratie van een concert uit 1977. Dat was er nog niet eerder dus waarom ook niet.
Dat zijn dan allemaal opnames uit het verleden.
Maar Steve Miller heeft met zijn band ook "recentere" opnames van zijn omvangrijke oeuvre gemaakt, in 2012 deed hij voor het laatst Nederland aan (Groningen).
En hij heeft in die periode ook zijn doorbraak album The Joker nog eens live overgedaan. Dus in een vrij recente setting. Dat wil zeggen, inclusief zanger Sonny Charles.
Niemand van de originele band uit 1973 speelt nog bij Miller mee (toen, Gerald Johnson, Dick Thompson, John King) alleen zag ik dat op de live opname (ook op de originele The Joker) van Evil, dat Lonnie Turner toen ook al een keer mocht bassen.
Turner en Gary Mallaber zouden natuurlijk opduiken vanaf Miller's album Fly like an eagle, drie jaar later.
Hoe dan ook, de nieuwe setting speelt hier dus in de jaren '10 van de 21e eeuw, 40 jaar na dato opnieuw The Joker. Je kunt daar natuurlijk weinig fouts aan doen, daar houdt Miller, nog immer sterk bij stem, de touwtjes voldoende strak voor in handen.